Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας υποστηρίζει τα σχέδια εξόρυξης βαθέων υδάτων

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας υποστηρίζει τα σχέδια εξόρυξης βαθέων υδάτων

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η εκκίνηση της εξόρυξης βαθέων υδάτων με σκοπό την ανάκτηση ορυκτών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Νορβηγία εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα σχέδια της να προχωρήσει στην  εξόρυξη βαθέων υδάτων, παρά την αντίθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της αλιευτικής βιομηχανίας, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η μειοψηφική κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας κέρδισε τη στήριξη των δύο βασικών κεντροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά στην έναρξη των δραστηριοτήτων εξερεύνησης. Ωστόσο, τονίστηκε εμφατικά ότι θα υπάρχουν σκληρά περιβαλλοντικά κριτήρια για να προχωρήσει οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα.

«Οι πράσινες βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτούν συγκεκριμένα ορυκτά. Αυτή είναι μια σημαντική συμβολή διεθνώς», δήλωσε ο Bård Ludvig Thorheim, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Συντηρητικών.

Ωστόσο, η απόφαση της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε σφοδρή κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς η σκανδιναβική χώρα στοχεύει να γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα αναπτύξει την εξόρυξη βαθέων υδάτων σε εμπορική κλίμακα.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ντροπή στη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ωκεανών από τη Νορβηγία στη σύγχρονη εποχή και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για τη φήμη της Νορβηγίας ως υπεύθυνου έθνους σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον», δήλωσε η Karoline Andaur, διευθύνουσα σύμβουλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ​​φύση, WWF Norway.

Τα σχέδια του Oslo θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν γεωπολιτικές εντάσεις. Η περιοχή που προτείνεται να ανοίξει με σκοπό την εξερεύνηση, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, βρίσκεται κοντά στο Svalbard, το νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική. Η Νορβηγία πιστεύει ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης στα νησιά της Αρκτικής, μια θέση που αμφισβητείται από τη Ρωσία, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας χάρτης που δείχνει τη θέση της προτεινόμενης περιοχής εξόρυξης βαθέων υδάτων από τη Νορβηγία
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ο θαλάσσιος βυθός της Νορβηγίας και αλλού πιστεύεται ότι περιέχει τεράστια κοιτάσματα ορυκτών και μετάλλων που απαιτούνται για ηλεκτρικές μπαταρίες, ανεμογεννήτριες και άλλες πράσινες βιομηχανικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του κοβαλτίου και μετάλλων σπάνιων γαιών, όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο.

Ωστόσο τα σχέδια εξόρυξης είναι αμφιλεγόμενα και εταιρείες όπως η Google, η BMW, η Samsung και ο Όμιλος Volvo έχουν υπογράψει έκκληση της WWF για να σταματήσει η εξόρυξη βαθέων υδάτων. Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι οι συνέπειες της εξόρυξης στον βυθό της θάλασσας είναι άγνωστες και είναι πιθανό να βλάψουν τα εύθραυστα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η Greenpeace δημοσίευσε ένα video που δείχνει εργαζόμενους στην εξόρυξη βαθέων υδάτων σε διαμάχη με ακτιβιστές που προσπαθούσαν να σταματήσουν δραστηριότητες εξερεύνησης στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Μεξικού και Χαβάης. Η The Metals Company, η εταιρεία πίσω από την εξερεύνηση, είπε ότι η Greenpeace προσπαθούσε να καθορίσει την τύχη της εξόρυξης βαθέων υδάτων αντί να επιτρέψει τη συλλογή στοιχείων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. 

Διατομή στρώματος μαγγανίου στον πυθμένα της Νορβηγικής Θάλασσας. Οι πυθμένες των ωκεανών πιστεύεται ότι περιέχουν τεράστια κοιτάσματα ορυκτών που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση.

Οι εξορυκτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Παπούα Νέας Γουινέας, των Νήσων Κουκ, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας, εξετάζουν πώς να εξάγουν μέταλλα από τα παράκτια ύδατα.

Η Νορβηγία σχεδιάζει να αξιοποιήσει περίπου 280.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα -μια περιοχή μόλις μικρότερη από την Ιταλία- για δραστηριότητες εξερεύνησης. Οποιαδήποτε εξόρυξη θα πραγματοποιηθεί μόνο με κοινοβουλευτική έγκριση, που θα ακολουθούσε τα αντίστοιχα πρότυπα της χώρας που βρίσκονται εν ισχύ για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση παρουσίασε την πρόταση ως μια «υπεύθυνη και βιώσιμη» προσπάθεια εξόρυξης ορυκτών, ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα της εφοδιαστικής αλυσίδας πολλών πράσινων βιομηχανιών. Η περιβαλλοντική υπηρεσία της Νορβηγίας αντιτάχθηκε στα σχέδια λόγω «σημαντικών και μη αναστρέψιμων συνεπειών για το θαλάσσιο περιβάλλον», ενώ η αλιευτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας επέκριναν την ιδέα.

Ωστόσο, η πρόταση χαιρετίστηκε από την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, η οποία είπε ότι η εξόρυξη βαθέων υδάτων θα μπορούσε να προσφέρει εναλλακτικές θέσεις εργασίας, καθώς οι πετρελαϊκές δραστηριότητες μειώνονται.

Με πληροφορίες από ft.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER