Η κυκλική οικονομία θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 δισ. δολάρια σε κόστος διαχείρισης αποβλήτων ετησίως

Η κυκλική οικονομία θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 δισ. δολάρια σε κόστος διαχείρισης αποβλήτων ετησίως

Τα αστικά απόβλητα προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από 66% σε όγκο, οδηγώντας σε άμεσο κόστος περίπου 360 δισ. δολαρίων, εκτός εάν υλοποιηθούν λύσεις που θα προωθήσουν τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της έκθεσης Global Waste Management Outlook 2024 (GWMO 2024) του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Η νέα έκθεση αποτελεί την πληρέστερη εικόνα για την παγκόσμια παραγωγή αποβλήτων και το κόστος διαχείρισης τους από το 2018.

Η έκθεση του UNEP διαπίστωσε ότι η παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων προβλέπεται να αυξηθεί από 2,3 δισεκατομμύρια τόνους το 2023 σε 3,8 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2050. Όταν συνδυάζονται παράγοντες όπως η ρύπανση, η κακή υγεία και οι εκπομπές από κακές πρακτικές διάθεσης αποβλήτων, το UNEP προειδοποιεί ότι αυτή η αύξηση θα κοστίσει 361 δισ. δολάρια έναντι 252 δισ. $ ππου ήταν το αντίστοιχο κόστος το 2020. Η έκθεση τονίζει ότι η υιοθέτηση καλύτερων ελέγχων διαχείρισης αποβλήτων και η εστίαση στην πρόληψη ως μέρος της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, θα μπορούσε να μειώσει δραστικά αυτό το κόστος.

Το UNEP διαπίστωσε ότι η καλύτερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων από μόνη της θα μπορούσε να περιορίσει το καθαρό ετήσιο κόστος έως το 2050 σε 270,2 δισ. δολάρια, αλλά και ότι η αποσύνδεση της παραγωγής αποβλήτων από την οικονομική ανάπτυξη και η προώθηση της αποφυγής τους, θα μπορούσαν να αποφέρουν καθαρό κέρδος 108,5 δισ. $ ετησίως.

«Η παραγωγή αποβλήτων είναι εγγενώς συνδεδεμένη με το ΑΕΠ και πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν το βάρος της ταχείας αύξησης των αποβλήτων», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Inger Andersen.

«Με τον εντοπισμό ενεργών βημάτων για ένα πιο δυναμικό μέλλον και τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τη μετάβαση προς τη μηδενική σπατάλη, αυτή η παγκόσμια προοπτική διαχείρισης αποβλήτων μπορεί να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να αποτρέψουν τις χαμένες ευκαιρίες για τη δημιουργία πιο βιώσιμων κοινωνιών και για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Πρακτικές διαχείρισης κλειστού βρόχου (closed-loop)

Μέχρι σήμερα, πολλά από τα οφέλη που γίνονται αισθητά από τη μετάβαση από τα γραμμικά μοντέλα στην κυκλική οικονομία μοιράζονται δυσανάλογα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έρευνα διαπίστωσε ότι το 84% των μελετών σχετικά με τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας είχαν επικεντρωθεί σε χώρες στον παγκόσμιο Βορρά.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η στροφή σε μια κυκλική οικονομία μπορεί – και πρέπει – να συμβάλει στις προσπάθειες για τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων, την ανακούφιση της φτώχειας και τον τερματισμό των διακρίσεων με κριτήρια όπως το φύλο. Θα χρειαστεί καλύτερη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, καθώς και κοινές πολιτικές, για να γίνει αυτό πραγματικότητα, αλλά αυτοί είναι όλοι οι τομείς που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να ενσωματωθούν στις προσπάθειες για διαχείριση αποβλήτων κλειστού βρόχου.

Σύμφωνα με την έκθεση Circularity Gap του 2023, μόλις το 7,2% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα κάθε χρόνο διατηρείται σε κυκλοφορία. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των υλικών πάει στα σκουπίδια, υπογραμμίζει η έκθεση, τροφοδοτεί την απώλεια των φυσικών πόρων και την κλιματική κρίση, κυρίαρχες τάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τα φτωχότερα έθνη.

Το 2023, το UNEP διαπίστωσε ότι τα παγκόσμια ποσοστά ρύπανσης από τα πλαστικά θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 80% έως το 2040, με περισσότερα από 4,5 τρισ. δολάρια σε παράλληλη εξοικονόμηση κόστους διαχείρισης.

Τα ευρήματα προσδιορίζουν επίσης τις μεγάλες αλλαγές πολιτικής και τις προσαρμογές της αγοράς που θα ήταν απαραίτητες για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της Συνθήκης για τα Πλαστικά, ο οποίος είναι η μείωση και η, εν συνεχεία, πλήρης απαλοιφή της πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως.

Το ίδρυμα Ellen Macarthur εκτιμά ότι το 95% της αξίας των πλαστικών υλικών συσκευασίας που παράγονται κάθε χρόνο, χάνεται μέσω της ρύπανσης, της υγειονομικής ταφής, της αποτέφρωσης ή της υποβαθμιστικής ανακύκλωσης. Αυτό ισοδυναμεί με οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 80 δισ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από edie.net

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER