Έρευνα αποκαλύπτει εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες σε ανακυκλωμένα πλαστικά

Έρευνα αποκαλύπτει εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες σε ανακυκλωμένα πλαστικά

Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικών βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες του κόσμου, προέκυψε ότι το ανακυκλωμένο πλαστικό που παράγεται σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης περιέχει εκατοντάδες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων φυτοφαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, ουσίες δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε μια μελέτη ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, τα ανακυκλωμένα πλαστικά τείνουν να κριθούν ως ακατάλληλα για τις περισσότερες χρήσεις, γεγονός που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας.

Εκπρόσωποι φορέων, επιστήμονες και υποστηρικτές της υγείας και του περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν το Νοέμβριο 2023 στο Nairobi της Κένυα για τη συνεδρίαση της τρίτης συνόδου της Intergovernmental Negotiating Committee on Plastic Pollution (INC-3).

Στη σύνοδο οι επιστήμονες παρότρυναν τους εκπροσώπους των φορέων να δώσουν τη δέουσα προσοχή στα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα που καταδεικνύουν ότι επειδή χρησιμοποιούνται τοξικές χημικές ουσίες στην παραγωγή όλων των πλαστικών, ενώ παράλληλα τα πλαστικά προσροφούν και άλλες χημικές ουσίες κατά τη χρήση τους, δεν υπάρχουν πλαστικά που να μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή ή κυκλικά.

«Η ανακύκλωση των πλαστικών έχει διαφημιστεί ως λύση στην κρίση της σχετικής ρύπανσης, αλλά οι περιεχόμενες σε αυτά τοξικές χημικές ουσίες περιπλέκουν την επαναχρησιμοποίηση και την απόρριψη τους και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ανακύκλωση», εξηγεί η καθηγήτρια Bethanie Carney Almroth, από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Εντοπίστηκαν περισσότερες από 600 χημικές ενώσεις

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Data in Brief, με επικεφαλής τον Carney Almroth, πλαστικά πέλλετ από εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικών σε 13 διαφορετικές χώρες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, βρέθηκαν να περιέχουν εκατοντάδες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών εξαιρετικά τοξικών φυτοφαρμάκων.

Συνολικά, 491 οργανικές ενώσεις ανιχνεύθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν στα σφαιρίδια, με άλλες 170 να έχουν αναγνωριστεί προσωρινά. Αυτές οι ενώσεις καλύπτουν διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων φυτοφαρμάκων, φαρμακευτικών προϊόντων, βιομηχανικών χημικών προϊόντων και πρόσθετων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των πλαστικών.

Υπαρκτός κίνδυνος

Το κανονιστικό πλαίσιο για τις χημικές ουσίες στα πλαστικά είναι ανεπαρκές και το διεθνές εμπόριο πλαστικών αποβλήτων περιπλέκει το ζήτημα περισσότερο. Σε αλληλογραφία που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2023 στο έγκριτο περιοδικό Science, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, το IPEN, το Πανεπιστήμιο του Aarhus και το Πανεπιστήμιο του Exeter, ανέφεραν ότι: «Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες παρουσιάζουν κινδύνους για τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση και τους καταναλωτές ανακυκλωμένων πλαστικών, καθώς και για την ευρύτερη κοινωνία και το περιβάλλον. Προτού η ανακύκλωση μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης της ρύπανσης των πλαστικών, η βιομηχανία πλαστικών πρέπει να περιορίσει τις επικίνδυνες χημικές ουσίες».

Περισσότερες από 13.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών, με το 25% εξ αυτών να ταξινομούνται ως επικίνδυνες. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι «καμία χημική ουσία που περιλαμβάνεται στα πλαστικά δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως ασφαλής».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Bethanie Carney Almroth: «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν ακόμη και σε συστήματα ανακύκλωσης πλαστικών κλειστού βρόχου. Πρέπει να καταργήσουμε γρήγορα τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, τα οποία μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Με πληροφορίες από eurekalert.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER