Η SQM φτάνει σε συμφωνία με την Codelco για την εξόρυξη λιθίου

Η SQM φτάνει σε συμφωνία με την Codelco για την εξόρυξη λιθίου

Η SQM, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο, κατέληξε σε συμφωνία-πλαίσιο για να μεταβιβάσει το πλειοψηφικό μερίδιο των περιουσιακών της στοιχείων λιθίου στη Χιλή στην κρατική Codelco, με αντάλλαγμα την παράταση των εργασιών για άλλες τρεις δεκαετίες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Εάν επικυρωθεί, η συμφωνία θα επιτρέψει στη νέα συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα να αυξήσει την παραγωγή σε μία από τις πλουσιότερες πηγές λιθίου στον κόσμο. Είναι επίσης ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για το μοντέλο της κυβέρνησης της Χιλής για άνοιγμα νέων περιοχών για την παραγωγή του βασικού μετάλλου των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς η ζήτηση επιταχύνεται λόγω της ενεργειακής μετάβασης.

Μετά από αρκετούς μήνες συνομιλιών, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SQM Ricardo Ramos και τον Πρόεδρο της Codelco Maximo Pacheco, κατέληξαν στην αρχική συμφωνία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων Atacama για την περίοδο 2025-2060, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή τους δήλωση. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, μια νέα εταιρεία εκμετάλλευσης θα αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία από το 2025, με την Codelco να κατέχει το 50% +1 και την SQM το 50% -1.

Μέχρι το 2030, η SQM θα διατηρήσει τον έλεγχο των εργασιών με ίση εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, αν και η Codelco θα έχει ορισμένα δικαιώματα αρνησικυρίας. Στη συνέχεια, από το 2031 έως το 2060, η επιχείρηση εξόρυξης θα μεταβεί σε ένα νέο εταιρικό σχήμα που θα διοικείται από την Codelco, με το κρατικό μεγαθήριο παραγωγής χαλκού να αποκτά πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο και λειτουργικό έλεγχο, αν και η SQM θα έχει κάποια δικαιώματα αρνησικυρίας.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Επίπεδα παραγωγής

Όσον αφορά στην παραγόμενη ποσότητα λιθίου, η συμφωνία προβλέπει περισσότερους από 275.000 τόνους ετησίως έως το 2031, αν και ο τρόπος που είναι δομημένη θα ενθάρρυνε την SQM να στοχεύσει στους 300.000 τόνους, όπως ανέφερε ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Joel Jackson.

Ενώ η συμφωνία ευνοεί την Codelco, στους επενδυτές της SQM προσφέρεται κάποια ανακούφιση δεδομένου ότι οι τρέχουσες συμβάσεις του ιδιωτικού φορέα λήγουν το 2030. «Η συμφωνία είναι περίπλοκη, αλλά ενισχύει την αξία για τους μετόχους, οι οποίοι δυνητικά αντιμετώπιζαν σκληρότερα σενάρια μετά το 2030», ανέφερε ο Jackson σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές της BMO Capital Markets.

Μια οριστικοποιημένη συμφωνία θα έδινε επίσης στην κυβέρνηση του Προέδρου της Χιλής Gabriel Boric μια εξαιρετικά αναγκαία νίκη για το νέο της μοντέλο συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων λιθίου.

Αγώνας για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων λιθίου

Η Χιλή έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, αλλά χάνει μερίδιο αγοράς καθώς η παραγωγή παραμένει περιορισμένη σε δύο εκμεταλλεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε μια ενιαία αλυκή. Ο Boric παρουσίασε ένα νέο μοντέλο για την ανάπτυξη λιθίου τον Απρίλιο 2023, λέγοντας ότι το κράτος θα αναλάβει το μερίδιο ελέγχου σε μελλοντικές εκμεταλλεύσεις που θεωρούνται στρατηγικά σημαντικές και οι οποίες θα λειτουργούνται από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση του Boric όρισε την Codelco υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση των όρων με τους δύο υφιστάμενους παραγωγούς, SQM και Albemarle Corp. Η Albemarle διαθέτει συμβόλαια παραχώρησης έως το 2043. Μία άλλη κρατική οντότητα, η Enami, έχει αναλάβει την ανεύρεση συνεργατών για την ανάπτυξη εκμεταλλεύσεων λιθίου σε μικρότερες αλυκές.

Με πληροφορίες από finance.yahoo.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER