Βρετανία: Αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων από το 2035

Βρετανία: Αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων από το 2035

Η κυβέρνηση της Βρετανίας όρισε νέο ποσοστό αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών (Zero-emission vehicles) που θα πρέπει να παράγονται κάθε χρόνο από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι το 2030, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να καθυστερήσει την απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης από το 2030 στο 2035. Η παράταση αυτή θα υποστηρίξει τους κατασκευαστές και τις οικογένειες να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, παρέχοντας ευελιξία ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει το πιο φιλόδοξο, ίσως, ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, επιβάλλοντας το 80% των νέων αυτοκινήτων και το 70% των νέων φορτηγών που πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2030, αυξάνοντας το ποσοστό αυτό στο 100% έως το 2035. Το έτος 2035 ευθυγραμμίζει το Ηνωμένο Βασίλειο με άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και του Καναδά.

Η κίνηση αυτή παρέχει ασφάλεια στις αυτοκινητοβιομηχανίες και βοηθά τις οικογένειες να στραφούν στα ηλεκτρικά, παρέχοντας περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί η αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών ηλεκτρικών οχημάτων και η φόρτιση να εξαπλωθεί ευρύτερα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα σχέδια παρέχουν στους επενδυτές κλίμα εμπιστοσύνης για να επενδύσουν σε υποδομές φόρτισης -με 43% περισσότερα δημόσια σημεία φόρτισης φέτος σε σχέση με το 2022, βάζοντας τη χώρα σε καλό δρόμο για τον στόχο της κυβέρνησης για 300.000 σημεία φόρτισης έως το 2030.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει ελάχιστους ετήσιους στόχους, ξεκινώντας με την απαίτηση το 22% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται το 2024 να είναι μηδενικών εκπομπών (ZEV), όπως είχε προταθεί αρχικά. Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται κάθε χρόνο έως και 100% έως το 2035, αν και ορισμένοι κατασκευαστές σχεδιάζουν ήδη να φτάσουν το 100% νωρίτερα. Η φιλοδοξία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη προκαλέσει επενδύσεις σε γιγα-εργοστάσια και στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και πάνω από 6 δισεκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα έτοιμες να επενδυθούν.

Επί του παρόντος, η Μεγάλη Βρετανία σημειώνει ισχυρή πρόοδο στο σχέδιο της να καταργήσει σταδιακά νέα οχήματα ορυκτών καυσίμων έχοντας υποστήριξη άνω των 2 δισεκατομμυρίων λιρών από τα κρατικά ταμεία. Τα τελευταία στοιχεία του κλάδου δείχνουν ότι το 20% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν τον Αύγουστο του 2023 είχαν μηδενικές εκπομπές και υπάρχουν 48.100 δημόσια σημεία φόρτισης, επιπλέον των σημείων φόρτισης που είναι εγκατεστημένα σε σπίτια όπου γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της φόρτισης των αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Mark Harper, δήλωσε σχετικά: «Η διαδρομή προς τα οχήματα μηδενικών εκπομπών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, διασφαλίζει ότι είναι ρεαλιστική για τις οικογένειες. Το σχέδιο μας παρέχει βεβαιότητα στους κατασκευαστές, ωφελεί τους οδηγούς παρέχοντας περισσότερες επιλογές και βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργώντας εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Επίσης, διευκολύνουμε περισσότερο από ποτέ την κατοχή ηλεκτρικού οχήματος μέσω της επίτευξης επιπέδων ρεκόρ σημείων φόρτισης έως την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Η κυβέρνηση έχει επίσης εισαγάγει διάφορα προγράμματα για να μειώσει το αρχικό και λειτουργικό κόστος ενός EV, με επιχορήγηση plug-in van έως και 2.500£ για μικρά φορτηγά, έως 5.000£για μεγάλα φορτηγά μέχρι τουλάχιστον το 2025 και 350£ έκπτωση κόστους για σημεία φόρτισης για άτομα που ζουν σε διαμερίσματα. Αυτό είναι επιπλέον του ότι τα EV είναι φθηνότερα στη χρήση από τα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ, με την έρευνα να δείχνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι περίπου 150£ φθηνότερα στη συντήρηση τους το χρόνο».

Με πληροφορίες από gov.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER