Reuters: Η ασφάλεια στα ορυχεία της Τουρκίας τίθεται υπό αμφισβήτηση

Reuters: Η ασφάλεια στα ορυχεία της Τουρκίας τίθεται υπό αμφισβήτηση

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και άλλοι φορείς αμφισβήτησαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ακολουθούνται στις εξορυκτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία, μετά το δυστύχημα σε κρατικό ορυχείο που οδήγησε στο θάνατο 41 εργάτες, ξυπνώντας μνήμες από το χειρότερο αντίστοιχο δυστύχημα που συνέβει πριν από οκτώ χρόνια.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η έκρηξη στις 14 Οκτωβρίου 2022 στο ανθρακωρυχείο Amasra που ανήκει στο κρατικό Turkish Hard Coal Institution (TTK) και η οποία είχε ως συνέπεια τον θάνατο 41 εργαζομένων, ήταν η πιο θανατηφόρα μετά από την πυρκαγιά σε ορυχείο στη Soma, στη δυτική Τουρκία το 2014, όπου είχαν σκοτωθεί 301 εργαζόμενοι. Το δυστύχημα προκαλεί εκ νέου ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το αντιπολιτευόμενο Republican People's Party (CHP) της Τουρκίας αναφέρει ότι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Τουρκίας, μιας κρατικής ελεγκτικής αρχής, είχε προειδοποιήσει από το 2019 για κινδύνους στο ορυχείο στην Amasra στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Emin Koramaz, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, είπε ότι οι επιθεωρήσεις του ορυχείου δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκώς, εν μέρει επειδή ο αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί, περιορίζοντας το εξειδικευμένο προσωπικό. «Τα ατυχήματα στα ορυχεία στην Τουρκία έχουν γίνει ρουτίνα», δήλωσε ο Koramaz στο Reuters. «Ο κύριος λόγος... είναι ότι η επιστήμη γύρω από την εξόρυξη δεν λαμβάνεται υπόψιν και συγχρόνως υπάρχει έλλειψη τεχνικής γνώσης και υποδομών».

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την έκρηξη που σημειώθηκε 300-350 μέτρα κάτω από τη γη στο ορυχείο Amasra. Ο υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez δήλωσε στις 17/10/2022 ότι η φωτιά στο ορυχείο ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο και η παραγωγή είχε σταματήσει εντελώς. Επίσης δεσμεύτηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 18/10/2022.

Τηλεοπτικά πλάνα το Σαββατοκύριακο με οικογένειες που στριμώχνονταν και παρακολουθούσαν τους διασώστες να τραβούν ανθρώπους από το ορυχείο και να τους οδηγούν στα ασθενοφόρα, θυμίζουν εικόνες της υπόγειας πυρκαγιάς στο ιδιωτικό ορυχείο στη Soma το 2014, που συγκλόνισε την Τουρκία.

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2019 αναφέρει λεπτομερείς κινδύνους που σχετίζονται με τον χαμηλό αριθμό προσωπικού, την περιορισμένη κατάρτισή του σε θέματα ασφάλειας και ανεπάρκειες στο σύστημα μέτρησης επικίνδυνων αερίων στο ορυχείο Amasra, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Veli Agbaba, αναπληρωτής αρχηγός του CHP.

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα της έκθεσης που κοινοποιήθηκε από το CHP στο Twitter, η παραγωγή είχε φτάσει σε βάθος 300 μέτρων, όπου τα επίπεδα αερίου ήταν υψηλά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξαφνικών εκκενώσεων αερίου και εκρήξεων. «Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν στην έκθεση. Είναι σαφές τι είπαν οι εργαζόμενοι πριν από το ατύχημα», είπε ο Agbaba. «Όπου κι αν κοιτάξεις, υπάρχει αμέλεια. Υπάρχει αδιαφορία».

Η TTK, σε ανακοίνωσή της, απαντώντας στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης όσον αφορά στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε: «Η παραγωγή σε όλες τις εγκαταστάσεις μας πραγματοποιείται με αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε εξορυκτικά περιβάλλοντα».

Ο Agbaba είπε ότι τα στοιχεία από το Συμβούλιο Εργασιακής Υγιεινής και Ασφάλειας της Τουρκίας, έδειξαν ότι 53 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα του κλάδου τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ενώ η TTK είχε μειώσει το εργατικό της δυναμικό σε 7.370 άτομα έως το 2021 από 18.025 το 2001.

Πηγή: Reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER