Η στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε με τη Ναμίμπια για βιώσιμες πρώτες ύλες και ανανεώσιμο υδρογόνο

Η στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε με τη Ναμίμπια για βιώσιμες πρώτες ύλες και ανανεώσιμο υδρογόνο

Στις 9 Νοεμβρίου 2022, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος της Ναμίμπια, Hage Geingob, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για τη ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε και της Ναμίμπια στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συνεργασία στοχεύει να διασφαλίσει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού πρώτων υλών, επεξεργασμένων ενδιάμεσων προϊόντων και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου για την υποστήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών των εταίρων της Ένωσης. Η συνεργασία θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. 

Όσον αφορά στη Ναμίμπια, η συνεργασία καταρχάς θα προωθήσει την ανάπτυξη των αξιακών αλυσίδων εξόρυξης και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Επιπλέον, θα υποστηριχθούν οι υφιστάμενες βιώσιμες αξιακές αλυσίδες πρώτων υλών, διευκολύνοντας τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας της Ναμίμπια και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής της ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που υπογράφω αυτή τη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε και της Ναμίμπια για την ανάπτυξη αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Αυτό δεν είναι μόνο ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τις φιλοδοξίες της Ε.Ε για το κλίμα, αλλά και μια συμφωνία επωφελής για τη Ναμίμπια, πρωτοπόρο στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Αφρική. Δείχνει τη δέσμευση της Ευρώπης να συνεργαστεί με τις χώρες-εταίρους σχετικά με τις κοινές μας δεσμεύσεις για ένα πιο πράσινο και πιο ανθεκτικό μέλλον σύμφωνα με τη στρατηγική Global Gateway. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Geingob για τη δέσμευσή του και προσβλέπω στη συνεργασία μας. Αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι ένα βασικό βήμα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε και της Ναμίμπια, που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και τα αμοιβαία επωφελή συνεργατικά έργα».

Η συνεργασία περιλαμβάνει έξι βασικούς πυλώνες:

  • Ενοποίηση, όπου είναι εφικτό, των αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της δικτύωσης, των νέων επιχειρηματικών μοντέλων και της προώθησης και διευκόλυνσης των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών.
  • Συνεργασία για την αξιοποίηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα.
  • Κινητοποίηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη έμμεσων και άμεσων υποδομών που απαιτούνται για την ανάπτυξη έργων και για τη μόχλευση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση εμπορικών θεμάτων και τη βελτίωση των επενδύσεων σε κλιματικές δράσεις.
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων κατά μήκος των αξιακών αλυσίδων πρώτων υλών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.
  • Συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των γνώσεων και της κυκλικότητας των ορυκτών, καθώς και των σχετικών με το υδρογόνο τεχνολογιών και δεξιοτήτων.
  • Ρυθμιστική ευθυγράμμιση, πρότυπα και πιστοποίηση.

Η Ε.Ε και η Ναμίμπια έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν έναν επιχειρησιακό οδικό χάρτη για την περίοδο 2023-2024, με συγκεκριμένες κοινές δράσεις που θα συμφωνηθούν εντός έξι μηνών από την υπογραφή του Μνημονίου. Αυτές οι ενέργειες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με σχετικούς βιομηχανικούς και χρηματοοικονομικούς φορείς από τα κράτη μέλη της Ε.Ε και τη Ναμίμπια.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ναμίμπια υπέγραψαν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ανανεώσιμου υδρογόνου. Η ΕΤΕπ και η Ναμίμπια θα εργαστούν για την υλοποίηση δανείου από την EIB Global προς την κυβέρνηση της Ναμίμπια, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα επιτρέψει μακροπρόθεσμα, την υλοποίηση επενδύσεων για βιώσιμα έργα.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Υπόβαθρο

Οι αξιακές αλυσίδων πρώτων υλών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου είναι κρίσιμες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών όπως οι ανεμογεννήτριες (ανάγκη για μαγνήτες σπάνιων γαιών) και οι ημιαγωγοί (πυρίτιο). Ομοίως, η τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου υποστηρίζει την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα τομέων και βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Η Ε.Ε πρέπει να εξασφαλίσει βιώσιμο εφοδιασμό πρώτων υλών, ιδιαίτερα κρίσιμων πρώτων υλών, ως ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της πράσινης και καθαρής ενέργειας. Ως μέρος του σχεδίου δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη συνεργασιών με τρίτες χώρες, πλούσιες σε πόρους, κάνοντας χρήση όλων των μέσων εξωτερικής πολιτικής και σεβόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει ήδη τρεις στρατηγικές συνεργασίες για τις πρώτες ύλες με τον Καναδά (Ιούνιος 2021), την Ουκρανία (Ιούλιος 2021) και το Καζακστάν (Νοέμβριος 2022), για λογαριασμό της Ε.Ε. Οι συνεργασίες επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε μια ασφαλή, βιώσιμη και ανθεκτική αξιακή αλυσίδα πρώτων υλών, η οποία είναι το κλειδί για την επίτευξη της μετάβασης σε κλιματικά ουδέτερες και ψηφιοποιημένες οικονομίες. Η υλοποίηση της συνεργασίας με την Ουκρανία, η οποία διακόπηκε μερικώς λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, θα ξαναρχίσει κατά τη διάρκεια της Raw Materials Week 2022 της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από moderndiplomacy.eu

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER