Η BASF προμηθεύει πλαστικά για υβριδικά υπεραυτοκίνητα

Η BASF προμηθεύει πλαστικά για υβριδικά υπεραυτοκίνητα

Η BASF παρείχε πλαστικά υλικά και τεχνολογία στον Όμιλο RML για την ανάπτυξη και την παραγωγή μιας καινοτόμου μπαταρίας (immersion cooled battery) για ένα μη κατονομαζόμενο «υβριδικό υπεραυτοκίνητο υψηλής απόδοσης» που ισχυρίζεται ότι θέτει νέα πρότυπα απόδοσης και ασφάλειας, χρησιμοποιώντας υλικά επόμενης γενιάς.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η μπαταρία των 800V που χρησιμοποιείται στο υπεραυτοκίνητο έχει χωρητικότητα 4,2 kWh και ρυθμό εκφόρτισης >100C, ενώ ζυγίζει λιγότερο από 75 κιλά.

Η εξαιρετικά υψηλή απόδοση ισχύος, ειδικά κατά την ταχεία επιτάχυνση και αναγέννηση της μπαταρίας, απαιτούσε ένα σύστημα ψύξης ικανό να απορρίπτει τη θερμότητα που παράγεται από τα στοιχεία της μπαταρίας. Για να αποφευχθούν ακραίες θερμοκρασίες και να διασφαλιστεί μια πιο ομοιόμορφη θερμοκρασιακή κατανομή στη μπαταρία, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα ψύξης το οποίο βελτιώνει σημαντικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής ολόκληρου του συστήματος της μπαταρίας.

Το Ultramid, ένα καινοτόμο πλαστικό της BASF σε δύο παραλλαγές, χρησιμοποιείται στη μονάδα μπαταριών της RML. Το πλαστικό αυτό χρησιμοποιείται για το υλικό περιβλήματος της ίδιας της μονάδας της μπαταρίας, καθώς και στο περίβλημα των ηλεκτρικών εξαρτημάτων υψηλής τάσης του συστήματος ελέγχου της.

Η BASF τονίζει ότι το πλαστικό της διακρίθηκε για τη «στιβαρότητα του και την υψηλή αντοχή του στη μηχανική καταπόνηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το περίβλημα της μπαταρίας».

Ο σχεδιασμός πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σύγκρουσης και να περάσει τη δοκιμή πυρκαγιάς καυσίμου κατά το πρότυπο UNCE Reg 100.03. Προστατευόμενο μόνο από ένα λεπτό φύλλο άνθρακα ενσωματωμένο στη δοκιμή ως μέρος του αμαξώματος, το Ultramid κατηγορίας B3EG7 πέρασε τη δοκιμή πυρκαγιάς χωρίς ζημιά στο περίβλημα, καθιστώντας το ιδανικό για αυτήν την εφαρμογή, δήλωσε η BASF.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Το προϊόν Ultramid κατηγορίας A3EG6 EQ χρησιμοποιήθηκε ως υλικό για τις μεμονωμένες θήκες των στοιχείων της μπαταρίας εντός του περιβλήματός της. Η ηλεκτρονική ποιότητα (EQ, Electronic Quality) των χρησιμοποιούμενων πλαστικών είναι εξαιρετική, μιας και τα συγκεκριμένα πλαστικά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ηλεκτρικά ενεργό περιεχόμενο ή περιεχόμενο που προάγει τη διάβρωση, ενώ παράλληλα παρέχουν - κατά δήλωση της BASF - «εξαιρετική» αντοχή στη θερμική γήρανση.

Σε επαφή με το διηλεκτρικό υγρό, το πλαστικό ελαχιστοποιεί κάθε είδους διάχυση έξω από από αυτό. Δεδομένου ότι τα διηλεκτρικά υγρά χρησιμοποιούνται για ηλεκτρική μόνωση και ως ψυκτικά σε εφαρμογές υψηλής τάσης, πρέπει να αποφεύγεται η μόλυνση από υλικά με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Η RML κατασκευάζει πολυτελή και αγωνιστικά αυτοκίνητα και είναι επίσης πρωτοπόρος στον εξηλεκτρισμό οχημάτων μέσω της ανάπτυξης, του σχεδιασμού και της παραγωγής νέων και καινοτόμων συστημάτων μπαταριών.

Η BASF και η RML συνεργάστηκαν από το στάδιο ανάπτυξης, ενώ η BASF είχε συμμετοχή, ως προμηθευτής υλικών, ήδη από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. «Η RML χρειαζόταν να εξερευνήσει υλικά τελευταίας τεχνολογίας για συστήματα μπαταριών για να επιτύχει τους στόχους μάζας και δομής που επιζητούν οι πελάτες της για εφαρμογές υψηλής απόδοσης. Εργαστήκαμε στενά σε συνεργασία με την BASF για να επιτύχουμε τις επιθυμητές ιδιότητες», δήλωσε ο επικεφαλής του συστήματος μετάδοσης κίνησης, James Arkell.

Η BASF δήλωσε ότι κατάφερε να «επιταχύνει σημαντικά» την ανάπτυξη της μονάδας μπαταριών στο σύνολο της λόγω της εκτεταμένης τεχνογνωσίας της στον τομέα των νέων μπαταριών και στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών υλικών.

Με πληροφορίες από just-auto.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER