Η Νορβηγία σχεδιάζει να επιτρέψει την εξόρυξη βαθέων υδάτων πυροδοτώντας ανησυχίες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πολυμεταλλικά οζίδια έχουν βρεθεί στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθη περίπου 3.500-6.000 μέτρων, τα οποία περιέχουν βασικά μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών. Τα οζίδια περιέχουν πρώτες ύλες όπως χαλκό, μαγγάνιο, θειϊκό νικέλιο και θειϊκό κοβάλτιο.
Η Νορβηγία ετοιμάζεται να επιτρέψει την εξόρυξη βαθέων υδάτων σε μια θαλάσσια περιοχή, σχεδόν στο μέγεθος της Γερμανίας, καθώς εξελίσσεται σε μια από τις πρώτες χώρες που εξάγουν μέταλλα μπαταριών από τον πυθμένα της θάλασσας. Στον αγώνα για την επάρκεια κρίσιμων πρώτων υλών, η Νορβηγία θέλει να πρωτοπορήσει και ετοιμάζει σχετικό νομοθετικό σχέδιο προς υποβολή στο νορβηγικό κοινοβούλιο, επιδιώκοντας την έγκριση του.
Οι συζητήσεις για τον παγκόσμιο αντίκτυπο της εξόρυξης βαθέων υδάτων συνεχίζονται
Εκείνοι που υποστηρίζουν την επέκταση της εξόρυξης βαθέων υδάτων πιστεύουν ότι η δράση είναι κεντρικής σημασίας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κρίσιμες πρώτες ύλες. Η ζήτηση για χαλκό και μέταλλα σπάνιων γαιών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40%, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο οποίος αναμένει επίσης ότι η ζήτηση για νικέλιο, κοβάλτιο και λίθιο θα αυξηθεί κατά 60, 70 και 90%, αντίστοιχα.
Ο Amund Vik, Υφυπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει «προσεκτική προσέγγιση». Δήλωσε επίσης ότι η εξόρυξη βαθέων υδάτων είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθεί η «άμεση ανάγκη για περισσότερα κρίσιμης σημασίας ορυκτά, όπως οι σπάνιες γαίες, με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης».
Η Deep Sea Conservation Coalition, η οποία περιλαμβάνει διεθνείς ΜΚΟ όπως το WWF, η Fauna & Flora και η Greenpeace, έχουν πρόσφατα καταγγείλει τους ισχυρισμούς του Νορβηγού πρωθυπουργού, Jonas Gahr Støre, ότι η εξόρυξη βαθέων υδάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπο που δε βλάπτει τη φυσική ποικιλομορφία στον ωκεανό.
Αυτές οι ομάδες ζήτησαν να σταματήσουν τα σχέδια εξόρυξης βαθέων υδάτων ως προληπτικό μέτρο, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να σταθμίσουν τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει αυτό το είδος εξόρυξης, τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για το παγκόσμιο κλίμα.
Διεθνής Αρχή ΒυθούΑπό γεωπολιτική άποψη, η Νορβηγία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή εάν επιτρέψει την εκκίνηση της εξόρυξης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (International Seabed Association), ως μέρος του ΟΗΕ, έχει καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιουλίου για να θέσει σε ισχύ σχετικούς κανονισμούς, πριν επιτραπεί η έναρξη της εξόρυξης βαθέων υδάτων σε σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Με πληροφορίες από miningdigital.com