Ο βιομηχανικός σχεδιασμός χρησιμοποιεί υπερβολικούς πόρους

Ο βιομηχανικός σχεδιασμός χρησιμοποιεί υπερβολικούς πόρους

Μια κυβερνητική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποδοτικότητα χρήσης των πόρων, εντόπισε περιπτώσεις «υπερ-σχεδιασμού» (over-design) προϊόντων σε τέσσερις βασικούς βιομηχανικούς κλάδους και συγκεκριμένα τους κλάδους τσιμέντου και σκυροδέματος, κατασκευών, χάλυβα και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η έκθεση Unlocking Resource Efficiency, η οποία δημοσιεύθηκε από κοινού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Υπαίθρου και το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας της Βρετανίας, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι στις βιομηχανίες τσιμέντου και σκυροδέματος, κατασκευών, χάλυβα και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η έρευνα περιέγραψε τις χρησιμοποιούμενες πρακτικές σε κάθε τομέα αλλά δεν κατέληξε σε συστάσεις.

Η έκθεση ανέφερε ότι όλοι οι υπό εξέταση τομείς, εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία, εμφάνισαν περιπτώσεις υπερβολικού σχεδιασμού ή υπερβολικών προδιαγραφών κατά την παραγωγή ενός προϊόντος, οι οποίες οδηγούν σε σε υπερβολική χρήση υλικών, αν και η χρήση ανακυκλωμένου περιεχομένου ή δευτερογενών πρώτων υλών ήταν κοινή στους πέντε τομείς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέτρα αποδοτικότητας χρήσης των πόρων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό των εκπομπών άνθρακα μέσω της χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου ή αποβλήτων που παράγονται κατά τις παραγωγικές διαδικασίες.

Η ζήτηση για προϊόντα και οι προτιμήσεις των καταναλωτών «μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υιοθέτηση ορισμένων μέτρων αποδοτικότητας της χρήσης των πόρων και θα μπορούσαν να είναι αντίθετες με τις προσπάθειες για την εξοικονόμηση πόρων», αναφέρει η έκθεση.

Η έρευνα έδωσε το παράδειγμα της αυξανόμενης προτίμησης για μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα SUV, η κατασκευή των οποίων δεν ευνοεί τη χρήση λιγότερων υλικών, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι ανακατασκευασμένες πρώτες ύλες θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχουν χαμηλότερη ποιότητα και αξιοπιστία, άρα η χρήση τους δε θα είναι εύκολο να υιοθετηθεί

Σε επόμενη φάση της έρευνας προβλέπεται να καλυφθούν οι τομείς των χημικών, ηλεκτρικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών, γυαλιού, χαρτιού, πλαστικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε πρόσφατα πιέσεις από περιβαλλοντικές ομάδες να δώσει περισσότερη προσοχή στην αποδοτικότητα των πόρων και στην επαναχρησιμοποίηση τους, παρά στην ανακύκλωση. Η ομάδα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, Oceana, δήλωσε ότι η αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου σε πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια μιας χρήσης, θα έχει μικρό αντίκτυπο στη ρύπανση από τα πλαστικά σε σύγκριση με τη μετάβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις, ενώ η Green Alliance δήλωσε ότι υπάρχει ένα «τεράστιο χάσμα» μεταξύ των κυβερνητικών φιλοδοξιών για την κυκλική οικονομία και των πολιτικών που ακολουθούνται, «οι οποίες είναι όλες επικεντρωμένες απλώς στην ανακύκλωση και με πολύ χαμηλό επίπεδο φιλοδοξιών».

Με πληροφορίες από mrw.co.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER