Η ΕΕ εγκρίνει νέο κανονισμό για τις μπαταρίες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας

Η ΕΕ εγκρίνει νέο κανονισμό για τις μπαταρίες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε στις 10 Ιουλίου 2023 ένα νέο κανονισμό (European Battery Regulation) που ενισχύει τους κανόνες βιωσιμότητας για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών. Ο κανονισμός καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των μπαταριών - από την παραγωγή έως την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση - και διασφαλίζει ότι είναι ασφαλείς, βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο κανονισμός θα ισχύει για όλες τις μπαταρίες -και τα απόβλητα φορητών μπαταριών- όπως μπαταρές ηλεκτρικών οχημάτων, βιομηχανικές μπαταρίες, μπαταριές εκκίνησης, μπαταρίες SLI (Starting, Lighting, Ignition) που χρησιμοποιούνται κυρίως σε οχήματα και μηχανήματα, όπως επίσης μπαταρίες για ελαφρά μέσα μεταφοράς, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ.

«Οι μπαταρίες είναι το κλειδί για τη διαδικασία απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και τη μετάβαση σε τρόπους μεταφοράς με μηδενικές εκπομπές», δήλωσε στην ανακοίνωση η Teresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, της οποίας η χώρα ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Οι νέοι κανονισμοί θα προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα διασφαλίσουν ότι οι νέες μπαταρίες είναι βιώσιμες και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση», τονίζει η Ribera.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ο κανονισμός θέτει στόχους για τους παραγωγούς μπαταριών για τη συλλογή των αποβλήτων των φορητών μπαταριών (63% έως το τέλος του 2027 και 73% έως το τέλος του 2030) και εισάγει έναν αποκλειστικό στόχο συλλογής για τα απόβλητα μπαταριών ελαφρών μέσων μεταφοράς (51% έως το τέλος του 2028 και 61% μέχρι το τέλος του 2031).

Θέτει επίσης το στόχο για ανάκτηση λιθίου από μπαταρίες στο 50% έως το τέλος του 2027 και στο 80% μέχρι το τέλος του 2031. Ο στόχος απόδοσης της διαδικασίας ανακύκλωσης για τις μπαταρίες νικελίου-καδμίου έχει οριστεί στο 80% έως το τέλος του 2025 και στο 50% έως το τέλος του 2025 για άλλες μη χρησιμοποιήσιμες μπαταρίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης παρουσιάσει πρόταση για τη ρύθμιση της αγοράς μπαταριών το Δεκέμβριο του 2020.

Ο κανονισμός θα υπογραφεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ μετά από 20 ημέρες.

Με πληροφορίες από news.cn

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER