Το διοξείδιο του άνθρακα γίνεται πρώτη ύλη σε ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο

Το διοξείδιο του άνθρακα γίνεται πρώτη ύλη σε ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο

Οι μονάδες επεξεργασίας ξυλείας παράγουν μεγάλες ποσότητες παραπροϊόντων χαμηλής αξίας. Μέσω μιας νέας διαδικασίας, τα παραπροϊόντα αυτά μπορούν να γίνουν πρώτες ύλες για πολύτιμα βιολογικά προϊόντα, και να αποτελέσουν για παράδειγμα συστατικό σε τροφές ψαριών και ζώων. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το κλειδί.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μια διεθνής κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο του Borås της Σουηδίας, έχει αναπτύξει διαδικασία μέσω της οποίας είναι εφικτή η ανάπτυξη νέων πηγών πρωτεΐνης που μπορούν να αντικαταστήσουν τις σημερινές συμβατικές πηγές ζωοτροφών και ιχθυοτροφών, οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα, όπως η σόγια.

Η διαδικασία, που ονομάζεται SynoProtein, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ανακύκλωσης και εμπορευματοποίησης παραπροϊόντων χαμηλής αξίας σε πρώτες ύλες υψηλής προστιθέμενης αξίας για χρήση σε βιολογικά προϊόντα. Πιο αναλυτικά, η καινοτόμος διαδικασία χρησιμοποιεί υπολείμματα από τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου -κυρίως πριονίδια-  με σκοπό τη μετατροπή τους σε μονοκυτταρικές πρωτεΐνες (single cell protein, SCP) για τροφές ψαριών και παραγωγή ξυλάνθρακα (biochar) για χρήση σε ζωοτροφές.

Με αυτό τον τρόπο, η διαδικασία μπορεί να παρέχει νέες, βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες καλλιέργειες σόγιας για ζωοτροφές, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον ενεργειακά και κλιματικά ή την πεπερασμένη παραγωγή πρωτεΐνης ιχθυοτροφών που προκύπτει από την ελεύθερη εκτροφή ψαριών.

Η διαδικασία SynoProtein στοχεύει να επιδείξει ότι είναι δυνατή η δέσμευση 1,25 τόνων ισοδύναμου CO2 από συνθετικό αέριο (syngas) μέσω τεχνικών δέσμευσης και χρήσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture and Utilization, CCU) για κάθε ξηρό τόνο υπολειμμάτων επεξεργασίας ξύλου

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Σε επίπεδο έτους, αναμένεται η δέσμευση 200 χιλιάδων τόνων ισοδύναμου CO2 από συνθετικό αέριο έως το 2033, χρησιμοποιώντας 160 χιλιάδες τόνους υπολειμμάτων ξυλείας και παράγοντας 120 χιλιάδες τόνους ζωοτροφών και ιχθυοτροφών, εκτιμώμενης αξίας της τάξης των 175 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, το έργο SynoProtein θα δημιουργήσει 260, εξειδικευμένες, θέσεις εργασίας εντός της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα μειώσει τις εισαγωγές συστατικών ζωοτροφών και ιχθυοτροφών από άλλες ηπείρους.

Συγκρινόμενη επίσης με την παραγωγή τροφών από σόγια, η διαδικασία αναμένεται να αποτρέψει την παραγωγή 458 χιλιάδων τόνων ισοδύναμου CO2, να απελευθερώσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις 147 τετρ. χιλιομέτρων και να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 630.700 κυβικά μέτρα έως το 2033.

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει έντεκα συμμετέχοντα μέρη που μαζί καλύπτουν ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα ερευνητικά ιδρύματα. Ως εταίρος στο έργο, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Borås θα συμμετέχει κυρίως στη διαδικασία μετατροπής του αερίου σύνθεσης (syngas) σε πολύτιμα λιπαρά οξέα αλλά και σε άλλες, τεχνικές κυρίως, ενότητες εργασίας.

Το έργο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2023, θα έχει διάρκεια υλοποίησης τριών ετών και χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του πλαισίου Horizon Europe.

Με πληροφορίες από hb.se

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER