Πρόσβαση σε ημιαγωγούς της NVIDIA απέκτησε η Κίνα παρά το εμπάργκο

Πρόσβαση σε ημιαγωγούς της NVIDIA απέκτησε η Κίνα παρά το εμπάργκο

Πρόσφατη μελέτη εκατοντάδων εγγράφων καταλήγει ότι 10 κινεζικές οντότητες απέκτησαν προηγμένης τεχνολογίας chip της NVIDIA ενσωματωμένα σε servers που κατασκευάζονται από τις Super Micro Computer, Dell Technologies και Gigabyte της Ταϊβάν μετά την επέκταση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κίνα στις 17 Νοεμβρίου 2024. Ενώ οι ΗΠΑ απαγορεύουν στη NVIDIA και στους συνεργάτες της να πωλούν προηγμένα chip στην Κίνα, ακόμη και μέσω τρίτων, η αγοραπωλησία chip δεν είναι παράνομη στην Κίνα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι 11 πωλητές των chip ήταν ελάχιστα γνωστοί Κινέζοι λιανοπωλητές. Από την πλευρά της η NVIDIA υποστηρίζει ότι τα οι εν λόγω προσφορές αφορούν προϊόντα που εξήχθησαν και ήταν ευρέως διαθέσιμα πριν από τους περιορισμούς. «Δε δείχνουν ότι κάποιος από τους συνεργάτες μας παραβίασε τους κανόνες ελέγχου εξαγωγών, ενώ είναι ένα αμελητέο μερίδιο των προϊόντων που πωλούνται παγκοσμίως», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Εάν διαπιστώσουμε ότι οποιοδήποτε προϊόν μεταπωλήθηκε στη συνέχεια κατά παράβαση των κανόνων, θα συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Μεταξύ των αγοραστών ήταν η Chinese Academy of Sciences, το Shandong Artificial Intelligence Institute, η Hubei Earthquake Administration και τα Πανεπιστήμια Shandong and Southwest universities, μια εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας που ανήκει στην επαρχιακή κυβέρνηση Heilongjiang, ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο αεροπορίας και ένα κέντρο διαστημικής επιστήμης. Ο Daniel Gerkin, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Kirkland & Ellis, εξηγεί ότι τα chip της NVIDIA θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει στην Κίνα χωρίς να έχει γνώση ο κατασκευαστής, δεδομένης της έλλειψης πληροφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Super Micro είπε ότι συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την πώληση και την εξαγωγή συστημάτων GPU σε περιοχές και μέρη όπου απαιτούνται άδειες, ενώ και η Dell από την πλευρά της διεμήνυσε ότι αν κάποιος διανομέας ή μεταπωλητής αποδειχθεί ότι δε συμμορφώθηκε με τις νομικές υποχρεώσεις του θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, «συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της συνεργασίας».

Οι συναλλαγές αποκαλύφθηκαν σε δώδεκα από τους διαγωνισμούς που εντοπίστηκαν σε δημόσιες βάσεις δεδομένων που καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα αγορών από κρατικές οντότητες της Κίνας. Δείχνουν ωστόσο ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε προηγμένα chip τα οποία, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την τεχνητή νοημοσύνη για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως ο εκσυγχρονισμός των αμυντικών δυνάμεων της Κίνας ή για την ανάπτυξη όπλων όπως είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι.

Οι προσφορές -αξίας μεταξύ 10.000 και 259.000 δολαρίων- δεν αναφέρουν ρητά τις προβλεπόμενες χρήσεις. Εταιρείες και άτομα που κατηγορούνται για παραβίαση στις ρυθμίσεις εξαγωγών των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστικές ή ποινικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια. 

Με πληροφορίες από straitstimes.com

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER