Η Νorge Mining θα αναπτύξει την εκμετάλλευση σημαντικού κοιτάσματος φωσφορικού άλατος

Η Νorge Mining θα αναπτύξει την εκμετάλλευση σημαντικού κοιτάσματος φωσφορικού άλατος

Η Norge Mining, μια εξορυκτική εταιρεία της Νορβηγίας, ολοκλήρωσε τις εργασίες εξερεύνησης ενός κοιτάσματος φωσφορικών αλάτων, το οποίο διαφαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει τη ζήτηση φωσφόρου για μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες για τα επόμενα 100 χρόνια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 70 δισεκατομμυρίω τόνων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Περίπου το 90% των εξορυσσόμενων φωσφορικών αλάτων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λιπασμάτων για τη γεωργία. Ο φώσφορος χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή μπαταριών φωσφορικών ιόντων λιθίου που αξιοποιούνται σε πράσινες τεχνολογίες και μπαταρίες. Το ορυκτό είναι σε υψηλή ζήτηση αλλά επί του παρόντος αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, τα αποδεδειγμένα αποθέματα φωσφορικών αλάτων είναι περίπου 71 δισεκατομμύρια τόνοι σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσότητα ελαφρώς μόνο μεγαλύτερη από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία.

Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, το μεγαλύτερο κοίτασμα φωσφορικών αλάτων βρισκόταν στην περιοχή της δυτικής Σαχάρας του Μαρόκου (περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνοι), ακολουθούμενο από κοιτάσματα στην Κίνα ποσότητας 3,2 δισ. τόνων, στην Αίγυπτο με 2,8 δισ. τόνους και στην Αλγερία με 2,2 δισ. τόνους.

Ο φώσφορος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΕΕ με τις στρατηγικές ορυκτές πρώτες ύλες. Η Ένωση εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές φωσφορικών αλάτων και τα βιώσιμα επίπεδα προσφοράς εγείρουν ανησυχίες μακροπρόθεσμα. «Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική και θα συμβάλλει στους στόχους της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Μια ρυπογόνος διεργασία καθαρισμού

Η επεξεργασία του φωσφόρου είναι μια διαδικασία υψηλής έντασης άνθρακα. «Αυτό αποτελεί έναν παράγοντα για τον οποίο δεν υπάρχει πλέον παραγωγή αυτής της κρίσιμης πρώτης ύλης στην Ευρώπη. Υπήρχε κάποια παραγωγή στην Ολλανδία πριν από πολλά χρόνια, αλλά διεκόπη λόγω των μεγάλων επιπέδων ρύπανσης», είπε ο Michael Wurmser, ιδρυτής της Norge Mining. Ο Wurmser είπε στους δημοσιογράφους ότι η Norge Mining θα χρησιμοποιήσει τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετική θέση: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλεονέκτημα μας στην καινοτομία στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για να μετατρέψουμε τη βιομηχανία σε δύναμη καινοτομίας και αλλαγής και, με αυτόν τον τρόπο, να επιτύχουμε τα υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα», δήλωσε ο Bernd Schäfer, της European Raw Materials Alliance.

Η ανακάλυψη έγινε αρχικά από τη Norge Mining το 2018 χρησιμοποιώντας πληροφορίες που προήλθαν από τη Norwegian Geological Survey. Ωστόσο, ένα πρόγραμμα δοκιμαστικών γεωτρήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι τα αποθέματα των φωσφορικών αλάτων είναι περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Το κοίτασμα περιέχει επίσης βανάδιο και τιτάνιο, τα οποία επίσης ταξινομούνται ως κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες από την ΕΕ. Το βανάδιο χρησιμοποιείται συνήθως στην παραγωγή μπαταριών υγρής φάσης που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Norge Mining αναμένει επί του παρόντος τη σχετική αδειοδότηση από την ΕΕ και τη νορβηγική κυβέρνηση. Οι Νορβηγοί υπουργοί υποστήριξαν το έργο και το αντιμετωπίζουν ως υψηλή προτεραιότητα, σύμφωνα με τη Norge Mining.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER