Χρηματοδότηση του Εργαστηρίου της αυτόνομης επιστήμης των υλικών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Χρηματοδότηση του Εργαστηρίου της αυτόνομης επιστήμης των υλικών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το SUPERLABS, το Εργαστήριο της Αυτόνομης Επιστήμης των Υλικών, υλοποιείται σε συνεργασία με το Center for Bits and Atoms (CBA) του Massachusetts Institute of Technology (MIT) και το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για τη διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών. Πρόσφατα το νεοσύστατο εργαστήριο έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το SUPERLABS ένα διεπιστημονικό εργαστήριο με παγκόσμιο αποτύπωμα στην προώθηση μεθόδων ψηφιακών διεργασιών, στο οποίο οικοδομούνται υποδομές προηγμένων ψηφιακών κατασκευών και μετρολογίας. Αυτές είναι προσβάσιμες στο ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας αποδίδοντας σημαντικό αποτύπωμα στον αυτοματισμό για την κατασκευή επιστημονικών οργάνων και την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων.

Ο υφυπουργός υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε σχετικά: «Η δημιουργία του εργαστηρίου θα συμβάλλει ενεργά στην εξωστρέφεια του μοντέλου μεταποίησης υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι οι νέοι ταλαντούχοι Έλληνες να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Παράλληλα στοχεύουμε να επιτύχουμε τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς, δημιουργώντας περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας προσελκύοντας διεθνή επενδυτικά κεφάλαια».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η χρηματοδότηση του SUPERLABS υλοποιείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 6,4 εκατ. ευρώ και σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη φάση εκταμίευσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία του εργαστηρίου προσβλέπει στην κάλυψη της ανάγκης προσαρμογής του ελληνικού κλάδου της μεταποίησης στις τεχνολογικές εξελίξεις παγκοσμίως, καθιστώντας ανταγωνιστικότερο τον συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης αναμένεται να αναπτυχθούν αυτόνομα ρομποτικά συστήματα για την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας μέσα από οριζόντιες δράσεις στους κλάδους της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της βιοτεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες ερευνητές να διεξάγουν εφαρμοσμένη έρευνα αξιοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στην Ελλάδα. επιτυγχάνεται η μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας από το ΜΙΤ CBA στην Ελλάδα, μεταφορά τεχνολογίας και η προώθηση προγραμμάτων προβολής για τη διεύρυνση και ενίσχυση του ευρύτερου κοινωνικού αντίκτυπου αυτής της εργασίας.

Σημειώνεται ότι, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα CBA του ΜΙΤ δραστηριοποιείται στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στον τομέα της προηγμένης μεταποίησης (Advanced Manufacturing) και συγκεκριμένα στην ψηφιακή κατασκευή (Digital Fabrication). Πραγματοποιεί δηλαδή την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας μέσα από την ενσωμάτωση όλων των φάσεων της αλυσίδας αξίας, από τον σχεδιασμό και την προτυποποίηση μέχρι την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER