ALUMIL: Σταθερά στο δρόμο της προόδου και της βιωσιμότητας

ALUMIL: Σταθερά στο δρόμο της προόδου και της βιωσιμότητας

Το 2020, μια χρονιά δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτέλεσε για την ALUMIL ένα έτος-ορόσημο σε σχέση με την αποτύπωση των ενεργειών του Ομίλου γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος, εταιρικής διακυβέρνησης, ανθρώπινου δυναμικού και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω της έκδοσης της πρώτης επίσημης έκθεσης βιώσιμης ανάπτυξης, που αφορούσε στις δράσεις της εταιρείας για το 2019. Φέτος, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο και με ακόμα περισσότερη όρεξη, εκδόθηκε η 2η κατά σειρά Έκθεση, ενισχύοντας την πράσινη και αειφόρο στρατηγική της εταιρείας.

Περιβάλλον ίσον ζωή

Στην ALUMIL, τα θέματα γύρω από το περιβάλλον και την προστασία του αποτελούσαν πάντα καίρια στόχευση του προγραμματισμού. Η φετινή Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία της εταιρείας και υπογραμμίζει το όραμα της για το μέλλον. Μερικά στοιχεία στα οποία αξίζει να σταθούμε:

 • Τιμητική διάκριση και είσοδος στη λίστα με τις 25 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθούν τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας.
 • Χρηματοδότηση του αντιρρυπαντικού σκάφους «Αλκίππη» για την περισυλλογή πλαστικών και όχι μόνο αντικειμένων και τον καθαρισμό της θάλασσας του Θερμαϊκού κόλπου από το φυτοπλαγκτόν.
 • Επένδυση 4,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς.
 • Εγκατάσταση 218 φωτοβολταϊκών πάνελ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
 • Χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου στην παραγωγή, σε ποσοστό 67%.
 • Δημιουργία της ομάδας εργαζομένων ALUMIL Green Ambassadors για την προώθηση πράσινων πρακτικών και την ευαισθητοποίηση συναδέλφων και συνανθρώπων γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες.
 • Ορθολογική χρήση και διαχείριση του νερού στις παραγωγικές δραστηριότητες.
 • Πιστοποίηση ISO 50001 για το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης (ΣΕΔ) από το φορέα πιστοποίησης TÜV Hellas.
Alumil, Αλκίππη, Θερμαϊκός κόλπος

Προτεραιότητα ο άνθρωπος

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της ALUMIL βρίσκεται ο άνθρωπος και σταθερός στόχος της εταιρείας είναι η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας του. Είτε πρόκειται για τους εργαζόμενους της εταιρείας ή για ανθρώπους που ζουν σε χώρες δραστηριοποίησης της, η ανθρωποκεντρική κουλτούρα της ALUMIL την οδηγεί σε κάθε πρωτοβουλία. Κάποιες από τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας είναι:

 • Αποστολή προσωπίδων σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας για προστασία από τον COVID-19.
 • Δωρεά για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (προστατευτικά κράνη, banners) στην ομάδα «Δρομείς Ελπίδας».
 • Οικονομική συνεισφορά στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.
 • ArXellence 2: Ο μεγάλος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών που διοργάνωσε η ALUMIL με την υποστήριξη της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων (UIA) για τον επανασχεδιασμό του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.
 • Η ALUMIL μέσα στο 2020 αύξησε τον αριθμό γυναικών στην εταιρεία κατά 33% συγκριτικά με το 2019.
 • Ομαδική Ιδιωτική Ασφάλιση Ζωής και Υγείας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.
 • Ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού για τα παιδιά των εργαζομένων.
 • Μαθήματα γυμναστικής μέσω διαδικτύου.
 • Επιμορφωτικά & εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορους τομείς.
 • Ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων κατά της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 και δυνατότητα τηλεργασίας.

Ανοίγοντας νέους δρόμους στον κλάδο

Οι καινοτόμες ιδέες και οι πρωτοποριακές κινήσεις είναι στο «DNA» της ALUMIL. Το 2020 ήταν μια χρονιά με πολλές ανάλογες δραστηριότητες, που υπογράμμισαν την επιθυμία του Ομίλου να μπει δυναμικά στη νέα δεκαετία. Ειδικότερα:

 • Το 2020 ο αριθμός των προμηθευτών ανήλθε σε 1000, το 50% από την Ελλάδα.
 • Εξελιγμένο διεθνές κέντρο Logistics.
 • Πρόγραμμα επιβράβευσης Alumilia: Το πρόγραμμα επιβράβευσης ξεκίνησε το 2020, για όλο το δίκτυο των εμπόρων και των κατασκευαστών μας στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τον κύκλο του με πλούσια δώρα και από μία Mercedes A-Class στους δύο μεγάλους νικητές της κλήρωσης.
 • Τα συστήματα αλουμινίου υψηλής ποιότητας της ALUMIL έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από το καινοτόμο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης του Ομίλου και έχουν πιστοποιηθεί από διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα και εργαστήρια πιστοποίησης, όπως το ift Rosenheim (Γερμανία), Α.A.Μ.Α. (ΗΠΑ), Istituto Giordano (Ιταλία)κ.α. Χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού (εκτυπωτές 3D, μηχανήματα CNC, κ.λ.π.).
 • Ποιοτικός έλεγχος των συστημάτων της εταιρείας στο προηγμένο Κέντρο Δοκιμών στο Κιλκίς.
 • Το 2020, μια μεγάλη επιθυμία της ALUMIL και των ανθρώπων της έγινε πραγματικότητα: εγκαινιάστηκε η ALUMIL Academy, η πρότυπη ιδιωτική σχολή για τον κλάδο του αλουμινίου. Στη σχολή παρέχονται προγράμματα ετήσιων σπουδών για νέους στον κλάδο, αλλά και εξειδικευμένα προγράμματα τεχνικής κατάρτισης κατασκευαστών. Στα πλαίσια της Ακαδημίας προσφέρονται επίσης υπηρεσίες Συμβουλευτικής επιχειρήσεων.
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Οι στόχοι για το 2021

Το 2020 ήταν μια ομολογουμένως απαιτητική χρονιά. Το ξέσπασμα της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα και ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επανακαθορίσουν τον σχεδιασμό τους. Στην ALUMIL, η προσαρμογή ήταν άμεση και είχε σαν αποτέλεσμα μια άκρως επιτυχημένη και «πράσινη» χρονιά, όπως αποτυπώνεται και στη 2η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου.

Οι στόχοι για το 2021 επικεντρώνονται στη διεύρυνση των πράσινων πρωτοβουλιών, τόσο στην παραγωγή, όσο και στις διοικητικές εγκαταστάσεις, στην ολοκλήρωση νέων δράσεων για την ενδυνάμωση κοινωνικών ομάδων που το έχουν ανάγκη, στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πελατών μας και στη διατήρηση και ενίσχυση του φιλικού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους της εταιρείας.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER