Το ελληνικό παράδοξο…

Το ελληνικό παράδοξο…

Ο Παύλος Σταυρουλάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ το 2018 και το 2023 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία με θέμα την ανάπτυξη κραμάτων για εφαρμογές στην αυτοκινητοβιονηχανία συνδυάζοντας υπολογιστικές και πειραματικές τεχνικές σε συνεργασία με τη Volkswagen AG.

Ως προπτυχιακός φοιτητής θυμάμαι να αμφισβητώ συχνά την αξία του πτυχίου μου και τις ικανότητες που αποκτούσαμε μέσα από το πρόγραμμα σπουδών. Αισθανόμουν ότι οι γνώσεις που λαμβάναμε ήταν απαρχαιωμένες και αποκομμένες από την πραγματικότητα.

Θυμάμαι μάλιστα να συζητώ περί του θέματος με τους καθηγητές μου οι οποίοι επέμεναν πως βγαίναμε καλύτεροι μηχανικοί σε σχέση με απόφοιτους πανεπιστημίων του εξωτερικού. Το απέδιδαν μάλιστα εν μέρει ακόμα και στην υποχρηματοδότηση των εργαστηριακών εγκαταστάσεων όπου, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών και εξοπλισμού, έπρεπε συχνά να αυτοσχεδιάζουμε. Εγώ πίστευα πως είχαν απλώς καλή αίσθηση του χιούμορ.

Όταν ξεκίνησα το διδακτορικό μου στην Αγγλία, όντως συνειδητοποίησα πόσο πίσω ήμασταν σε θέματα χρήσης λογισμικών προσομοίωσης, στον προγραμματισμό και γενικά στο κομμάτι των ψηφιακών δεξιοτήτων. Παράλληλα, δεν είχαμε δουλέψει καθόλου ούτε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες με αποτέλεσμα να μη ξέρουμε πώς να πουλάμε τον εαυτό μας, να κάνουμε δυνατές παρουσιάσεις και να δημιουργούμε διασυνδέσεις, σημεία που ιδιαίτερα στην Αγγλία δίνεται η μέγιστη έμφαση.

Όμως, καθώς άρχισα να συνεργάζομαι με άλλους φοιτητές από την Αγγλία συνειδητοποίησα ότι όντως κατείχα βαθύτερη γνώση σε θέματα μηχανικής, ενώ είχα μάθει να χρησιμοποιώ την κριτική μου ικανότητα και να λύνω προβλήματα αποτελεσματικότερα. Αυτές οι διαφορές έγιναν ακόμα πιο σαφείς όταν στο πλαίσιο του προγράμματος διδακτορικής εκπαίδευσης αρχίσαμε να προσφέρουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταλλουργικού ενδιαφέροντος. 

Εκεί παρατηρήθηκε σαφής έλλειψη στην ικανότητα άλλων φοιτητών ως προς την αποδόμηση των βιομηχανικών προβλημάτων σε πολλαπλά μικρότερα, την επιμέρους ανάλυση αυτών. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος μάλιστα αναδείχθηκε η περίφημη ελληνική «πατέντα» ως ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισης βιομηχανικών κρίσεων. Ποιος να το φανταζόταν…

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα λοιπόν. Παρότι πρέπει σίγουρα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ανάπτυξης επικοινωνιακών δεξιοτήτων, τη χρήση λογισμικών και γλωσσών προγραμματισμού – ψηφιοποίηση, παρά τις παθογένειες του πανεπιστημίου, από ό,τι φαίνεται καταφέρνουμε με ένα μαγικό τρόπο να βγαίνουμε στην αγορά εργασίας διαθέτοντας τις θεμελιώδεις ικανότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της αγοράς.

Και αυτό το χρωστάμε στους καθηγητές και μέντορες μας που μας βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Υ.Γ: Όντως είχαν εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ!

 

Paul (Panagiotis Pavlos) Stavroulakis, PhD | LinkedIn

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER