Οι τάσεις που διαμόρφωσαν τον τομέα της εξόρυξης το 2023

Οι τάσεις που διαμόρφωσαν τον τομέα της εξόρυξης το 2023

Μια αξιολόγηση των τάσεων στον τομέα της εξόρυξης κατά το 2023 από την GlobalData καταδεικνύει ότι ο τομέας αντιμετωπίζει διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και μεταβαλλόμενη ζήτηση, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τον άνθρακα και οδεύει προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο πληθωρισμός αυξάνει τις τιμές των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως των καυσίμων και της ενέργειας, καθώς και της συντήρησης του εξοπλισμού και της αγοράς εκρηκτικών. Εν τω μεταξύ, τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά και η μετάβαση σε μορφές ενέργειας μηδενικών εκπομπών άνθρακα, φέρνει μαζί της νέες τεχνολογίες και προσδοκίες βιωσιμότητας.

Τάσεις στις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών

Σύμφωνα με την GlobalData analytics, υπήρξαν συνολικά 511 συναλλαγές σε επίπεδο εταιρικών περιουσιακών στοιχείων στον τομέα της εξόρυξης μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2023 και 15 Δεκεμβρίου 2023. Από αυτές, οι 305 ήταν εξαγορές και οι 12 ήταν συγχωνεύσεις.

Σχετικά με τις τάσεις που κυριάρχησαν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εξορυκτικό τομέα το 2023, ο David Kurtz, Διευθυντής Εξόρυξης και Κατασκευών στην GlobalData, λέει: «Στις συγχωνεύσεις και εξαγορές του εξορυκτικού τομέα, βλέπουμε μια αυξανόμενη στροφή προς τα μέταλλα ενεργειακής μετάβασης και τις πρώτες ύλες μπαταριών. Από τις ανακοινωθείσες συγχωνεύσεις και εξαγορές, βλέπουμε αύξηση περίπου 40% το 2023 στις συμφωνίες που αφορούσαν σε λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο σε σύγκριση με το 2022, ένα επίπεδο περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με το 2019, τόσο σε όρους αξίας όσο και σε όρους όγκου, καθώς οι εταιρείες επικεντρώνουν τις επενδύσεις τους σε αυτές τις πρώτες ύλες καθώς και άλλα προϊόντα που προβλέπεται να έχουν σημαντική ζήτηση μελλοντικά».

Ενδεικτικό αυτών των μεταβαλλόμενων προτεραιοτήτων στον κλάδο, η συμφωνία με την υψηλότερη αξία στον κλάδο το 2023 ήταν η εξαγορά από την Coolabah Metal της πλήρους ιδιοκτησίας του Cannington Project στην Αυστραλία. Η Coolabah Metal είναι μια εταιρεία εξερεύνησης ορυκτών με έδρα την Αυστραλία, η οποία εντοπίζει, αποκτά και αναπτύσσει περιουσιακά στοιχεία χαλκού, χρυσού και βασικών μετάλλων. Απέκτησε το έργο από την Thomson Resources στις 15 Μαρτίου για 19.994,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η ανάλυση της GlobalData δείχνει επίσης ότι ο τομέας του χρυσού περιέλαβε τις περισσότερες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων από όλους τους τομείς το 2023, με 235 συμφωνίες. Ακολούθησε ο χαλκός με 163, ο άργυρος με 67, το νικέλιο με 53 και ο άνθρακας με 50.

Απόδοση μετοχών

Το 2023 σημειώθηκε γενική πτώση στις τιμές των μετοχών, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων ακολούθησαν μια κυρίως πτωτική τροχιά κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης από τους κλάδους της βαριάς βιομηχανίας και των ακινήτων της Κίνας, οι οποίοι έχουν υποστεί τις επιπτώσεις μιας οικονομίας που πλήττεται από την ανεργία των νέων και την αργή ανάπτυξη μετά την πανδημία.

Στην πρόσφατη έκθεση της, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι οι τιμές των μετάλλων υποχώρησαν 2% το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθώντας μια συνολικά πτωτική τάση. Η τράπεζα αναμένει συνολική πτώση 12% κατά τη διάρκεια του έτους και αναμένει ότι αυτή η πτώση θα συνεχιστεί το 2024, λόγω της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της ζήτησης από τις κινεζικές αγορές.

Ωστόσο, η ζήτηση για ορυκτά που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών -όπως το λίθιο, ο χαλκός και το νικέλιο- θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι: «Βραχυπρόθεσμα, τα μέταλλα αυτά ακολούθησαν την πτωτική τάση στις τιμές των βασικών μετάλλων. Ωστόσο, η σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, μαζί με τις πολιτικές για την επέκταση των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων και των ορυκτών το 2025. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε υποδομές καθαρής ενέργειας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 28% μεταξύ 2021 και 2023 και συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, προκαλώντας άνοδο της ζήτησης για χαλκό, λίθιο και νικέλιο».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Τεχνητή νοημοσύνη

Η κυκλοφορία του ChatGPT το Νοέμβριο του 2022 έφερε την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στο προσκήνιο για όλους σχεδόν τους τομείς το 2023. Στον τομέα της εξόρυξης, η τεχνητή νοημοσύνη έλαβε σταθερά υψηλό αριθμό αναφορών, ως μέρος σχετικών εταιρικών πρωτοβουλιών, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα πρώτα παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης ήδη διαταράσσουν τη βιομηχανία εξόρυξης. Σχετική έκθεση της GlobalData σημείωσε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανακάλυψη νέων αποθεμάτων από την SensOre, μια αυστραλιανή εταιρεία ορυκτών πόρων. Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει ενδείξεις πηγματίτη στη Δυτική Αυστραλία, ενός ορυκτού πλούσιου σε λίθιο, κατά τη διάρκεια της πρώιμης αναγνώρισης πεδίου.

Η GlobalData σημείωσε επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την Benchmark Metals Inc, μία καναδική εταιρεία εξερεύνησης ορυκτών πόρων. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γεώτρησης, καθοδηγούμενο από την τεχνητή νοημοσύνη για τον καθορισμό ζωνών χρυσού και αργύρου, υψηλής ποιότητας, στο Cliff Creek και στο Duke’s Ridge στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα στα σπάργανα όσον αφορά στον εξορυκτικό τομέα αλλά η βιομηχανία έχει υψηλές προσδοκίες. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της GlobalData διαπίστωσε ότι το 53% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της, ενώ μόνο το 6% θεωρεί ότι η τεχνολογία δεν πρόκειται να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει τάσεις αύξησης των χρήσεων της στον εξορυκτικό τομέα

Τάσεις στις προσλήψεις προσωπικού

Ο αριθμός των ενεργών στελεχών στον εξορυκτικό τομέα μειώθηκε το 2023, μια πτωτική τάση που οφείλεται κατά βάση στη σταδιακή κατάργηση των εκμεταλλεύσεων άνθρακα.

Μείωση των ενεργών θέσεων εργασίας στον εξορυκτικό τομέα κατά το 2023

Πτώση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην εξόρυξη παρατηρήθηκε και στον εξορυκτικό τομέα της Αυστραλίας. Ο κλάδος διέθετε 4.007 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2023, αλλά είχε σημειώσει μείωση αυτού του αριθμού κατά 38,8% έως το Νοέμβριο, όταν μόνο 2.452 θέσεις ήταν ενεργές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία να ξεπεράσει την Αυστραλία το Σεπτέμβριο, με 2.852 ενεργές θέσεις, ενώ ο Καναδάς διέθετε 2.671 θέσεις αντίστοιχα.

Ωστόσο, ορισμένα τμήματα του κλάδου παρουσίασαν αύξηση των θέσεων εργασίας. Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του εξορυκτικού τομέα είδε μία αύξηση από 6.085 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο του 2023 σε 7.121 τον Ιούνιο του 2023. Οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το περιβάλλον αυξήθηκαν επίσης, από 7.610 τον Ιανουάριο σε 9.606 τον Ιούνιο.

Εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο μεγαλύτερος αριθμός ενεργών ρόλων αφορούσε τεχνικούς και ειδικούς διαχείρισης έργων, με τους εργαζόμενους στα τμήματα προμηθειών και τους πράκτορες αγορών να ακολουθούν. Οι αυξητικές τάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα πιθανότατα οφείλονταν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εταιρείες στο να προμηθευτούν προϊόντα και υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στα τμήματα περιβάλλοντος, οι εργαζόμενοι στη συντήρηση και τις επισκευές  είχαν τους πιο ενεργούς ρόλους, ακολουθούμενοι από τους ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς μηχανικούς.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER