Μόλις το 7% των πρώτων υλών παγκοσμίως προέρχεται από την ανακύκλωση

Μόλις το 7% των πρώτων υλών παγκοσμίως προέρχεται από την ανακύκλωση

Παρά τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, οι δευτερογενείς πρώτες ύλες αποτελούν μικρότερο μερίδιο της συνολικής κατανάλωσης τώρα από ότι πριν από μερικά χρόνια.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μόλις το 7,2% των υλικών που καταναλώθηκαν πέρυσι δεν ήταν πρωτογενή υλικά, σύμφωνα με την Έκθεση Circularity Gap 2024, που δημοσιεύθηκε από το Circle Economy Foundation και την εταιρεία συμβούλων Deloitte. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο της παγκόσμιας κυκλικότητας παρέμεινε αμετάβλητο από το ποσοστό του 2022, αφού ανήλθε στο 8,6% το 2020 και στο 9,1% το 2018.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση καθιστά σαφές ότι η παγκόσμια κατανάλωση πρώτων υλών επιταχύνεται. Συνολικά, περίπου 580 δισεκατομμύρια τόνοι πρώτων υλών καταναλώθηκαν μόνο τα τελευταία έξι χρόνια. Συγκριτικά, υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 740 δισεκατομμύρια τόνοι πρώτων υλών σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι η μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια κυκλική οικονομία θα μπορούσε να μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 40%. «Ωστόσο, οι πολιτικές και τα νομικά πλαίσια δεν υπάρχουν ακόμη για να δημιουργήσουν κίνητρα για κυκλικές δραστηριότητες και προϊόντα», σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση καθορίζει μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε διάφορους τομείς, ιδίως σε σχέση με τρία βασικά συστήματα: τρόφιμα, δομημένο περιβάλλον και βιομηχανικά αγαθά. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, δείχνοντας την ανάγκη για τον συνυπολογισμό στις τιμές των αγαθών του κοινωνικού και περιβαλλοντικού κόστους ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης ενός εξειδικευμένου και εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.

«Για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία είναι δίκαιη, πρέπει να σχεδιαστούν κυκλικές λύσεις με γνώμονα τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς παγκοσμίως. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ του εργατικού δυναμικού και θα αυξηθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγεί η Ivonne Bojoh, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Circle Economy Foundation.

Το Circle Economy Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζεται από διάφορους πολυεθνικούς οργανισμούς και τράπεζες καθώς και από ιδρύματα με στενούς δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα.

Με πληροφορίες από euwid-recycling.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER