Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στο νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRM Act) για την ενίσχυση του εφοδιασμού της ΕΕ με στρατηγικές πρώτες ύλες. Ο CRMA εγκρίθηκε με 549 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 24 αποχές. Τώρα, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν την επίσημη δημοσίευση του.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών θα πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στην παραγωγή και την εμπορική κλιμάκωση υλικών που μπορούν να υποκαταστήσουν στρατηγικές πρώτες ύλες.

Έθεσαν επίσης στόχους για την προώθηση της ανάκτησης στρατηγικών πρώτων υλών από τα απόβλητα. Συγχρόνως, οι ευρωβουλευτές επέμειναν στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ενίσχυση στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες

Σε συζήτηση με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών όσον αφορά στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Οι διακρατικές εταιρικές σχέσεις θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση της βάσης των προμηθευτών της ΕΕ, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Στο CRMA ενσωματώθηκαν μέτρα για να ανοίξει ο δρόμος για μακροπρόθεσμες συνεργασίες με μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας. Εκτός από αυτό, η νομοθεσία θα περιλαμβάνει τρόπους εκπαίδευσης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τρόπους για την ανάπτυξη της εξόρυξης και της επεξεργασίας ορυκτών σύμφωνα με τα βέλτιστα περιβαλλοντικά πρότυπα στις χώρες - εταίρους.

Τι είναι ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ;

Σχεδιασμένος για να κάνει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική, ο νόμος στοχεύει στην τόνωση της καινοτομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ορυκτών πρώτων υλών. Θα βοηθήσει στην προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης εναλλακτικών υλικών και των βιώσιμων πρακτικών εξόρυξης και παραγωγής.

Η νομοθεσία θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και ένα ασφαλές πλαίσιο για έργα εξόρυξης και ανακύκλωσης, με πιο αποτελεσματικές διαδικασίες αδειοδότησης. Ο επικεφαλής ευρωβουλευτής Nicola Beer δήλωσε: «Αυτή η νομοθεσία είναι ένα σχέδιο βιομηχανικής πολιτικής για έναν ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό πρώτων υλών στην Ευρώπη. Με στοχευμένα οικονομικά κίνητρα, δημιουργούμε τις αναγκαίες συνθήκες για τους ιδιώτες επενδυτές όσον αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων, μέσω ενιαίων σημείων επαφής για εταιρείες και γρήγορων και απλών διαδικασιών αδειοδότησης με σαφείς προθεσμίες για τις εθνικές αρχές. Όλο αυτό το νέο πλαίσιο θα ενισχύσει την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση στην Ευρώπη».

Με πληροφορίες από innovationnewsnetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER