Η Neste Oyj, μια εταιρεία καυσίμων και πολυμερών από ανανεώσιμες πηγές με έδρα το Espoo της Φινλανδίας, συνεργάστηκε με την Eppendorf, κατασκευαστή και προμηθευτή εργαστηριακού εξοπλισμού, με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας, για να δημιουργήσει μια νέα σειρά ανανεώσιμων πλαστικών αναλωσίμων εργαστηρίου, την Eppendorf Consumables BioBased.
Οι δύο εταιρείες λένε ότι τα εργαστηριακά αναλώσιμα -κυρίως σωλήνες εργαστηριακής χρήσης- κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας το Neste RE, μια πρώτη ύλη που παράγεται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι. Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα εργαστηριακά αναλώσιμα αντιπροσωπεύουν μια βιώσιμη επιλογή για τα εργαστήρια που επιδιώκουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, αντικαθιστώντας στην αξιακή αλυσίδα το πλαστικό που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Η κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων στη νέα σειρά θα συμβάλει μελλοντικά στη μετάβαση του τομέα της έρευνας στις βιοεπιστήμες προς μια πιο βιώσιμη λειτουργία.
Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα βιολογικά προϊόντα της Eppendorf έχουν ακριβώς την ίδια απόδοση με τα πλαστικά αναλώσιμα με βάση τα ορυκτά καύσιμα, πληρώντας τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται σε επιστημονικά πειράματα. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σωλήνες της Eppendorf με βιδωτά καπάκια και μύτες πιπέτας, κατασκευασμένα από πιστοποιημένο πολυπροπυλένιο (PP) με βάση ανανεώσιμες πρώτες ύλες.
Η ανανεώσιμη πρώτη ύλη Neste RE της Neste χρησιμοποιείται για την παραγωγή των σωλήνων, ενώ τα βιδωτά καπάκια και οι μύτες κατασκευάζονται σε συνεργασία με άλλους προμηθευτές. Η Neste λέει ότι εφαρμόζεται μια προσέγγιση εξισορρόπησης μάζας για την κατανομή του ανανεώσιμου περιεχομένου στα προϊόντα.
Μετά την κυκλοφορία της πρώτης σειράς Consumables BioBased της Eppendorf, οι δύο εταιρείες στοχεύουν να συνεχίσουν να προωθούν την υιοθέτηση πιο βιώσιμων υλικών στον εργαστηριακό τομέα και άλλους σχετικούς ερευνητικούς τομείς. Με την εκτεταμένη επιστημονική εμπειρία της Eppendorf στην κατασκευή αναλώσιμων και την τεχνογνωσία της Neste σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες, οι εταιρείες λένε ότι η πρωτοβουλία είναι σωστά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει σημεία πίεσης όσον αφορά στη βιωσιμότητα σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τις ανανεώσιμες πρώτες ύλες μέχρι την κατασκευή του τελικού προϊόντος.
Εκτός από τα προϊόντα που προέρχονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, οι εταίροι θα αξιολογήσουν επίσης επιλογές για την εφαρμογή της χημικής ανακύκλωσης τόσο για την ανακύκλωση των σειρών αναλώσιμων εργαστηρίου της Eppendorf, όσο και για τη χρήση του ανακυκλωμένου περιεχομένου στην παραγωγή των αναλωσίμων.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Neste για να φέρουμε ανανεώσιμα πλαστικά στο εργαστήριο», λέει η Brigitte Klose, διευθύντρια marketing αναλωσίμων στην Eppendorf. «Στην Eppendorf, δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στις προσπάθειες τους να γίνουν πιο βιώσιμοι, και συνδυάζοντας την τεχνογνωσία μας με αυτή της Neste, καταφέραμε να προσφέρουμε υψηλής απόδοσης βιώσιμα πλαστικά αναλώσιμα εργαστηριακών χρήσεων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Η συνεργασία με τη Neste είναι ένα άλλο ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια μας προς τη βιωσιμότητα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε μαζί στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων από ανανεώσιμες πρώτες ύλες».
Χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα υλικά στα εργαστηριακά πλαστικά, οι εταιρείες λένε ότι τα εργαστήρια και οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο τους στο κλίμα και να κάνουν βήματα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Συνεχίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη περισσότερων βιώσιμων εναλλακτικών πλαστικών για εργαστηριακή χρήση, οι Eppendorf και Neste στοχεύουν να παρέχουν στους ερευνητές πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και την απεξάρτηση του ερευνητικού τομέα των βιοεπιστημών από τα ορυκτά καύσιμα.
«Οι εργαστηριακές εφαρμογές συνοδεύονται από υψηλές απαιτήσεις ποιότητας όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται», λέει η Maria Carcole, επικεφαλής του τμήματος Renewable Polymers and Chemicals της Neste. «Η συνεργασία με την Eppendorf δείχνει ότι παρά αυτές τις απαιτήσεις, η μετάβαση σε πιο βιώσιμα υλικά είναι ήδη δυνατή. Χρειάζεται μόνο θέληση και συνεργασία για να φτάσουμε εκεί».
Με πληροφορίες από recyclingtoday.com