Ο Vučić ζητά από τη Rio Tinto να βελτιώσει το έργο εξόρυξης λιθίου στη Σερβία

Ο Vučić ζητά από τη Rio Tinto να βελτιώσει το έργο εξόρυξης λιθίου στη Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić είπε ότι η Rio Tinto πρέπει να προσφέρει «την πιο καθαρή λύση» με «τα υψηλότερα πρότυπα» για να της επιτραπεί να συνεχίσει το έργο εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στο Jadar. Δύο χρόνια μετά την επίσημη ακύρωση του έργου εκμετάλλευσης και επεξεργασίας λιθίου της Rio Tinto, η Σερβία εξακολουθεί να κρατά την πόρτα ανοιχτή.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι αρχές εμπόδισαν τις δραστηριότητες μετά από πανεθνικές διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ωστόσο, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν αρκετές φορές στο ενδιάμεσο διάστημα ότι η ακύρωση του έργου ήταν λάθος και κατηγόρησαν τον τοπικό πληθυσμό και τους ακτιβιστές ότι εργάζονται για τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων, τις οποίες ωστόσο ποτέ δεν προσδιόρισαν.

Παρά την ακύρωση, η Rio Tinto δεν παραιτήθηκε ποτέ από τα δικαιώματα της στο έργο και αμφισβητεί μια σειρά από αποφάσεις της κυβέρνησης στα Διοικητικά Δικαστήρια. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić είπε στους δημοσιογράφους κατά την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι έχει συνομιλήσει σχετικά με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Ο Vučić δεν έκρυψε ποτέ τη γνώμη του για το έργο στο Jadar

Ο Vučić πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έκρυψε τη γνώμη του για το έργο και τόνισε πως η υλοποίηση του έργου θα ισοδυναμούσε με το 20% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων σε μια περίοδο πέντε ετών. «Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση και είπα ότι πρέπει να προσφέρουν την πιο καθαρή λύση, μια που θα ήταν ικανοποιητική για τους ανθρώπους μας. Τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για τη φύση και τους ανθρώπους που θα δούλευαν».

Ο χαμηλότερος καθαρός μισθός θα ήταν 1.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι συζήτησε το θέμα των διαδηλώσεων «σε παγκόσμιο επίπεδο» με τους συνομιλητές του. Σύμφωνα με τον Vučić, το ερώτημα είναι εάν η Rio Tinro θα μηνύσει τη Σερβία. «Πηγαίνουμε μπροστά στον κόσμο, συζητώντας ανοιχτά τα πάντα, όχι με a priori αποφάσεις. Να ρωτήσουμε αν ο λαός μας μπορεί να είναι ασφαλής, αν τα ποτάμια και τα βουνά μας μπορούν να παραμείνουν υγιή», τόνισε και πρόσθεσε ότι η επόμενη κυβέρνηση, που θα αναλάβει τα καθήκοντα της μέχρι το Μάιο 2024, θα ασχοληθεί με το θέμα.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις περιβαλλοντικές ανησυχίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα το νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMA), ο οποίος θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύεται στρατηγικά ορυκτά μέσω συμφωνιών με φίλιες τρίτες χώρες, ακόμα και από αμφιλεγόμενα έργα εξόρυξης λιθίου. Η Σερβία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να υπέγραψαν επιστολή προθέσεων το Σεπτέμβριο για την έναρξη μιας τέτοιας στρατηγικής σχέσης. Η κυβέρνηση της χώρας δεν το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε ποτέ.

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Vučić και οι σύμμαχοι του αγνόησαν τη λεγόμενη πρωτοβουλία του λαού να απαγορεύσει την εξόρυξη λιθίου και βορίου, με περισσότερες από 38.000 υπογραφές, που υποχρέωνε νομικά την Εθνοσυνέλευση να το συζητήσει.

Το προτεινόμενο ορυχείο και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις της Rio Tinto θα βρίσκονται στο Jadar, μια γεωργική περιοχή με σημαντική ιστορική κληρονομιά, στο έδαφος της πόλης Loznica στη δυτική Σερβία. Η ένταξη και οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν το 2021 καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να εξηγήσει τις πειραματικές τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούσε. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το θέμα. Μία από τις κύριες ανησυχίες ήταν ο αντίκτυπος της μονάδας επεξεργασίας στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Αρκετές άλλες μικρές εταιρείες έχουν άδειες για την εξερεύνηση λιθίου και βορίου σε όλη τη δυτική, κεντρική και νότια Σερβία. Οι δραστηριότητες τους οδήγησαν σε πολυάριθμες περιπτώσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συγκρούσεων με τους τοπικούς πληθυσμούς.

Με πληροφορίες από balkangreenenergynews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER