Η BASF θέτει σε λειτουργία πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών

Η BASF θέτει σε λειτουργία πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών

Η BASF έθεσε σε λειτουργία πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών στο Schwarzheide της Γερμανίας. Η εταιρεία χημικών σκοπεύει να αναπτύξει και να βελτιστοποιήσει εκεί διεργασίες και διαδικασίες, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης πρώτων υλών από παλιές μπαταρίες και απόβλητα παραγωγής.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι τεχνολογίες που θα βελτιστοποιηθούν κατά τη λειτουργία της πιλοτικής αυτής μονάδας θα χρησιμοποιηθούν αργότερα σε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης για να «επιτρέψουν τη βέλτιστη ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων όπως το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και ο χαλκός», σύμφωνα με την BASF. Μία μονάδα επεξεργασίας εμπορικής κλίμακας πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, χωρίς να είναι ακόμα γνωστά ο χρόνος και η τοποθεσία.

Η BASF ήδη λειτουργεί μονάδα παραγωγής υλικών καθόδου στο Schwarzheide, την οποία η εταιρεία θεωρεί ως το κέντρο παραγωγής και ανακύκλωσης υλικών μπαταριών. Αργότερα φέτος, το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών για την παραγωγή μαύρης μάζας θα τεθεί επίσης σε λειτουργία. Στη συνέχεια, η BASF θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει και να βελτιστοποιήσει όλα τα σημαντικά βήματα για την ανακύκλωση των μπαταριών σε μια μονάδα.

Οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες και τα απόβλητα παραγωγής μπορούν να τεμαχιστούν μηχανικά και να υποβληθούν σε επεξεργασία επί τόπου, με τη μαύρη μάζα να είναι το τελικό προϊόν μαζί με υλικά όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο. Στη νέα μονάδα επεξεργασίας μετάλλων που τέθηκε σε λειτουργία, αυτή η μαύρη μάζα μπορεί να διαχωριστεί στα επιμέρους συστατικά της, τα πολύτιμα ενεργά υλικά της μπαταρίας. Στη συνέχεια, οι προκύπτουσες πρώτες ύλες μπορούν να μετατραπούν σε νέα υλικά καθόδων μπαταριών στη σχετική παραγωγική μονάδα που βρίσκεται εντός της εγκατάστασης.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η BASF τονίζει ότι η ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων είναι «στρατηγικής σημασίας για την απρόσκοπτη προμήθεια σημαντικών πρώτων υλών μπαταριών». Ως εκ τούτου, η εταιρεία συμμετέχει ενεργά στην ανακύκλωση μπαταριών «για τη βελτίωση της αυτάρκειας της Ευρώπης και την εκπλήρωση των απαιτήσεων του κανονισμού της ΕΕ για τις μπαταρίες». Οι μπαταρίες που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά είναι πιο βιώσιμες, καθώς τα ανακυκλωμένα μέταλλα έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα CO2.

«Με την αναμενόμενη ταχεία ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, η ανακύκλωση μπαταριών παρέχει ανταγωνιστική και βιώσιμη πρόσβαση σε κρίσιμα μέταλλα», δήλωσε ο Dr Daniel Schönfelder, πρόεδρος του τμήματος Catalysts της BASF, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τα υλικά και την ανακύκλωση μπαταριών της εταιρείας. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα ανακτώμενα μέταλλα για να επιτύχουμε μια πραγματικά τοπική κυκλική οικονομία για την αλυσίδα αξίας των μπαταριών».

Ωστόσο, μόλις πριν από λίγες ημέρες, η BASF εγκατέλειψε και επίσημα τα σχέδια της για ένα εργοστάσιο μπαταριών στη Φινλανδία, το οποίο είχε ανακοινωθεί το 2018, και έχει μπει σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους. Η BASF ήθελε να παράγει εκεί πρόδρομες ουσίες καθοδικών υλικών από μεταλλικές πρώτες ύλες, τα οποία στη συνέχεια επρόκειτο να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία σε καθοδικά υλικά στο Schwarzheide. Καθώς το έργο της Φινλανδίας είχε ήδη καθυστερήσει πολύ, η BASF προτίμησε την προμήθεια των πρόδρομων ουσιών από άλλες πηγές, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή στο Schwarzheide.

Με πληροφορίες από electrive.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER