Νέα έργα εξόρυξης λιθίου στην Αργεντινή

Νέα έργα εξόρυξης λιθίου στην Αργεντινή

Η ζήτηση για το «λευκό χρυσό» αυξάνει εκθετικά και η τάση αυτή θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Το λίθιο είναι το κύριο συστατικό των επαναφορτιζόμενων μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων, αναγκάζοντας τις εταιρείες εξόρυξης λιθίου να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τον εντοπισμό μεγάλων και αξιόπιστων κοιτασμάτων λιθίου σε πολιτικά «φιλικές» χώρες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα αποθέματα λιθίου στην Αργεντινή

Περίπου το 60% των γνωστών αποθεμάτων λιθίου στον κόσμο βρίσκονται στο Τρίγωνο του Λιθίου, το οποίο περιλαμβάνει άνυδρες περιοχές της Χιλής, της Βολιβίας και της Αργεντινής. Στη Χιλή και τη Βολιβία υπάρχουν διάφορα νομικά εμπόδια για την εξόρυξη και επεξεργασία λιθίου, ενώ η Αργεντινή είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις λιθίου.

Ο Nikolaos Cacos, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Argentina Lithium, ανέφερε πρόσφατα: «Η Αργεντινή, που δεν έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, αποτελεί πιθανώς την σημαντικότερη, γεωγραφικά, περιοχή για νέα έργα λιθίου. Για πάνω από 30 χρόνια, η ομάδα μας έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και έχει χτίσει σχέσεις στην Αργεντινή με σημαντικές ανακαλύψεις αργύρου, χρυσού και ουρανίου. Ο Joseph Grosso, από τα πιο σημαντικά μας στελέχη, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου τομέα εξόρυξης στην Αργεντινή και είδε πρόσφατα το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στο εξορυκτικό Hall of Fame της Αργεντινής».

RAWMATHUB.GR NEWSLETTER

Καθημερινή ενημέρωση για τα raw materials στο e-mail σας

Η Argentina Lithium αυξάνει το χαρτοφυλάκιο εκμεταλλεύσεων λιθίου

Κατά την περίοδο των εκτεταμένων lockdown στα πρώτα στάδια της πανδημίας COVID-19, λόγω του περιορισμένου διεθνούς ανταγωνισμού, η Argentina Lithium άδραξε την ευκαιρία να εξασφαλίσει νέες εκτάσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που η ίδια θέτει για μία επιτυχημένη εκμετάλλευση λιθίου. Πιο συγκριμένα, η Argentina Lithium επένδυσε σε ανεξερεύνητες περιοχές δίπλα σε κοιτάσματα λιθίου μεγάλης έκτασης και μεσαίας περιεκτικότητας, κοντά σε βασικές υποδομές εξόρυξης και μεταφοράς.

Το λίθιο στην Αργεντινή εντοπίζεται κυρίως σε υπόγεια πεδία άλμης όπου το λίθιο έχει συγκεντρωθεί λόγω ηφαιστειακών διεργασιών, καιρικών συνθηκών και εξάτμισης για εκατομμύρια χρόνια. Ξεκινώντας με την πιθανή εκμετάλλευση Rincon West, η Argentina Lithium διερευνά τώρα την περίπτωση τεσσάρων επιπλέον πιθανών εκμεταλλεύσεων στις επαρχίες Salta και Catamarca, όπου η εξόρυξη λιθίου αδειοδοτείται σχετικά εύκολα. Το έργο Rincon West βρίσκεται δίπλα σε ένα έργο λιθίου της Rio Tinto και κοντά σε μία έκταση της Argosy Minerals, και τα δύο με αποδεδειγμένα αποθέματα λιθίου.

Το έργο Antofalla North της Argentina Lithium βρίσκεται δίπλα και βόρεια της ιδιοκτησίας που κατέχει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιθίου στον κόσμο, η Albemarle Corporation, η οποία διαθέτει επίσης ένα μεγάλο αναγνωρισμένο πόρο στην περιοχή. Η Argentina Lithium θεωρεί αυτό ως μια άλλη εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψει ένα κοίτασμα σε μία περιοχή που αποδεδειγμένα υπάρχει λίθιο. Η εταιρεία έχει επίσης αποκτήσει δύο πολύ μεγάλες και στρατηγικές ιδιοκτησίες στις περιοχές Pocitos και Incahuasi, όπου διάφορες διερευνητικές γεωτρήσεις ανέκαθεν καταδείκνυαν υψηλά επίπεδα λιθίου.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από διερευνητικές γεωτρήσεις στο Rincon West

Η Argentina Lithium εκτελεί επί του παρόντος εκτεταμένες γεωτρήσεις στο Rincon West, με γεωλόγους να εξάγουν δείγματα άλμης από πορώδη υλικά (πετρώματα, ιζήματα και άλατα), από βάθη έως και 300 μέτρα εντός της εκτεταμένης υπόγειας λεκάνης. Ο νέος κύκλος εξερεύνησης του έργου ολοκληρώνεται εντός του Ιανουαρίου 2023, με τα πρώτα αποτελέσματα να καταδεικνύουν μια οικονομικά ελκυστική άλμη μεσαίας ποιότητας, με περιεκτικότητες που κυμαίνονται από 300 έως 380 mg λιθίου ανά λίτρο.

Ο Miles Rideout διαθέτει περισσότερα από 33 χρόνια εμπειρίας εξερεύνησης σε εξορυκτικά έργα της Argentina Lithium στη Νότια Αμερική. Ο Rideout εφαρμόζει την τεχνογνωσία του στις υποψήφιες τοποθεσίες για να εντοπίσει πιθανούς υδροφορείς άλμης για στόχευση γεωτρήσεων, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες απεικονιστικές τεχνικές τεχνολογίες.

Ο Rideout εξηγεί: «Οι άλμες που ανακτούμε έχουν πολύ παρόμοιες συγκεντρώσεις λιθίου με εκείνες που αναφέρθηκαν στο παρακείμενο έργο της Rio Tinto, το οποίο εκτιμάται σε 5 εκατ. τόνους ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου, και με τις άλμες που αναφέρονται στην κοντινή ιδιοκτησία της Argosy Minerals. Προχωρούμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση αυτού του κοιτάσματος και αν συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα αποτελέσματα που αναμένουμε, ελπίζουμε να παραδώσουμε αντιπροσωπευτικούς υπολογισμούς για τους διαθέσιμους πόρους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους εφόσον η έρευνά μας στο κοίτασμα στο Rincon προβλέπεται να συνεχιστεί. Σχεδιάζουμε επίσης να ξεκινήσουμε διερευνητικές γεωτρήσεις στην τοποθεσία Antofalla North το 2023, με σκοπό να ανακαλύψουμε επιπλέον κοιτάσματα. Πιστεύω ότι οι ανακοινώσεις μας θα ενθουσιάσουν τους επενδυτές».

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Η εταιρεία προωθεί βιώσιμες τεχνολογίες εξόρυξης λιθίου

Η παραδοσιακή εξόρυξη λιθίου μέσω άλμης απαιτεί τη χρονοβόρα φυσική εξάτμιση σε μεγάλες λίμνες που χρησιμοποιούν σημαντικούς πόρους. Για να το καταπολεμήσει αυτό, η Argentina Lithium χρησιμοποιεί μία τεχνική η οποία ονομάζεται άμεση εξαγωγή λιθίου (Direct Lithium Extraction, DLE). Αυτή η νεότερη τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα μέσο προσρόφησης ή μια ρητίνη ανταλλαγής ιόντων για την εξαγωγή ιόντων λιθίου απευθείας από την άλμη για επεξεργασία, ενώ επιστρέφει την εξαντλημένη άλμη στη λεκάνη σε επιλεγμένα σημεία έγχυσης.

Ο Rideout κατέληξε: «Αυτή η διαδικασία απαιτεί ίσως το ένα τέταρτο έως το ένα πέμπτο του γλυκού νερού που απαιτείται για τις διαδικασίες εξάτμισης. Η τεχνολογία είναι τόσο αποτελεσματική που βελτιώνει την εξαγωγή από άλμες χαμηλότερης ποιότητας που δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμη μόλις πριν από λίγα χρόνια. Υπάρχει επίσης σημαντική δυνατότητα χρήσης μιας διαδικασίας ανάκτησης του γλυκού νερού από την άλμη, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα η επεξεργασία να είναι ουδέτερη όσον αφορά στη χρήση γλυκού νερού».

Με πληροφορίες από innovationnewsnetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER