Η Maersk αποσύρεται από επένδυση σε εταιρεία εξόρυξης βαθέων υδάτων

Η Maersk αποσύρεται από επένδυση σε εταιρεία εξόρυξης βαθέων υδάτων

Η Maersk πουλά το μερίδιο της στη The Metals Company, αποτελώντας την πιο πρόσφατη περίπτωση μεγάλης εταιρείας που αποσύρεται από την αμφιλεγόμενη μέθοδο ανάκτησης μετάλλων για μπαταρίες και ηλεκτρικούς κινητήρες από το βυθό της θάλασσας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk αποφάσισε να εκποιήσει το μερίδιό της στη The Metals Company (TMC), εταιρεία εξόρυξης βαθέων υδάτων, παρόλο που η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναμένεται ότι θα αδειοδοτηθεί σύντομα.

Η Maersk ανέφερε ότι τώρα κατέχει ποσοστό μικρότερο του 2,3% στην TMC και βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης του συνόλου των μετοχών της. Η ναυτιλιακή εταιρεία κατείχε περισσότερο από το 9% της TMC το 2021 και διαθέτει μερίδιο στην εταιρεία από το 2017.

Η TMC είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της εξόρυξης βαθέων υδάτων, ίσως η πιο ενεργή εταιρεία στον χώρο, όντας η πρώτη που ολοκλήρωσε πιλοτικές δοκιμές. Τον Ιούνιο του 2021, η TMC μαζί με τη Δημοκρατία του Nauru ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για τη νομιμοποίηση της εξόρυξης σε βαθέα ύδατα, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στη Διεθνή Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας (ISA) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, για εξόρυξη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το αίτημα ενεργοποίησε έναν κανόνα που απαιτούσε από την ISA να θεσπίσει ένα πλαίσιο κανονισμών που θα επέτρεπε την εξόρυξη ορυκτών πόρων από το βυθό των ωκεανών έως τον Ιούλιο του 2023, ακόμα κι αν, όπως αναμένεται, το πλαίσιο δε θα έχει συμφωνηθεί έως αυτή την ημερομηνία.

Η πρακτική ανάκτησης ορυκτών πόρων από βαθέα ύδατα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον λόγω της δυνατότητας συλλογής μετάλλων, όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο, για χρήση σε μπαταρίες, από nodules στον πυθμένα της θάλασσας. Η εξόρυξη από το βυθό της θάλασσας αυξάνει την προοπτική αξιοποίησης πρόσθετων ποσοτήτων ορυκτών πόρων για την άμβλυνση των αναμενόμενων ελλείψεων, ενώ οι υποστηρικτές της πρακτικής υποστηρίζουν επίσης ότι θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από άλλες πηγές εξόρυξης.

Η Maersk αναφέρει ότι συνήψε συμβόλαιο με την TMC πριν από πέντε χρόνια, βάσει του οποίου θα παρείχε ναυτιλιακές υπηρεσίες στην εταιρεία. Η εταιρεία τονίζει ότι η άμεση πληρωμή από την TMC δεν ήταν δυνατή εκείνη τη στιγμή και έτσι το αντίτιμο της σύμβασης παρασχέθηκε με τη μορφή μετοχών της TMC που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία πώλησης.

Η TMC είχε αναφέρει το 2022 ότι η Maersk δε διέθετε σκάφος κατάλληλο για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της, οπότε η εξορυκτική εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου με την εταιρεία μηχανικής Allseas Group. «Παραμένουμε καλοί συνεργάτες με τη Maersk και ευγνώμονες για τη σημαντική συνεισφορά τους στο να κινηθεί αυτή η βιομηχανία προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TMC, Gerard Barron.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Τον Μάρτιο του 2023, η Lockheed Martin πούλησε την εταιρεία UK Seabed Resources, η οποία κατέχει τις άδειες για δύο συμβάσεις εξερεύνησης βυθού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Νορβηγική Loke Marine Minerals αγόρασε την εταιρεία έναντι ποσού που δεν εχει γινει γνωστό.

Η TMC και άλλες εταιρείες εξόρυξης βαθέων υδάτων έχουν δεχθεί επικρίσεις λόγω ανησυχιών ότι η πρακτική θα βλάψει το περιβάλλον του βυθού. Η TMC είχε δηλώσει θα ξεκινούσε την εξόρυξη από το βυθό της θάλασσας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα είναι πρόθυμη να περιμένει μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο κανονισμών για τη συγκεκριμένη πρακτική, κάτι που αποτελεί επίσης και επίσημη θέση της Δημοκρατίας του Nauru.

Η μετοχή της TMC έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο Nasdaq το 2021. Επί του παρόντος διαπραγματεύεται περίπου στα $0,82. Τον Δεκέμβριο του 2022, η εταιρεία έλαβε μια ειδοποίηση διαγραφής από το Nasdaq αφού η μετοχή της διαπραγματευόταν κάτω από το $1 για περισσότερες από 30 ημέρες. Η ειδοποίηση αποσύρθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, αφού η μετοχή πέρασε το όριο του $1 για 10 ημέρες, αλλά μια νέα εκδόθηκε τον Απρίλιο για τον ίδιο λόγο όπως και τον Δεκέμβριο.

Η ISA και τα κράτη μέλη της συναντήθηκαν το Μάρτιο του τρέχοντος έτους και δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να είναι οι κανονισμοί που θα διέπουν την εξόρυξη βαθέων υδάτων και πώς αυτή η βιομηχανία θα πρέπει να ρυθμιστεί, με τις ανησυχίες σχετικά με τις καταβολές δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις να αποτελούν βασικές παραμέτρους. Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για τα τέλη Ιουλίου 2023, ενω υπάρχει και μία άλλη προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από wsj.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER