Ερευνητές στο Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Vernadsky στην Κριμαία ανέφεραν ότι έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για τη σύνθεση τσιμέντου με βάση βιομηχανικά και τεχνολογικά απόβλητα που λαμβάνονται από εργαστήρια και εργοστάσια.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε την υπηρεσία Τύπου του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία οι ερευνητές διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, η οποία τους επέτρεψε να προσδιορίσουν τη χημική και μεταλλική σύνθεση των δευτερογενών πρώτων υλών, οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είχαν τη μορφή αποβλήτων.
Οι επιστήμονες είχαν αναπτύξει προηγουμένως την τεχνολογία κατασκευής ισχυρών και ανθεκτικών δομικών προϊόντων από σκωρία που προέρχεται από τοποθεσίες εξόρυξης. Οι πλάκες λιθόστρωσης και τούβλα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη μέθοδο είχαν ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα βιομηχανικά απόβλητα που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα συλλέχθηκαν από μια από τις εταιρείες της Κριμαίας. Η υπηρεσία Τύπου του πανεπιστημίου ανέφερε ότι ο Alexander Bakhtin, αναπληρωτής διευθυντής εκπαιδευτικής και μεθοδολογικής εργασίας στην Ακαδημία Κατασκευών και Αρχιτεκτονικής, είπε: «Μετά την καύση των αναπτυγμένων μειγμάτων, προέκυψε υλικού τύπου κλίνκερ σε φύλλα ακανόνιστου σχήματος, το οποίο στη συνέχεια αλέστηκε σε ειδικό μύλο με την προσθήκη φυσικού γύψου. Το τελικό προϊόν ήταν τσιμέντο με κατηγορία αντοχής 32,5, το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη τσιμέντου στον κατασκευαστικό κλάδο».
Η ποιότητα του τσιμέντου που παρήγαγαν οι ερευνητές αντιστοιχεί στο τσιμέντο που κατασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες, αλλά το κόστος του ασβεστόλιθου από δευτερογενείς πρώτες ύλες είναι δεκάδες φορές λιγότερο από το κόστος του φυσικού ασβεστόλιθου.
Με πληροφορίες από saba.ye