Για εγχώρια εξόρυξη πρώτων υλών η ΕΕ χρειάζεται να αλλάξει νοοτροπία

Για εγχώρια εξόρυξη πρώτων υλών η ΕΕ χρειάζεται να αλλάξει νοοτροπία

Η αυξανόμενη ανάγκη για κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση και τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων απαιτεί περισσότερη εγχώρια (εντός ΕΕ) παραγωγή και διαφορετική νοοτροπία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του EIT RawMaterials, Bernd Schäfer, στο Raw Materials Summit 2022.

Το θέμα τέθηκε επιτακτικά εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιό της για απαλλαγή από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με ταυτόχρονη αύξηση του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 και τη μαζική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. «Χρειαζόμαστε μια διαφορετική νοοτροπία στην Ευρώπη γιατί νομίζω ότι κάτι μας λείπει εδώ. Μας λείπει η σύνδεση της ΕΕ με τον καταναλωτή», δήλωσε ο Bernd Schäfer, CEO του EIT RawMaterials.

«Οι μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών που απαιτούνται για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο θετική αντίληψη του κοινού για την εξόρυξη στην Ευρώπη και κίνητρα για τη βιομηχανία της ΕΕ να ανακυκλώσει τις πρώτες ύλες, γεγονός που θα μείωνε την εξάρτηση από την εξόρυξη» εξήγησε ο Schäfer στη Σύνοδο Κορυφής Raw Materials Summit 2022 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 23 έως 25 Μαϊου 2022.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), το συνολικό μέγεθος της αγοράς κρίσιμων στοιχείων όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και διάφορα μέταλλα σπάνιων γαιών θα επταπλασιαστεί σχεδόν μεταξύ 2020 και 2030 στην προβλεπόμενη πορεία του προς τις μηδενικές εκπομπές. Έως το 2050, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα απαιτήσει το μεγαλύτερο μέρος του νεοδύμιου, του πρασεοδύμιου, του δυσπρόσιου και του τερβίου που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά της ΕΕ. Σήμερα, η ΕΕ διαθέτει λίγες ή ανύπαρκτες εγχώριες προμήθειες των υλικών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση. Αντίθετα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες όπως η Κίνα, εγείροντας ανησυχίες για την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton, ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε κρίσιμα υλικά πρέπει να διασφαλιστεί, επειδή αποτελούν πυλώνα της ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια «φιλόδοξη» ατζέντα για τις πρώτες ύλες. «Συνδυάζει περισσότερη κυκλικότητα και αυξημένη βιώσιμη εγχώρια παραγωγή με αξιόπιστες συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, που μοιράζονται τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας πρότυπα. Σε συμφωνία με το Σχέδιο REPowerEU, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προετοιμάσει μια νομοθετική πρόταση και θα εντείνει τις εργασίες για την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα», είπε ο Breton.

Μέρος της εγχώριας προμήθειας θα μπορούσε να προέλθει μέσω του EIT Raw Materials, το οποίο εκτιμά ότι τρία πιθανά έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παραγωγή τα επόμενα δύο χρόνια, δύο στη Ρουμανία και ένα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ρουμανία διαθέτει ορισμένα από τα κρίσιμα ακατέργαστα ορυκτά για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και του γραφίτη.

«Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την έγκριση των κανονιστικών πράξεων μέχρι το τέλος του έτους, ώστε οι πραγματικές επενδύσεις να μπορούν να γίνουν από το 2023», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Florin Spătaru, υπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας. «Μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βρούμε τους απαραίτητους πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αναβάθμιση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει ξεκινήσει διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας της χώρας του για την κατάρτιση του απαραίτητου προσωπικού για αυτόν τον τομέα πέρα ​​από τους υπάρχοντες ειδικούς. 

Με πληροφορίες από euractiv.com

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER