Γιατί η βιωσιμότητα είναι σημαντική στη μεταποίηση

Γιατί η βιωσιμότητα είναι σημαντική στη μεταποίηση

Στον κλάδο της μεταποίησης, η βιωσιμότητα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Και είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι για την παραγωγική διαδικασία να λαμβάνει υπόψη και να ελαχιστοποιεί τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Από επιχειρηματική άποψη, η βιωσιμότητα έχει αποδειχθεί επωφελής για τις επιχειρήσεις εφόσον συμβάλει στην αύξηση των κερδών, των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς και στη μείωση του κόστους. Στις σύγχρονες κοινωνίες υφίσταται πλέον η αξίωση οι φυσικοί πόροι να συμβαδίζουν με την οικονομική ανάπτυξη. Και φυσικά, η αειφόρος ανάπτυξη οφείλει να περιλαμβάνει μια ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και οικολογικής ακεραιότητας. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η βιωσιμότητα είναι επωφελής και για τον κλάδο της μεταποίησης, συνοψίζονται στις ακόλουθες παραγράφους.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

Η βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταποίηση γιατί απαιτεί μια ισορροπημένη προσφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πόρων (νόμος της προσφοράς και της ζήτησης). Ο νόμος ορίζει ότι όσο μειώνεται η τιμή ή η διαθεσιμότητα ενός πόρου, τότε θα αυξάνεται η ζήτησή του. Η αύξηση της ζήτησης με τη σειρά της, ειδικά στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης, οδηγεί τελικά σε ελλείψεις πόρων και αυξάνει τις τιμές.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Οικονομικά οφέλη

Η βιωσιμότητα μπορεί να είναι επωφελής για την οικονομία επειδή μειώνει το κόστος των πόρων λόγω εξασφάλισης επαρκούς προσφοράς και του περιορισμού της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία της μεταποίησης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της έλλειψης πόρων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η βιωσιμότητα μειώνει επίσης το ενεργειακό κόστος, εξοικονομώντας χρήματα.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η βιωσιμότητα συμβάλλει στη βελτίωση μιας επιχείρησης είναι η βελτίωση της εικόνας της στα μάτια των καταναλωτών. Δεδομένου ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι μια από τις κύριες ανησυχίες των σύγχρονων κοινωνιών, μια επιχείρηση που δεν παρακολουθεί και δε βελτιώνει συνεχώς τις πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθεί, θέτει τον εαυτό της σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν υποστηρίζουν ή δεν αγοράζουν προϊόντα με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή προϊόντα που καταναλώνουν σπάνιους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους. Συνεπώς, η μη εφαρμογή βιώσιμων διαδικασιών οδηγεί σε αρνητική επίδραση στη δημοσιότητα και την εταιρική εικόνα μιας επιχείρησης.

Ενίσχυση του ηθικού των εργαζομένων

Η βιώσιμη παραγωγή βοηθά μια επιχείρηση βελτιώνοντας το ηθικό των εργαζομένων. Κάθε κλάδος έχει διαφορετικό επίπεδο βιωσιμότητας που είναι απαραίτητο να επιτευχθεί. Για παράδειγμα, σε μια μονάδα μεταποίησης, οι βιώσιμες πρωτοβουλίες οφείλουν να επικεντρωθούν στη μείωση των αποβλήτων και την κατανάλωση των φυσικών πόρων όπως επίσης και στη μείωση της συνολικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος λόγω των παραγωγικών διαδικασιών.

Οι εργαζόμενοι σε μια παραγωγική μονάδα που έχει υοιοθετήσει βιώσιμες πρωτοβουλίες και διαδικασίες έχουν περισσότερα κίνητρα και έμπνευση επειδή αισθάνονται ότι κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον. Η βιωσιμότητα είναι απαραίτητη επίσης για τη διατήρηση των εργαζομένων εφόσον οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι μπορούν να εγκαταλείψουν την επιχείρηση για μία άλλη η οποία θεωρούν ότι έχει μεγαλύτερη αξία και καλύτερη εταιρική εικόνα.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Περιβαλλοντική μέριμνα

Οι βιώσιμες διαδικασίες επιτρέπουν μια πιο αποτελεσματική και καθαρότερη διαδικασία παραγωγής. Συγχρόνως, η αξιοποίηση δευτερογενών πρώτων υλών (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση πόρων) συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της χρήσης νερού, της χρήσης γης και πολλών άλλων πτυχών της παραγωγής. Το μέγεθος της επίδρασης εξαρτάται από το είδος των πόρων που χρησιμοποιούνται και από την πηγή από την οποία προέρχονται.

Είναι προφανές ότι η βιωσιμότητα είναι απαραίτητη όχι μόνο στη μεταποίηση αλλά σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο. Η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση των αποβλήτων και την προσαρμογή στις αυξανόμενες απαιτήσεις μιας βιώσιμης κοινωνίας, είναι ζωτικής σημασίας.

Με πληροφορίες από streetwisejournal.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER