Οι διάσημοι πίνακες των χαρταετών και το πείραμα του Φραγκλίνου

Οι διάσημοι πίνακες των χαρταετών και το πείραμα του Φραγκλίνου

Ο χαρταετός πετάει για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ. στην Κίνα και τη Μαλαισία. Οι πρώτοι χαρταετοί κατασκευάζονται από μετάξι και μπαμπού και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές, η οποία δεν είναι άλλη από τη μορφή του δράκου.

Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία για να εμπλουτιστούν με περισσότερα σχέδια. Γύρω στο 1400 μ.Χ. οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας φέρνουν τους χαρταετούς στην γηραιά ήπειρο, όπου κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρατήρησης.

Image

Ο χαρταετός του Βενιαμίν Φραγκλίνου

Τον Ιούνιο του 1752 ο πολιτικός και επιστήμονας Βενιαμίν Φραγκλίνος πέταξε το διασημότερο χαρταετό στην ιστορία της ανθρωπότητας: αυτόν με τον οποίο απέδειξε ότι ο κεραυνός δεν είναι τίποτα άλλο από στατικός ηλεκτρισμός. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε ιδιαίτερο πάθος με τις φυσικές επιστήμες και από το 1747 ασχολήθηκε ακίδων σε ηλεκτροστατικό πεδίο, γύρω από τις οποίες το πεδίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό κι έτσι προκαλείται σπινθήρας εφόσον έχουν γειωθεί, όπως γνωρίζουμε σήμερα.

Image

Το 1752 ο Φραγκλίνος πραγματοποίησε το θρυλικό πείραμά του με το χαρταετό το οποίο περιέγραψε αναλυτικά προκειμένου να αποφευχθούν οι θανατηφόρες ηλεκτροπληξίες, που δεν έλειπαν από τα πειράματα για τον ηλεκτρισμό.

«Στην άκρη του κάθετου ξύλου (του αετού) πρέπει να στηριχτεί ένα μεταλλικό έλασμα πολύ μυτερό, που να ξεπερνά το ξύλο κατά ένα πόδι. Στην άκρη του σπάγκου, κοντά στο χέρι, πρέπει να δεθεί μια μεταξωτή κορδέλα. Στο σημείο του κόμπου που συνδέει τον σπάγκο με την κορδέλα, πρέπει να τοποθετήσουμε ένα κλειδί. «Πετάμε» τον αετό, όταν βλέπουμε να έρχονται τα σύννεφα της καταιγίδας. Ο άνθρωπος που κρατάει τον σπάγκο πρέπει να βρίσκεται κάτω από το περβάζι μιας πόρτας ή ενός παραθύρου, ή να καλύπτεται με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να μείνει στεγνή η μεταξωτή κορδέλα. Πρέπει, επίσης, να προσέξει να μην ακουμπήσει την πόρτα ή το παράθυρο.

Μόλις φτάσει πάνω από τον χαρταετό το πρώτο σύννεφο, το μυτερό έλασμα τραβάει την ηλεκτρική φωτιά απ’ αυτό, και έτσι ηλεκτρίζεται η όλη διάταξη. Οι ελεύθερες ίνες του σπάγκου τεντώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, και έλκονται αν πλησιάσουμε το δάκτυλο μας. Όταν η βροχή διαβρέξει τον χαρταετό και τον σπάγκο, έτσι που να μπορεί να άγει ελεύθερα την ηλεκτρική φωτιά, θα διαπιστώσετε ότι αυτή ρέει ελεύθερα από το κλειδί προς το χέρι σας. Στο κλειδί φορτίζεται το φιαλίδιο (μια πρώιμη μορφή πυκνωτή), οπότε μπορούμε να πάρουμε ηλεκτρική φωτιά που θα κάψει τα πνεύματα ή θα μας επιτρέψει να κάνουμε οποιοδήποτε από τα πειράματα του ηλεκτρισμού τα οποία εκτελούνται συνήθως με τη βοήθεια μιας σφαίρας ή ενός κυλίνδρου που τρίβουμε. Έτσι, λοιπόν, αποδεικνύεται η σύμφυση του ηλεκτρισμού και του κεραυνού».

Διαπιστώνοντας την ηλεκτρική φύση του κεραυνού, ο Φραγκλίνος εφήυρε το αλεξικέραυνο!

Ο χαρταετός σε πίνακες Ελλήνων ζωγράφων

Ο χαρταετός, σύμβολο ελευθερίας, έχει αποτελέσει βασικό θέμα σε πίνακες πολλών καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων.

Χαρταετοί - Δημήτρης Μυταράς
Δημήτρης Μυταράς
Χαρταετός - Γιάννης Μαγκανάρης
Γιάννης Μαγκανάρης
Χαρταετός - Σπύρος Βασιλείου
Σπύρος Βασιλείου
Χαρταετός - Γιάννης Τσαρούχης
Γιάννης Τσαρούχης
Χαρταετός - Αλέκος Φασιανός
Αλέκος Φασιανός
Χαρταετός - Αλέκος Φασιανός
Αλέκος Φασιανός
Χαρταετός - Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας
Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας

Πηγές

[1] Αντικλείδι (antikleidi.com)

[2] ΤΑ ΝΕΑ (tanea.gr)

[3] HuffPost Greece LIFE (huffingtonpost.gr)

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER