Η Ελλάδα 47η παραγωγός χάλυβα στον κόσμο

Η Ελλάδα 47η παραγωγός χάλυβα στον κόσμο

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 47η θέση μεταξύ των χωρών - παραγωγών χάλυβα παγκοσμίως. Η εγχώρια παραγωγή έχει καταγράψει αύξηση περίπου 20% κατά την περίοδο 2012 - 2021, επανακάμπτοντας πλήρως από την τεράστια πτώση που σημειώθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναφορικά με τα προϊόντα χάλυβα καταδεικνύει θετικές προοπτικές για τους τοπικούς παραγωγούς χάλυβα.

Ο κλάδος του χάλυβα δέχεται διεθνείς προκλήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ο ισχυρός ανταγωνισμός από εταιρείες χαμηλού κόστους σε γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία), καθώς και η σημαντική μεταβλητότητα στις τιμές του χάλυβα, κυρίως λόγω των διεθνών συνθηκών.

Οι διεθνείς γεωπολιτικοί παράγοντες (π.χ. ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία) επηρεάζουν τόσο τις πηγές προμήθειας πρώτων υλών όσο και το κόστος, όπως επίσης και η επιβολή δασμών και ποσοστώσεων για εισαγωγές από τρίτες χώρες πλην Κίνας (π.χ. Τουρκία) η οποία συνεισφέρει στην αύξηση του κόστους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα κινείται συνεχώς ανοδικά κατά τα 70 τελευταία έτη, η παραγωγή χάλυβα στην Ε.Ε. παραμένει σχετικά στάσιμη κατά τα τελευταία 10 περίπου έτη.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER