Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν το 30% της ενέργειας παγκοσμίως το 2023

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν το 30% της ενέργειας παγκοσμίως το 2023

Σύμφωνα με έκθεση του κέντρου έρευνας για ενεργειακά θέματα Ember, χάρη στην αλματώδη αύξηση των εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφθασε από το 19% το 2020 στο 30% και πλέον το 2023.

Το ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, εξαιτίας ξηρασιών, ιδίως στην Κίνα. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις συνεισέφεραν το 13,4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη διεθνώς και το υπόλοιπο ποσοστό της ενέργειας προήλθε από άλλες ανανεώσιμες πηγές και κυρίως από υδροηλεκτρικές μονάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό της ενέργειας από καθαρές πηγές στο μείγμα δεν ξεπερνούσε το 2% το 2010.

Για το Ember, η αύξηση αυτή ενδέχεται να επιτρέψει τη δραστική μείωση της παραγωγής ενέργειας από καύση ορυκτών καυσίμων ήδη από φέτος. «Η μείωση των εκπομπών του ενεργειακού τομέα είναι πλέον αναπόφευκτη», σημείωσε ο Ντέιβ Τζόουνς, ειδικός της Ember, κατά τον οποίο «το 2023 ίσως ήταν (...) σημείο καμπής στην ιστορία» της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα συνεχιστεί η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τα κράτη δεσμεύτηκαν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στα τέλη του 2023 (COP28), να δράσουν για να τριπλασιαστεί το παγκόσμιο παραγωγικό δυναμικό από ΑΠΕ ως το 2030. Αυτό θα επέτρεπε η συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να φθάσει το 60% σύμφωνα με το Ember.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER