Η NASA θα μελετήσει έναν αστεροειδή που φέρει μία ποσότητα μετάλλων απίστευτης αξίας

Η NASA θα μελετήσει έναν αστεροειδή που φέρει μία ποσότητα μετάλλων απίστευτης αξίας

Η NASA ανακοίνωσε στις 18 Ιουλίου 2023 ότι απείχε λιγότερο από 100 ημέρες από την εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους σχεδιασμένου να μελετήσει τον αστεροειδή 16 Psyche, ο οποίος θεωρείται ότι περιέχει από χρυσό, σίδηρο και νικέλιο, αξίας 10 πεντάκις εκατομμυρίων δολαρίων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το εργαστήριο Jet Propulsion Lab της NASA ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε πρόσφατα μια πλήρη δοκιμή του λογισμικού πτήσης και το εγκατέστησε στο διαστημόπλοιο, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που καθυστέρησαν την αρχική ημερομηνία εκτόξευσης που είχε οριστεί μέσα στο 2022.

Ο αστεροειδής πλάτους 173 μιλίων είναι γνωστός ως 16 Psyche και θεωρείται ότι αποτελείται από χρυσό, σίδηρο και νικέλιο. Οι ορυκτές πρώτες ύλες στον αστεροειδή έχουν εκτιμηθεί ότι αξίζουν περίπου 10 πεντάκις εκατομμύρια δολάρια. Η NASA είχε ανακοινώσει το 2020 ότι θα προχωρούσε στη διαστημική αποστολή με τη συνεργασία της SpaceX του Elon Musk, έτσι ώστε να μπορέσει να εξερευνήσει το πλούσιο σε μέταλλα ουράνιο σώμα.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ο νόμος των ΗΠΑ για την εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος του 2015, παρέχει σε ιδιωτικές εταιρείες νομικά δικαιώματα κτήσης στις εξορυσσόμενες πρώτες ύλες από ουράνια σώματα. Και όντως υπάρχουν ήδη εταιρείες που δοκιμάζουν τεχνολογίες που μπορούν να καταστήσουν την εξόρυξη στο διάστημα εφικτή.

Εν τω μεταξύ, η αποστολή της NASA είναι επιστημονική και προσανατολισμένη στην αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών για τους πλανητικούς πυρήνες και το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες. Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να εκτοξευθεί τον Οκτώβριο 2023 με έναν πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX και θα πραγματοποιήσει ταξίδι έξι ετών προς την Κύρια Ζώνη Αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος θα εκτελεί περιφορές γύρω από τον αστεροειδή για 26 μήνες, μελετώντας και φωτογραφίζοντας το ουράνιο σώμα για να μάθει περισσότερα για την ιστορία και τη σύσταση του.

Ενώ η NASA εστιάζει στον 16 Psyche, η ζώνη στην οποία βρίσκεται ο αστεροειδής είναι γεμάτη από αστεροειδείς πλούσιους σε μεταλλεύματα, προσδοκώμενης συνολικής αξίας 700 πεντάκις εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πολυτιμότερος αστεροειδής στη ζώνη, ο Davida, πιστεύεται ότι αξίζει 27 πεντάκις εκατομμύρια δολάρια.

Αν και δυνητικά προσοδοφόρα επιχείρηση για το μέλλον, η εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών από το διάστημα μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ο δρόμος για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών. Και αυτό γιατί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια ξαφνική υπερπροσφορά θα οδηγούσε τις τιμές των μετάλλων προς τα κάτω.

Με πληροφορίες από markets.businessinsider.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER