Η Mercedes-Benz τοποθέτησε το, συμβολικό, θεμέλιο λίθο για το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στο Kuppenheim. Για την πρώτη μονάδα του εργοστασίου –μηχανική αποσυναρμολόγηση– η θέση σε λειτουργία προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2023. Οι συνομιλίες με το δημόσιο για περαιτέρω επέκταση βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mercedes, αυτές οι συνομιλίες είναι «υποσχόμενες» μέχρι στιγμής. Το σχέδιο είναι να συμπληρωθεί η μηχανική αποσυναρμολόγηση με εγκαταστάσεις υδρομεταλλουργίας λίγους μήνες αργότερα. Αυτό θα επέτρεπε στη Mercedes να ολοκληρώσει το σύνολο της αλυσίδας ανακύκλωσης μπαταριών στο εργοστάσιο στο Kuppenheim, από τις απορριπτόμενες μπαταρίες μέχρι την ανάκτηση πρώτων υλών.
«Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση για ολοκληρωμένη ανακύκλωση σε ένα μόνο εργοστάσιο είναι επί του παρόντος μοναδική στην Ευρώπη», αναφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία. Αν και η Volkswagen Group Components (VWGC) είχε το δικό της πιλοτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Salzgitter σε λειτουργία για λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, δεν υπήρχε η δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μπαταριών εκεί. Η VWGC πραγματοποιεί μόνο τη μηχανική αποσυναρμολόγηση, στο τέλος της οποίας παράγεται black mass που περιέχει τα πολύτιμα υλικά της μπαταρίας και η υδρομεταλλουργική επεξεργασία ανατίθεται σε «εξειδικευμένους συνεργάτες». Η Mercedes θέλει να μπορεί να το κάνει αυτό μελλοντικά στο εργοστάσιο στο Kuppenheim.
Συνολικά, η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα τη Στουτγάρδη επενδύει στην κατασκευή του «εργοστασίου με μηδενικό ισοζύγιο CO2», όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης χρηματοδοτείται επίσης από το Federal Ministry of Economics and Climate Protection ως μέρος ενός ερευνητικού έργου. Σε αυτό το έργο, το οποίο έχει την ονομασία «LiBinfinity», η Mercedes, μαζί με συνεργάτες όπως η Primobius, ο Όμιλος SMS και ερευνητικά ινστιτούτα, θέλει να αναπτύξει κατάλληλη υδρομεταλλουργική διεργασία που θα επιτύχει ποσοστό ανάκτησης 96% για τις πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται σε μία μπαταρία. Αυτό θα καταστήσει δυνατή μια «πραγματική κυκλική οικονομία υλικών για μπαταρίες», σύμφωνα με τη Mercedes.
Η επέκταση του εργοστασίου είναι δυνατή, αλλά δεν επιβεβαιώνεται
Οι πρώτες ανακοινώσεις για το πιλοτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Kuppenheim έγιναν πριν από δύο χρόνια. Επίσης, ο τότε όμιλος Daimler επιβεβαίωσε ανάλογα σχέδια για το εργοστάσιο Gaggenau, στο οποίο ανήκει το Kuppenheim. Αργότερα, η τοποθεσία του Kuppenheim επιβεβαιώθηκε και προσδιορίστηκε ετήσια δυναμικότητα 2.500 τόνων μπαταριών. «Με βάση τα ευρήματα του πιλοτικού εργοστασίου, οι όγκοι παραγωγής θα μπορούσαν να αυξηθούν μεσομακροπρόθεσμα», αναφέρει η Mercedes περιγράφοντας τα μελλοντικά της σχέδια.
Ωστόσο, δεδομένου ότι δε θα υπάρχουν αρκετές μπαταρίες προς ανακύκλωση από ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο άμεσο μέλλον, η Mercedes θέλει να ανακυκλώσει κυρίως μπαταρίες από οχήματα δοκιμής και «μπαταρίες εκκίνησης» στο Kuppenheim - δηλαδή απορρίψεις από την παραγωγή και τις δικές της εγκαταστάσεις δοκιμών που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας για οχήματα παραγωγής, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν πολύτιμα υλικά. «Εάν είναι απαραίτητο», οι μπαταρίες αυτές θα υποβάλλονται επίσης σε επεξεργασία στο Kuppenheim, δηλαδή μπαταρίες που πρέπει να αφαιρεθούν πρόωρα από ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η Mercedes δεν αναμένει υψηλές ποσότητες ανάλογων εισερχόμενων μπαταριών.
«Αυτό το έργο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς το κλείσιμο του κύκλου για την προμήθεια πρώτων υλών για τις μπαταρίες της Mercedes-Benz. Με ποσοστό ανακύκλωσης άνω του 96%, ένα «ορυχείο του αύριο» δημιουργείται εδώ στο Kuppenheim. Η καινοτόμος τεχνολογική προσέγγιση μας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε τις πολύτιμες πρώτες ύλες στα νέα ηλεκτρικά οχήματα της σειράς Mercedes-EQ», εξηγεί ο Jörg Burzer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, υπεύθυνος για τη διαχείριση της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Thekla Walter, η οποία ήταν παρούσα στην τοποθέτηση του θεμελίου λίθου στο Kuppenheim, τόνισε την πολιτική διάσταση τέτοιων έργων ανακύκλωσης. «Κρίσεις όπως η πανδημία του κορωνοϊού ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν δείξει ξεκάθαρα την εξάρτησή μας από τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις πρωτογενείς πρώτες ύλες. Η αυξημένη ανακύκλωση μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτής της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες και έτσι να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Από αυτή την άποψη, το θέμα της ανακύκλωσης μπαταριών είναι εξαιρετικά επίκαιρο και επίσης στρατηγικού ενδιαφέροντος».
Με πληροφορίες από electrive.com