Δύο ομάδες οικονομολόγων διεξήγαγαν οικονομικές αξιολογήσεις της εξόρυξης σε αστεροειδείς. Η πρώτη εξέτασε την εξόρυξη αστεροειδών ως μέρος του επόμενου λογικού βήματος στη δημιουργία εσόδων από την εξερεύνηση του διαστήματος. Η δεύτερη ομάδα, με τρία μέλη από τη Σχολή Μεταλλευτικής του Colorado και ένα τέταρτο από το ΔΝΤ, εστίασε περισσότερο στις προκλήσεις που θα έπρεπε να ξεπεραστούν προκειμένου η βιομηχανία να κεφαλαιοποιήσει τις ΟΠΥ που εντοπίζονται σε αστεροειδείς. Και οι δύο ομάδες δημοσίευσαν σχετικές ερευνητικές εργασίες στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολύτιμες ορυκτές πρώτες ύλες στους αστεροειδείς. Αυτές περιλαμβάνουν διαμάντια και ίσως άλλους πολύτιμους λίθους, αλλά τα πραγματικά πολύτιμα υλικά είναι πιο πιθανό να είναι μέταλλα που έχουν υψηλή αξία αλλά είναι σε έλλειψη στη Γη, όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο και ο λευκόχρυσος. Η αξία αυτών των μετάλλων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε μια σειρά από προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας, όπως οι μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και τα εξαρτήματα ανεμογεννητριών.
Τα αποθέματα αυτών των μετάλλων τείνουν να εντοπίζονται σε λίγες χώρες, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την προσφορά τους, αυξάνοντας το κόστος. Για να ξεπεράσουν τέτοιες προκλήσεις, ορισμένες εταιρείες στρέφουν το βλέμμα τους στους ωκεανούς, μιας και ο βυθός της θάλασσας έχει βρεθεί ότι φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων. Ωστόσο, η συλλογή αυτών των πόρων (εξόρυξη βαθέων υδάτων) συνεπάγεται διατάραξη των οικοσυστημάτων, ρύπανση της θάλασσας και μεγάλο οικονομικό κόστος.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν διάφορους ερευνητές, όπως οι συγκεκριμένες δύο ερευνητικές ομάδες, στην κατεύθυνση να μελετήσουν το κόστος που πιθανόν σχετίζεται με την εξόρυξη τέτοιων μετάλλων από αστεροειδείς και εάν αυτό μπορεί να είναι σε επίπεδα που θα δικαιολογούν την ανάπτυξη ανάλογων επιχειρήσεων.
Στην πρώτη εργασία, οι Corrado et al. σημειώνουν ότι η πρόοδος στις διαστημικές τεχνολογίες είχε παραδοσιακά οικονομικά θετικό αντίκτυπο στη γενικότερη οικονομία, λόγω της χρήσης τους από διάφορες εταιρείες σε άλλους εμπορικούς τομείς. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση τεχνολογικών εξελίξεων που θα κάνουν δυνατή την εξόρυξη αστεροειδών.
Αντίθετα, στη δεύτερη εργασία, οι Fleming et al. επικεντρώνονται περισσότερο στη διαδικασία εξόρυξης μετάλλων από αστεροειδείς. Εξετάζουν το κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, ξεκινώντας από τον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και προχωρώντας στο σχεδιασμό και την κατασκευή προωθητικών πυραύλων και του εξοπλισμού που θα μεταφέρουν (συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ) για να εξορύξουν μέταλλα από αστεροειδείς και να τα μεταφέρουν πίσω στη Γη.
Οι υπολογισμοί των επιστημόνων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα 30 με 40 χρόνια, η εξόρυξη μετάλλων από αστεροειδείς θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο κερδοφόρα αλλά και το κυρίαρχο μέσο για την εξόρυξη μετάλλων υψηλής αξίας, καθώς οι τιμές των μετάλλων αυξάνονται και το κόστος εργασίας στο διάστημα μειώνεται.
Με πληροφορίες από phys.org