Μια μεγάλη κινεζική κατασκευαστική εταιρεία συμφώνησε να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος τιτανίου της Ρωσίας που βρίσκεται στη ρωσική Αρκτική. Η επέκταση ενός λιμένα μεγάλου βάθους στην Αρκτική και η κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμένα, αποτελούν επίσης μέρος των αναπτυξιακών σχεδίων.
Οι κινεζικές επενδύσεις και το ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους της Ρωσίας στην Αρκτική συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Εκτός από τη συνεργασία στον τομέα του LNG και του αργού πετρελαίου, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες έργων μηχανικής και κατασκευών της Κίνας, η China Communications and Construction Company, συνεργάζεται με τη Russian Titanium Resources (Rustitan) για την εκμετάλλευση ενός τεράστιου κοιτάσματος ορυκτών στη ρωσική Αρκτική.
Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη του έργου εξόρυξης Pizhemskoye στη Δημοκρατία της Komi. Η συνεργασία, ωστόσο, εκτείνεται πέρα από την εξόρυξη τιτανίου και περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας σειράς σχετικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του λιμένα μεγάλου βάθους Indiga στην Αρκτική και της κατασκευής της σιδηροδρομικής σύνδεσης Sosnogorsk-Indiga. Το κοιτάσματα στην περιοχή περιλαμβάνουν εκτός από το τιτάνιο και άλλες πρώτες ύλες, όπως ζιρκόνιο, σιδηρομετάλλευμα και χρυσό.
Η κατασκευή των υποδομών είναι βασική πτυχή εφόσον θα επιτρέπει την εξαγωγή φορτίων μέσω των Ουραλίων και της Σιβηρίας προς το Βόρειο Θαλάσσιο Δρόμο (Northern Sea Route, NSR).
Η Rustitan ιδρύθηκε το 2007 εστιάζοντας κυρίως στην εξόρυξη πρώτων υλών τιτανίου και χαλαζία. Η εταιρεία ανακάλυψε το κοίτασμα Pizhemskoye, στην περιοχή Ust-Tsilemsky της Δημοκρατίας της Komi, το 2021. Η περιοχή φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα μεταλλεύματος τιτανίου στη Ρωσία και τον κόσμο. Το Pizhemskoye περιέχει περισσότερο από το 80% των αποθεμάτων μεταλλεύματος τιτανίου της χώρας.
Η China Communications and Construction Company έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από έργα της πρωτοβουλίας «Belt and Road» της Κίνας, αν και έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει ελέγχους για τις οικονομικές της πρακτικές και έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ανάπτυξη των μεταφορών μέσω του Βόρειου Θαλάσσιου Δρόμου
Το έργο Pizhemskoye αποτελεί βασικό στοιχείο του επίσημου επενδυτικού σχεδίου του Κρεμλίνου για το 2020 στην Αρκτική, που έχει τίτλο «Στρατηγική Ανάπτυξης της Αρκτικής Ζώνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την περίοδο έως το 2035».
Ένα διευρυμένο λιμάνι στην Indiga θα γίνει ένα επιπλέον σημείο φόρτωσης εμπορευμάτων για το Βόρειο Θαλάσσιο Δίαυλο. Ομοίως, η σιδηροδρομική σύνδεση Sosnogorsk-Ινδία είναι μια στρατηγική υποδομή μεταφορών για την αύξηση της ροής των ορυκτών πόρων προς το Βόρειο Θαλάσσιο Δρόμο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του NSR, αναμένεται ότι το λιμάνι στην Indiga θα διακινήσει έως και 30 εκατ. τόνους φορτίων πριν από το τέλος της δεκαετίας, φτάνοντας έως και τα 80 εκατ. τόνους στη δεκαετία του 2030. Εκτός από τη συνάντηση μεταξύ της Rustitan και της China Communications and Construction Company, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση με την China Railway Construction Corporation, τη δεύτερη μεγαλύτερη κρατική κατασκευαστική εταιρεία στην Κίνα.
«Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους Κινέζους εταίρους μας για την ίδρυση μιας κοινής εταιρείας. Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης που διαθέτουν οι οργανισμοί μας, τόσο στην κατασκευή όσο και στη χρηματοδότηση έργων υποδομής, θα έχει σημαντική επίδραση στην εγχώρια αγορά», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Συγχρόνως, η Rustitan ανακοίνωσε ότι έχει λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον εμπλουτισμό μεταλλευμάτων τιτανίου από το κοίτασμα Pizhemskoye, ειδικά για τη μεταλλουργική εγκατάσταση που υπάρχει στην περιοχή του κοιτάσματος.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τιτανίου στον κόσμο
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας τιτανίου στον κόσμο και ως εκ τούτου είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς μεταλλεύματος τιτανίου που απαιτείται για την παραγωγή του. Τα ελαφρά κράματα τιτανίου χρησιμοποιούνται εκτενώς στην αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία για την παραγωγή κινητήρων αεριωθουμένων, πυραύλων και διαστημικών σκαφών.
Πριν από τις δυτικές κυρώσεις, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ρωσίας VSMPO-Avisma προμήθευε περίπου το 30% των αναγκών τιτανίου για την παγκόσμια αεροδιαστημική βιομηχανία, με την αμερικανική Boeing να λαμβάνει το 40% του τιτανίου της και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστική της Airbus να προμηθεύεται έως και το 60% των αναγκών της σε κράματα τιτανίου από τη Ρωσία.
Με πληροφορίες από highnorthnews.com