Η αυξανόμενη ζήτηση στη βιομηχανία μπαταριών απαιτεί καινοτομία και ανακύκλωση

Η αυξανόμενη ζήτηση στη βιομηχανία μπαταριών απαιτεί καινοτομία και ανακύκλωση

Σύμφωνα με ανάλυση της McKinsey & Company σε συνεργασία με την Global Battery Alliance, οι κατασκευαστές μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-ion) θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσον αφορά την ικανοποίηση της ζήτησης και πρέπει να επιδιώξουν περισσότερη βιωσιμότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου, η ραχοκοκαλιά της πράσινης κινητικότητας, κυρίως με εφαρμογές στα ηλεκτρικά οχήματα, αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Η αγορά θα μπορούσε να επιτύχει πάνω από 30% ετήσια ανάπτυξη και να φτάσει σε αξία άνω των 400 δισ. δολαρίων έως το 2030. Εκτός από την ανάπτυξη νέων πηγών πρώτων υλών, οι κατασκευαστές μπαταριών θα μπορούσαν να ερευνήσουν την ανακύκλωση ως λύση για τις ελλείψεις.

Οι κατασκευαστές μπαταριών θα πρέπει να εξασφαλίσουν αξιόπιστες πηγές πρώτων υλών και εξοπλισμού, ενώ παράλληλα πρέπει να κάνουν τολμηρά βήματα προς τη βιωσιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση. Θα απαιτηθεί συνδυασμός αυξημένης εξόρυξης και ανακύκλωσης, καθώς και περισσότερων νέων εργοστασίων επεξεργασίας.

Η αύξηση της ζήτησης για μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις

Οι κατασκευαστές μπαταριών θα πρέπει να επιδείξουν αξιοπιστία και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε έναν κλάδο που δίνει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Η βιώσιμη εξόρυξη και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με τη μεταποίηση θα είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της βιομηχανίας μπαταριών.

Η πραγματική βιωσιμότητα στη βιομηχανία μπαταριών απαιτεί ανακύκλωση υλικών και περισσότερες επιλογές για την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακαίνιση χρησιμοποιημένων μπαταριών. Η έκθεση της McKinsey υπογραμμίζει πώς η αυξημένη ανακύκλωση των μπαταριών, θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τη βιομηχανία όσο και τον πλανήτη. Σύμφωνα με εκτίμηση, μόνο το 11% των μπαταριών ιόντων λιθίου καταλήγουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι οικιακές μπαταρίες που απορρίπτονται με ακατάλληλο τρόπο αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον αλλά οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου υπάρχει επί του παρόντος ένας σοβαρός κίνδυνος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για τη βιομηχανία.

Πρόβλεψη αύξησης μπαταριών προς ανακύκλωση και οικονομική βιωσιμότητα
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η ανακύκλωση των μπαταριών και να γίνει πιο καθαρή η διαδικασία, έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα πρόσφατα. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει επενδύσει 15 εκατ. δολάρια σε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου το 2019, με την υποστήριξη ερευνητών από διάφορα εργαστήρια και πανεπιστήμια, με στόχο να καταστήσει την ανακύκλωση ανταγωνιστική και κερδοφόρα. Οι τολμηρές επενδύσεις και η καινοτομία στην ανακύκλωση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κέρδη περίπου 6 δισ. δολαρίων για τη βιομηχανία έως το 2040.

Ωστόσο, εκτός από την ανακύκλωση, θα πρέπει να αξιοποιηθούν νέες πηγές λιθίου και άλλων πρώτων υλών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Απομακρυνόμενης της Δύσης από τους προμηθευτές στην Κίνα, νέες πηγές λιθίου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα μπορούσαν να παρέχουν πάνω από το 30% του λιθίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών έως το 2030.

Ορισμένες πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών, όπως το λίθιο και το νικέλιο, αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφοράς, ενώ άλλες -όπως το μαγγάνιο- αναμένεται να παραμείνουν σταθερές. Η ζήτηση μόνο για λίθιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 90% τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οπότε η εφοδιαστική αλυσίδα θα βρίσκεται υπό πίεση για να βρει έναν βιώσιμο τρόπο για να αυξήσει την εξόρυξη πρώτων υλών, διατηρώντας χαμηλά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Προβλεπόμενες ελλείψεις λιθίου στην περίπτωση που δεν απαπτυχθούν νέες πηγές

Η παραγωγή λιθίου, ειδικότερα, θα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα για να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή και η Κίνα φιλοξενούν τα πιο σημαντικά κοιτάσματα λιθίου υψηλής ποιότητας.

Μια γενική αναμόρφωση της βιομηχανίας μπαταριών θα έλυνε το γρίφο των ελλείψεων, θα είχε κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη και θα μπορούσε να συμβάλει σε έως και 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η καινοτομία, η διαφάνεια και η υψηλότερη ενεργειακή απόδοση θα είναι επίσης απαραίτητα για το μέλλον των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Αυτές οι αλλαγές στην παραγωγή μπαταριών αποτελούν μέρος αυτού που η ανάλυση της McKinsey & Company αποκαλεί «κυκλική» και όχι γραμμική αλυσίδα αξίας. Εκτός από το να βοηθήσει τον κόσμο να αποφύγει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η κυκλικότητα στην κατασκευή μπαταριών θα έλυνε επίσης πρακτικά ζητήματα όπως οι ελλείψεις υλικών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ανάλυση της McKinsey προκύπτει έκρηξη δημοτικότητα τνων ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη παραμένει η πιο δημοφιλής αγορά, με τη Νορβηγία να πρωτοστατεί στο μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων. Ινδία και η Βραζιλία είναι αναδυόμενες αγορές για τον κλάδο, με δυνατότητα τεράστιας αύξησης των πωλήσεων στο εγγύς μέλλον.

Με πληροφορίες από consultancy.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER