Ολλανδοί ερευνητές αναπτύσσουν μέθοδο διαχωρισμού των πλαστικών από τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Ολλανδοί ερευνητές αναπτύσσουν μέθοδο διαχωρισμού των πλαστικών από τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Τα τυπωμένα ηλεκτρονικά είναι σχεδόν αδύνατο να ανακυκλωθούν. Ωστόσο, ερευνητές από το ολλανδικό τεχνολογικό ερευνητικό ινστιτούτο TNO ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για τη διευκόλυνση της αποσυναρμολόγηση των τυπωμένων ηλεκτρονικών και, συνεπώς, την ανακύκλωση τους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Από ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και ιατρικές συσκευές, τα ηλεκτρονικά ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στα πλαστικά προκειμένου να σχηματίσουν μια ενιαία μονάδα για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Στη θεωρία, αυτή είναι μια κατάσταση win-win, αφού οδηγεί σε πιο ελαφριά, καλύτερα αισθητικά και πιο οικονομικά προϊόντα.

Στην πράξη όμως, αν εξετάσουμε αυτή την τεχνολογία πιο προσεκτικά, θα δούμε ότι αυτή η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών στα πλαστικά κάνει την ανακύκλωση και την επισκευή αυτών των ενιαίων μονάδων πιο δύσκολη, καθιστώντας την κυκλικότητα αυτών από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Μια νέα μέθοδος αποσυναρμολόγησης που έχει αναπτυχθεί από το ολλανδικό τεχνολογικό ερευνητικό ινστιτούτο TNO, επιτρέπει την αφαίρεση των τυπωμένων ηλεκτρονικών από την ενιαία μονάδα στο τέλος της ζωής του προϊόντος, διευκολύνοντας την ανακύκλωση τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η καινοτομία θα συμβάλλει στη μελλοντική αποδοτικότητα και εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική έκδοση Journal of Cleaner Production.

Τα τυπωμένα ηλεκτρονικά σε άνοδο

Επειδή τα τυπωμένα ηλεκτρονικά μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα σε σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν, οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτά καθώς απαιτείται απλά εκτύπωση των ηλεκτρονικών πάνω σε ένα υπόστρωμα. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό μέρος ζυγίζει λιγότερο και φαίνεται καλύτερο. Η παραγωγή είναι επίσης ευκολότερη και ταχύτερη. 

Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν φορητούς ιατρικούς αισθητήρες, ταμπλό αυτοκινήτων, πίνακες ελέγχου αεροσκαφών, βιομηχανικά μηχανήματα, πλυντήρια ρούχων και μηχανές καφέ. Υπολογίζεται ότι η αγορά αυτής της τεχνολογίας θα αυξηθεί από περίπου 175 εκατ. δολάρια σε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια μεταξύ 2022 και 2032.

Με πληροφορίες από waste-management-world.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER