Οι Ευρωπαίοι ανακυκλωτές στηρίζουν τους στόχους ανακύκλωσης του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών

Οι Ευρωπαίοι ανακυκλωτές στηρίζουν τους στόχους ανακύκλωσης του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από χώρες εκτός ΕΕ και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Οι Ευρωπαίοι ανακυκλωτές υποστηρίζουν σθεναρά το στόχο του 15% όσον αφορά στην προμήθεια στρατηγικών πρώτων υλών μέσω της ανακύκλωσης εντός της ΕΕ», σημείωσε ο Emmanuel Katrakis, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC). 

«Η θέσπιση φιλόδοξων στόχων για ανακυκλωμένο περιεχόμενο στα τελικά προϊόντα είναι απαραίτητη. Αυτό θα επιταχύνει τη ζήτηση για ανακυκλωμένες Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες και πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο οποιασδήποτε μελλοντικής νομοθεσίας. Η συμπερίληψη ενός στόχου για ανακυκλωμένο περιεχόμενο όσον αφορά τους μόνιμους μαγνήτες είναι μια καλή αρχή, αλλά πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα τελικά προϊόντα που χρησιμοποιούν αυτές τις πρώτες ύλες», πρόσθεσε.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η επιτυχία της επίτευξης αυτών των στόχων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα που εξισώνουν τους όρους ανταγωνισμού για τις ανακυκλωμένες σε σχέση με τις πρωτογενείς (εξορυσσόμενες) πρώτες ύλες και ενισχύουν την ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία για να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες ανακύκλωσης εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, η προτεινόμενη νομοθεσία δεν πρέπει να θεωρείται απομονωμένη από το ευρύ φάσμα άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών της ΕΕ που θα μπορούσαν είτε να καταστείλουν ή να τονώσουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό για αειφόρα προϊόντα (Ecodesign for Sustainable Products Regulation, ESPR), τις επερχόμενες αναθεωρήσεις των οδηγιών για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (End-of-Life Vehicle, ELV), καθώς και τις οδηγίες περί αποβλήτων από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (Waste Electrical and Electronic Equipment, WEEE directive).

Τέλος, οι στόχοι συλλογής αποβλήτων και οι νέες και βελτιωμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης είναι απολύτως απαραίτητες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής ανάκτησης των κρίσιμων πρώτων υλών προς ανακύκλωση. Η χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επενδύσεις σε έργα ανακύκλωσης κρίσιμων πρώτων υλών θα είναι επομένως εξαιρετικά σημαντική για την τόνωση αυτών των τόσο απαραίτητων τεχνολογικών εξελίξεων, ενισχύοντας μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία καθώς και την εγχώρια ευρωπαϊκή καινοτομία.

Με πληροφορίες από recycling-magazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER