Δάσος των παιδιών: Ένας παιδικός σταθμός με φόντο το όρος Φούτζι

Δάσος των παιδιών: Ένας παιδικός σταθμός με φόντο το όρος Φούτζι

Στους γραφικούς πρόποδες του όρου Φούτζι στην Ιαπωνία, οι αρχιτέκτονες του Takashige Yamashita Office κατασκευάσαν έναν παιδικό σταθμό που ονόμασαν «Δάσος των παιδιών» (Children's Forest) ο οποίος εντάσσεται με απόλυτη αρμονία στον περιβάλλοντα χώρο. Το όλο εγχείρημα, εκτός από την άψογη αρχιτεκτονική του, σκοπεύει να καλλιεργήσει την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών έως πέντε ετών, βοηθώντας τους μικρούς μαθητές να δημιουργήσουν αναμνήσεις που σχετίζονται με το πολύτιμο δάσος το οποίο σχεδόν κυριολεκτικά «αγκαλιάζουν».

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η αρχική επίσκεψη στην τοποθεσία αποκάλυψε στην αρχιτεκτονική ομάδα έναν εξαιρετικό χώρο περιτρυγυρισμένο από δέντρα Hinoki, όπου το φως του ήλιου διέρχεται μέσα από τα δέντρα και δημιουργεί εντυπωσιακές σκιές με σχέδια. Η σχεδιαστική στρατηγική καθοδηγήθηκε από αυτό το καταπληπτικό οπτικό αποτέλεσμα και δημιούργησε ένα πραγματικά ηλιόλουστο καταφύγιο «φωλιασμένο» μέσα στο δάσος.

Το φυσικό ανάγλυφο του έδαφος και η υψομετρική διαφορά περίπου τριών μέτρων του δυτικού άκρου της τοποθεσίας διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν. Αναγνωρίζοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους ως ανεκτίμητα συστατικά της παιδικής εκπαίδευσης, οι αρχιτέκτονες όχι μόνο δεν τα τροποποίησαν αλλά τα ανέδειξαν για να παρέχουν στα παιδιά μια αυθεντική σύνδεση με το περιβάλλον τους

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Το «Δάσος των Παιδιών» σχεδιάστηκε ως μια ομάδα κυβόσχημων μονάδων, κάθε μία αφιερωμένη σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, διαθέτοντας επίσης χώρους φροντίδας και χώρο για τις νηπιαγωγούς. Οι μονάδες του παιδικού σταθμού είναι τοποθετημένες σε ποικίλα ύψη του εδάφους και γωνίες, κάθε μία προσανατολισμένη ώστε να διαθέτει μοναδικές θέες του δάσους και του γύρω χώρου. Μια βεράντα οδηγεί σε χώρο με γρασίδι για παιχνίδι, ενώ τα δωμάτια που είναι φωλιασμένα μέσα στο δάσος προσφέρουν γαλήνια ατμόσφαιρα που ευνοεί την εστιασμένη μάθηση. Μια κεντρική αυλή ανάμεσα σε αυτούς τους όγκους που συγκλίνουν, διαθέτει καμπυλόσχημο φεγγίτη που βλέπει στον ουρανό.

images © Kai Nakamura

Η έννοια της «διασύνδεσης» έχει καθοδηγήσει το σχεδιασμό του «Δάσους των Παιδιών». Οι ράμπες και οι ενδιάμεσοι χώροι διευκολύνουν την αβίαστη ροή μεταξύ των χώρων, δημιουργώντας ένα εσωτερικό τοπίο όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να μπουσουλήσουν και να σκαρφαλώσουν ακόμα και όταν βρέχει. Στην καρδιά του κτιρίου, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει έως και εκατόν πενήντα άτομα, χρησιμεύοντας ως κοινόχρηστος χώρος με κύρια χρήση της εκδηλώσεις και τα ομαδικά παιχνίδια.

Ο σχεδιασμός της οροφής επιτρέπει την κυκλοφορία φυσικού φωτός και όψεων των δέντρων, δίνοντας διαρκώς νέους χρωματισμούς και εντάσεις φωτός στους εσωτερικούς του χώρους. Η ανοιχτή αυλή διαθέτει σημεία με ξύλινο πάτωμα που εξυπηρετούν τα μικρότερα μέλη του παιδικού σταθμού ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν πέτρες αναρρίχησης που εκτείνονται στην υπερυψωμένη πίσω αυλή, που «τυλίγεται» από το δάσος

Με πληροφορίες από www.designboom.com 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER