Τι μπορούμε να μάθουμε από τα ατυχήματα στην εξόρυξη το 2022;

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα ατυχήματα στην εξόρυξη το 2022;

Οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε εξορυκτικά έργα έχουν οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από τα δυστυχήματα που συνέβησαν το 2022;

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το περιβάλλον εργασίας στη βιομηχανία εξόρυξης μπορεί να είναι επικίνδυνο εφόσον υπάρχουν, αναπόφευκτα, κίνδυνοι πυρκαγιάς, πλημμύρας, έκρηξης, κατάρρευσης ή άλλοι κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ταυτόχρονα. Και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο υψηλών απαιτήσεων παραγωγικότητας εφόσον περισσότεροι από 3,3 δισ. τόνοι μετάλλων παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, και ο τομέας προσφέρει πρώτες ύλες, ορυκτά και μέταλλα απαραίτητα για την οικονομία με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότερες προβλέψεις σε σχέση με τη μελλοντική ζήτηση δείχνουν αύξηση της χρήσης μετάλλων στις επόμενες δεκαετίες, κυρίως από τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών. Συνέπεια της αύξησης της ζήτησης και της παραγωγής, ίσως απαιτηθούν βασικές αλλαγές στην παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία για τη βελτίωση των επιδόσεων ασφάλειας, όπως για παράδειγμα, αυξημένη κρατική εποπτεία ή εργασιακή μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων και η πρόληψη ατυχημάτων.

Το 2022 δέκα χώρες αντιμετώπισαν ατυχήματα στην εξόρυξη

Μεξικό

Στις 3 Αυγούστου 2022, ένα ανθρακωρυχείο κατέρρευσε στην περιοχή Sabinas στο Μεξικό, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μια σήραγγα και να εγκλωβιστούν εργαζόμενοι. Πέντε ανθρακωρύχοι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν άμεσα και σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, διασώστες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων στρατιωτών, ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου 2022 την επιχείρηση διάσωσης των δέκα εργατών που παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

Οι μεξικανικές αρχές χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο drone και πολλαπλές αντλίες για να αδειάσουν τα πλημμυρισμένα φρεάτια. Ωστόσο, οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους.

Στον απόηχο του ατυχήματος, ο πρόεδρος του Μεξικό, Andres Manuel Lopez Obrador, πρότεινε εντατικότερους ελέγχους ασφαλείας στον κλάδο της εξόρυξης, παράλληλα με την παύση των αδειοδοτήσεων για νέες εκμεταλλεύσεις. Η κίνηση αυτή ήρθε ως συνέχεια μίας άλλης ανάλογης παύσης αδειοδοτήσεων που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση, με τον σημερινό πρόεδρο να λέει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραχώρησαν στις εξορυκτικές επιχειρήσεις δυσανάλογα οφέλη.

Πολωνία

Ένα ανθρακωρυχείο στη νότια Πολωνία προκάλεσε το θάνατο πέντε ατόμων και τον εγκλωβισμό ακόμη επτά όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Mateusz Jakub Morawiecki στους δημοσιογράφους στις 20 Απριλίου 2022, σε μια τραγωδία που προκλήθηκε από μια έκρηξη. Σύμφωνα με την εταιρεία ενέργειας JSW, μια έκρηξη μεθανίου σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε βάθος 1.000 μέτρων στο ανθρακωρυχείο Pniowek κοντά στο Pawłowice.

Την στιγμή της έκρηξης υπήρχαν 42 ανθρακωρύχοι στην περιοχή από τους οποίους οι 21 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μια δεύτερη έκρηξη στο ορυχείο σκότωσε τους διασώστες. Μετά από δύο ατυχήματα σε εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις μέσα σε μια μόλις εβδομάδα τον Απρίλιο του 2022, ο Morawiecki δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τα πρότυπα ασφαλείας του κλάδου εξόρυξης της Πολωνίας.

Η Πολωνία ξεκίνησε την ενεργειακή της μετάβαση μειώνοντας την παραγωγή άνθρακα πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Έκτοτε, η παραγωγή λιθάνθρακα έχει υποχωρήσει κατά 63%, από 147 εκατ. τόνους το 1990 σε 54 εκατ. τόνους το 2020, ενώ η απασχόληση στα ορυχεία μειώθηκε κατά 80%, από περίπου 390.000 σε 80.000 θέσεις εργασίας. Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς που αναπτύχθηκε μετά την ανατροπή του κομμουνισμού το 1989 έχει κάνει την εξόρυξη άνθρακα λιγότερο ανταγωνιστική.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Γκάνα

Ένα δυστύχημα σε ορυχείο στη Δυτική Γκάνα σκότωσε 17 και τραυμάτισε εκατοντάδες εργαζομένους, προκαλώντας έντονη κριτική για τους ελλιπείς κανόνες ασφαλείας της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2022 στο Bogoso, περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της Accra, της πρωτεύουσας της χώρας της Δυτικής Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα, φορτηγό που μετέφερε εκρηκτικά στο χρυσωρυχείο Chirano συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και τραυματίζοντας σχεδόν 500 άτομα

Το 1972, η κυβέρνηση της Γκάνα δρομολόγησε στρατηγική κρατικοποίησης πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων. Η Γκάνα ήρθε αντιμέτωπη με την αύξηση της παράνομης εξόρυξης, με αποτέλεσμα την υπερβολική υποβάθμιση των υδάτινων όγκων και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Και ενώ αυτοί οι παράγοντες δεν επηρέασαν την καταστροφή του Bogoso, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτά τα ζητήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς στο σύνολό τους.

Ο πρόεδρος τη χώρας Nana Akufo-Addo εξουσιοδότησε το 2021 τις ένοπλες δυνάμεις της Γκάνα να ξεκινήσουν μια επιχείρηση για την απομάκρυνση παράνομων εργοταξίων και της όποιας σχετικής υλικοτεχνικής υποστήριξης που αφορούσαν σε εξορυκτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν σε οποιοδήποτε υδάτινο όγκο ή εντός 100 μέτρων από μεγάλα υδάτινα σώματα, με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης εξόρυξης και των επιβλαβών περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, ιδιαίτερα στους υδάτινους πόρους της χώρας.

Κίνα

Στις 23 Ιουλίου 2022, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, όταν ένα ορυχείο στη βορειοδυτική Κίνα κατέρρευσε. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι CCTV, τμήμα ενός βουνού κοντά στο ορυχείο στην επαρχία Gansu υποχώρησε, εγκλωβίζοντας ανθρώπους και εξοπλισμό. Το Δεκέμβριο του 2022, μια παρόμοια κατάρρευση συνέβη στη νοτιοδυτική επαρχία Guizhou της Κίνας. Όταν το ορυχείο στην περιοχή Yining, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Καζακστάν, κατέρρευσε, βρίσκονταν μέσα 40 εργαζόμενοι. 

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού στην εξορυκτική βιομηχανία της Κίνας αυξήθηκαν κατά 24,1% σε ετήσια βάση το 2019. Σύμφωνα με μία επίσημη έκδοση για τα εργατικά θέματα στην Κίνα, η εργατική νομοθεσία και οι κανόνες ασφάλειας στο χώρο εργασίας δίνουν στους εργαζομένους το δικαίωμα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες ορυχείων φέρεται να αγνοούν τους κανονισμούς.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μπορούν να είναι σε επαρκή επίπεδα μόνο όταν οι εργαζόμενοι σχηματίζουν οι ίδιοι συνδικάτα και επιτροπές για την ασφάλεια των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες υψηλού κινδύνου όπως τα ανθρακωρυχεία, και η εργασιακή μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αποδειχθεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ασφάλειας στην κινεζική μεταλλευτική βιομηχανία.

Ινδία

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Φεβρουάριο του 2022 όταν ένας σωρός σκουπιδιών έπεσε πάνω σε κατοίκους που προσπαθούσαν να εξάγουν άνθρακα από μία εγκαταλελειμμένη επιφανειακή εκμετάλλευση ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρείας Coal India στο ανατολικό κρατίδιο Jharkhand. Το δυστύχημα συνέβη στο Gopinathpur, περίπου 400 χιλιόμετρα από το Ranchi, την πρωτεύουσα του κρατιδίου. Στις 15 Οκτωβρίου του 2022, η κατάρρευση λατομείου πέτρας στο Mizoram σκότωσε τουλάχιστον οκτώ εργαζομένους.

Αυτά τα γεγονότα συντείνουν στη διαπίστωση ότι τα στοιχεία ασφαλείας για την ινδική βιομηχανία εξόρυξης το 2022 είναι ζοφερά. Αν και ο αριθμός των ατυχημάτων στην Ινδία μειώθηκε σταδιακά, η εξόρυξη άνθρακα παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ένας εργαζόμενος στον τομέα της εξόρυξης έχανε τη ζωή του κάθε 12 ημέρες κατά μέσο όρο το 2020.

Αν και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων ελέγχουν πολλά ορυχεία, η βιομηχανία εξόρυξης της Ινδίας έχει πολύ φτωχό ιστορικό όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια, σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Ασφάλειας. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων ενδέχεται να υπονομεύσουν περαιτέρω τα πρότυπα ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Νότια Κορέα

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν στις 4 Νοεμβρίου 2022 ότι δύο Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι διασώθηκαν από ένα ορυχείο ψευδαργύρου που κατέρρευσε στις 26 Οκτωβρίου 2022 στη βορειοανατολική κομητεία Bonghwa της χώρας. Οι διασώστες είπαν ότι οι δύο εργαζόμενοι επέζησαν καταναλώνοντας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη και στήνοντας μια σκηνή στο εσωτερικό του ορυχείου χρησιμοποιώντας πλαστικό για να ζεσταθούν.

Το υπουργείο και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς συμφώνησαν να ξεκινήσουν ειδικές κοινές επιθεωρήσεις σε 35 από τα 325 ορυχεία της χώρας μέχρι το τέλος του 2022. Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι θα αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ασφάλειας των ορυχείων εντός του 2023 σε στενή συνεργασία με τις εξορυκτικές ενώσεις και τους εργαζομένους στην εξορυκτική βιομηχανία της χώρας, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η αυξημένη κυβερνητική εποπτεία θα μπορούσε να συνδράμει στη βελτίωση των επιδόσεων ασφαλείας τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER