Η τεχνολογία blockchain μπορεί να επιλύσει την κρίση εμπιστοσύνης στο ESG

Η τεχνολογία blockchain μπορεί να επιλύσει την κρίση εμπιστοσύνης στο ESG

Για τις επιχειρήσεις, η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την πραγματική επιτυχία σε κάθε τομέα. Χωρίς αυτή, δεν γίνονται συναλλαγές, η επιρροή τους υπονομεύεται, οι επικεφαλής χάνουν το κύρος τους στις ομάδες αρμοδιότητας τους και οι πωλητές χάνουν πωλήσεις.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εμπιστοσύνη στους συναδέλφους, τους συνεργάτες και τους πελάτες για την ορθή και έγκαιρη εκτέλεση των παραδοτέων, αποτελεί το βασικό πυλώνα του τρόπου λειτουργίας και ευημερίας των οργανισμών. Με άλλα λόγια, η εμπιστοσύνη επιτρέπει να γίνονται πράγματα που θα ήταν σχεδόν αδύνατα αν έπρεπε να επαληθεύσουμε τα πάντα μόνοι μας. Εάν μπορούμε να εμπιστευθούμε, δε χρειάζεται να επαληθεύσουμε, και αυτό ακριβώς ήταν και παραμένει κρίσιμο για την επιτυχία των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στον σύγχρονο κόσμο – αυτή η εμπιστοσύνη είναι θεμελιωδώς άστοχη. Αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους για να βοηθήσουμε στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά όταν ψάξουμε λίγο βαθύτερα, συνειδητοποιούμε γρήγορα ότι οι προσπάθειές μας είναι πολύ πιο μάταιες από ό,τι πιστεύαμε αρχικώς. Αυτό που προκύπτει είναι μια ανησυχητική εικόνα στην οποία το σύστημα στο οποίο έχουμε εμπιστοσύνη είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από ό,τι πιστεύουμε.

Η έλευση της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger Technology, DLT), πιο γνωστή ως τεχνολογία blockchain, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα γεφύρωσης αυτού του «χάσματος εμπιστοσύνης». Καθώς αυξάνεται η ανάγκη για μια πιο αυστηρή στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, τώρα είναι η ώρα να εξετάσουμε πώς πρέπει να εφαρμόσουμε την τεχνολογία blockchain για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στο οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί των επιχειρήσεων στο πλαίσιο ESG (Environmental, Social and Governance).

Δυσπιστία σχετικά με το πόσο κρίσιμη είναι η κλιματική αλλαγή

Ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα την απλή πράξη της ανακύκλωσης ενός πλαστικού μπουκαλιού νερού. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθήσουμε να ανακυκλώσουμε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού. Όταν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός κάδου οικιακών απορριμμάτων και ενός κάδου ανακύκλωσης, επιλέγουμε το δεύτερο εφόσον αυτό είναι εφικτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, για να συνεισφέρουμε στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα στοιχεία λένε όμως ότι λιγότερο από 10% του πλαστικού που καταναλώνεται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακυκλώνεται πραγματικά. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο χαμηλό, περίπου 5%. Αυτό δε συμβαίνει επειδή δεν κάνουμε ανακύκλωση. Το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι είναι στο 44%. Αλλά μάλλον, λόγω μιας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τους πόρους και τις υποδομές, η πλειονότητα των πλαστικών αποβλήτων εξακολουθεί να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Το ίδιο χάσμα εμπιστοσύνης υπάρχει και σε εταιρικό επίπεδο. Η αυξανόμενη πίεση για την τήρηση των κριτηρίων ESG, ο αυξημένος έλεγχος από τα μέσα ενημέρωσης και οι ολοένα πιο περίπλοκες και αποσπασματικές κανονιστικές απαιτήσεις – ενώ πρέπει παράλληλα οι επιχειρήσεις να παραμένουν ανταγωνιστικές – οδηγούν κορυφαίες εταιρείες να παρέχουν διαστρεβλωμένα αποτελέσματα. Σήμερα, υφίσταται ο πειρασμός ένα πρόβλημα να καμουφλάρεται αντί να αντιμετωπίζεται. Είναι η γνωστή πλέον πρακτική του greenwashing.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση αν δεν εμπιστευτούμε τα ίδια τα εργαλεία, το πλαίσιο και το σύστημα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αλλιώς θα είναι σαν να προσπαθούμε να περιηγηθούμε σε έναν λαβύρινθο με δεμένα μάτια. Πρέπει να ξαναχτίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η τεχνολογία blockchain οικοδομεί εμπιστοσύνη

Ένα σύνθετο σύστημα απαιτεί μια σύνθετη απάντηση, αλλά το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε πλήρη γνώση όλων των συνιστώντων του σύνθετου συστήματος.

Ως εκ τούτου, μπορεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι η τεχνολογία blockchain -η ίδια τεχνολογία που στηρίζει το bitcoin και την ενεργοβόρα βιομηχανία που συντηρεί η πρακτική του bitcoin mining- μπορεί να συμβάλει στην παροχή των απαραίτητων πληροφοριών για το σύστημα. Η βασική λειτουργία της τεχνολογίας DLT είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε πολύπλοκα συστήματα. Η τεχνολογία blockchain διατηρεί ένα πλήρες ιστορικό προηγούμενων συναλλαγών, άρα ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί τα δεδομένα με πλήρη διαφάνεια.

Αυτή η τεχνολογία ανοίγει μια νέα σφαίρα λογοδοσίας. Θυμάστε εκείνο το πλαστικό μπουκάλι που πετάξατε στην ανακύκλωση; Η ιχνηλασιμότητα των δεδομένων που προσφέρει το blockchain καθιστά δυνατό να επαληθευτεί εάν αυτό το πλαστικό μπουκάλι κατέληξε να ανακυκλωθεί.

Η ίδια διαδικασία επαλήθευσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους πόρους και υλικά. Η τεχνολογία DLT σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, εφαρμόστηκε ένας μοναδικός κωδικός QR σε έναν φορητό υπολογιστή, θα ήταν δυνατό να εντοπιστεί από τι ήταν κατασκευασμένος αυτός ο φορητός υπολογιστής, εάν αποτελείται από ανακυκλωμένο υλικό και με ποιόν τρόπο παρήχθηκε. Και όταν αυτή η συσκευή δεν είναι πλέον χρήσιμη, αυτός ο ίδιος κωδικός QR θα μπορούσε να καθορίσει την αξία του ως πρώτες ύλες, όπως σπάνιες γαίες και λίθιο, στοιχεία που βρίσκονται πλέον σε υψηλή ζήτηση.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain μπορεί επομένως να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους πόρους, επιτρέποντάς μας να τους διανέμουμε εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίοι. Είτε εφαρμόζεται σε μία αλυσίδα εφοδιασμού ή σε μία αλυσίδα διαχείρισης αποβλήτων, η παρακολούθηση και η ιχνηλασιμότητα των πρώτων υλών και των βιομηχανικών προϊόντων, μπορεί να προσφέρει την τόσο αναγκαία προοπτική για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος ενάντια στην κλιματική κρίση.

Μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη

Ο δρόμος προς το καθαρό μηδενικό ισοζύγιο όσον αφορά στις εκπομπές άνθρακα είναι ακόμα ανοιχτός. Ωστόσο, είναι αδύνατο να πλοηγηθούμε σε αυτό το μονοπάτι, εκτός εάν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας και των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αναπόσπαστος, ωστόσο, παράγοντας για την επίτευξη των στόχων μας είναι η εμπιστοσύνη στις λύσεις που αναπτύσσουμε.

Αυτό σημαίνει υπέρβαση των βραχυπρόθεσμων διαχειριστικών βαρών που συνδέονται με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις δραστηριότητές μας και την εφαρμογή αυτών των εργαλείων σε κλίμακα. Η τεχνολογία DLT είναι μια πραγματικά συναρπαστική προοπτική σε αυτή τη μετάβαση και έχει τεράστιες δυνατότητες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να βελτιώσει ριζικά τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων. Καθώς μπήκαμε στο 2023, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας, προτού η έκταση των σημερινών περιβαλλοντικών προκλήσεων γίνει μη διαχειρίσιμη.

Με πληροφορίες από fintechmagazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER