ΣΒΠΕ: Η βιομηχανία πλαστικών υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη

ΣΒΠΕ: Η βιομηχανία πλαστικών υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη

Τη δέσμευση της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργάνωσε πρόσφατα περιήγηση για τους δημοσιογράφους του επιχειρηματικού ρεπορτάζ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ALPLA στο Κορωπί, προκειμένου να καταδειχθεί η συμβολή της βιομηχανίας πλαστικών στη βιωσιμότητα.

Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας, ο επανασχεδιασμός των συσκευασιών για να ανακυκλώνονται πιο εύκολα, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στις μονάδες μεταποίησης πλαστικών, τα νέα αποδοτικά μηχανήματα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την διάρκεια της παραγωγής και εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια ήταν τα βασικά στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Στην περιήγηση συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Χαρίλαος Πανόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου μας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων, επανασχεδιασμένων συσκευασιών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειες των μελών μας, όπως η εταιρεία ALPLA, και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η περιήγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ALPLA άρχισε έπειτα από μια σύντομη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε και συνόψισε τις προσπάθειες που καταβάλλει o αυστριακός πολυεθνικός όμιλος να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλη του την παραγωγή. Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού (Post-Consumer Recycled, PCR) στην άκαμπτη πλαστική συσκευασία βρίσκει ήδη εφαρμογή στην παραγωγή φιαλών PET και HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), με ποσοστό PCR από 25 έως 100%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία και στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών. Με την προσέγγιση «Design for Recycling», η ΑLPLA επιχειρεί να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών, μειώνοντας το βάρος της συσκευασίας και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και τις πρακτικές της εταιρείας που συνάδουν με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης των αποβλήτων. Παράλληλα, είδαν όλη την γκάμα των προϊόντων της εταιρείας, που απευθύνονται στους κλάδους του φαρμάκου, των καλλυντικών, των απορρυπαντικών, των αγροχημικών και των τροφίμων.

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του Τύπου, η Δρ Ευγενία Τσαρτόλια, Γενική Διευθύντρια της ALPLA Packaging Greece, υπογράμμισε ότι η εταιρεία «επιδιώκει διεθνώς να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς βιώσιμων πλαστικών συσκευασιών. Ακριβώς γι’ αυτό επικεντρώνεται στην υλοποίηση της αρχής των 4R: Reduce-Reuse-Recycle-Redesign». Η Ευγενία Τσαρτόλια επεσήμανε ότι «Στα ιδιόκτητα εργοστάσια ανακύκλωσης της ALPLA σε όλο τον κόσμο έχουν επενδυθεί από το 2021 πάνω από 50 εκ. € και σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής αγγίζει τους 277.000 τόνους ανακυκλωμένου υλικού. Κανένας κόκκος πλαστικού δεν πάει χαμένος, καθώς στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία (Bottle to bottle), τη μείωση των αποβλήτων και συνεπώς του ανθρακικού αποτυπώματος».

Η περιήγηση στο εργοστάσιο της ALPLA εντάσσεται στο πλαίσιο ανάλογων δράσεων που θα αναλάβει ο ΣΒΠΕ και πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διοργάνωση του Συνεδρίου Plastainability 2023 (21 Νοεμβρίου 2023), που θα θέσει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανακύκλωση.

Ερευνητικά Έργα
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER