Η Νιγηρία θα απαιτήσει από τις εταιρείες εξόρυξης να επενδύσουν στην εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας

Η Νιγηρία θα απαιτήσει από τις εταιρείες εξόρυξης να επενδύσουν στην εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας

Ο υπουργός ορυχείων της Νιγηρίας, Dele Alake, ανακοίνωσε ότι οι κανόνες αδειοδότησης για ξένες εξορυκτικές εταιρείες θα τροποποιηθούν έτσι ώστε να οι εξορυκτικές εταιρείες να ωθηθούν να επενδύσουν στην επεξεργασία μετάλλων όπως το λίθιο και ο ψευδάργυρος εντός της χώρας, οπότε και θα προκύψει προστιθέμενη αξία για τη Νιγηρία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η πολιτική που ανακοινώθηκε από τον Dele Alake σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εξόρυξης στη Νιγηρία στην πρωτεύουσα Abuja, θα απαιτεί από τις εταιρείες εξόρυξης να παρουσιάσουν επιχειρηματικά σχέδια που θα προσδίδουν εγχώρια προστιθέμενη αξία στις εξορυσσόμενες πρώτες ύλες, πριν τους χορηγηθούν άδειες εκμετάλλευσης.

Ο Alake είπε ότι η κίνηση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές δραστηριότητες τους στη Νιγηρία».

Ο υπουργός ανέφερε την Ganfeng Lithium Industry Ltd, μια κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου στην κεντρική πολιτεία Nasarawa, ως παράδειγμα του είδους των επενδύσεων που αναζητά η κυβέρνηση. Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται περίπου 18.000 τόνους μεταλλεύματος λιθίου την ημέρα για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η Νιγηρία επιδιώκει να προσελκύσει επενδυτές σε έναν εγχώριο τομέα εξόρυξης που δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και πολύ καιρό, ο οποίος συνεισφέρει λιγότερο από 1% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας. Η κορυφαία παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, η οποία είναι επίσης πλούσια σε χρυσό, ασβεστόλιθο και ψευδάργυρο, θέλει η εξορυκτική βιομηχανία της να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην προσπάθεια της να διαφοροποιήσει την οικονομία της μακριά από την εξάρτηση της από το πετρέλαιο.

Ο Alake τόνισε ότι η βιομηχανία εξόρυξης έχει εκσυγχρονιστεί και η κυβέρνηση επενδύει στη συλλογή δεδομένων, ξοδεύοντας περισσότερα από 15 δισ. ναΐρα (19,6 εκατ. δολάρια) σε επτά χρόνια για τη δημιουργία βάσης δεδομένων ορυκτών αποθεμάτων μέσω του Εθνικού Έργου Ολοκληρωμένης Εξερεύνησης Ορυκτών (National Integrated Mineral Exploration Project, NIMEP).

«Οι προκαταρκτικές αναφορές από αυτό το έργο έχουν αποκαλύψει τεράστια αποθέματα που έχουν κυριολεκτικά βάλει τη Νιγηρία στον παγκόσμιο χάρτη των πλούσιων σε λίθιο χωρών», εξηγεί ο Alake.

Τον Σεπτέμβριο 2023, η Νιγηρία ανακοίνωσε σχέδια για την ίδρυση μιας κρατικής εταιρείας, η οποία θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων για την εξόρυξη χρυσού, άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, βαρύτη, μολύβδου, ασφάλτου και ασβεστόλιθου.

Με πληροφορίες από reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER