Σχεδόν «ανέφικτο» να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ζήτησης χαλκού για πράσινη ενέργεια και της προσφοράς εξόρυξης

Σχεδόν «ανέφικτο» να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ζήτησης χαλκού για πράσινη ενέργεια και της προσφοράς εξόρυξης

Σε πρόσφατη έκθεση της Wood Mackenzie εκτιμάται ότι απαιτούνται 9,7 εκατ. τόνοι χαλκού σε διάστημα 10 ετών από εξορυκτικά έργα που είτε δεν έχουν προσελκύσει επαρκείς επενδύσεις, ή δεν είχαν εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ή δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες, για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ποσότητας, αξίζει να αναφερθεί ότι 9,7 εκατ. τόνοι χαλκού ισοδυναμούν με σχεδόν το ένα τρίτο της τρέχουσας κατανάλωσης, λέει η Wood Mackenzie στην έκθεση της και για να προσφερθούν θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία τεράστιος αριθμός νέων ορυχείων.

Πηγή: Wood Mackenzie

Ωστόσο, η πραγματικότητα στα εξορυκτικά έργα απέχει πολύ από το είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση για χαλκό για την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τα στοιχεία της Wood Mackenzie καταδεικνύουν ότι παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές του χαλκού, οι εγκρίσεις έργων εξόρυξης έχουν μειωθεί δραματικά.

Με βάση στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2022, η παραγωγή όλων των εν λειτουργία εξορυκτικών έργων χαλκού ανήλθε συνολικά σε μέση ετήσια παραγωγή μόλις 260.000 τόνων. «Ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού στην ενεργειακή μετάβαση είναι αδιαμφισβήτητος. Ωστόσο, η πίεση που δέχεται το μέταλλο από πλευράς διαθέσιμων ποσοτήτων τόσο στο παρόν όσο και στο άμεσο μέλλον, όπως επίσης και οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν χρειάζονται τη δέουσα προσοχή μας», δήλωσε ο Nick Pickens, ειδικός σε θέματα χαλκού στη Wood Mackenzie.

Πηγή: Wood Mackenzie

«Για να επιτευχθούν με επιτυχία οι στόχοι μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η βιομηχανία εξόρυξης πρέπει να παραδώσει νέα έργα με τέτοια συχνότητα και σταθερό επίπεδο χρηματοδότησης που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Pickens.

Εν ολίγοις, επισημαίνει η έκθεση της Wood Mackenzie, «η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση παρουσιάζει μια σχεδόν ανέφικτη πρόκληση για την εξορυκτική βιομηχανία, όπου απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και οικονομικά κίνητρα».

Πηγή: Wood Mackenzie

Η Wood Mackenzie εκτιμά ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 23 δισ. δολάρια ετησίως σε βάθος 30 ετών για την υλοποίηση νέων έργων προς επίτευξη του στόχου 1,5οC της Συμφωνίας του Παρισιού – ένα επίπεδο δηλαδή επενδύσεων που είχε προηγουμένως παρατηρηθεί μόνο για περιορισμένη περίοδο, από το 2012 έως το 2016, λόγω της ανάπτυξης της Κίνας και της επέκτασης της εμπορευματικής της δραστηριότητας.

Τέλος, η τιμή του χαλκού για την κάλυψη της ζήτησης θα αυξηθεί σημαντικά και θα προσεγγίσει τα 9.370$/τόνο σύμφωνα με αυτό το σενάριο, δηλαδή αύξηση της τάξης του 25% από τη σημερινή τιμή του μετάλλου.

Πηγή; mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Podcast: Ηγεσία, οργανωσιακή συμπεριφορά και ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER