Η ΕΕ προτρέπει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εντείνουν τη χρηματοδότηση για τον τομέα των κρίσιμων ορυκτών

Η ΕΕ προτρέπει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εντείνουν τη χρηματοδότηση για τον τομέα των κρίσιμων ορυκτών

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton προέτρεψε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση στις εξορυκτικές εταιρείες που εξάγουν πρώτες ύλες, κρίσιμες για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει το βιομηχανικό της σχέδιο με την ονομασία «Πράσινη Συμφωνία».

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Ε.Ε πρόκειται να δημοσιεύσει τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών στις 8 Μαρτίου 2023, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ένωσης με κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο, μαγγάνιο και γραφίτη που απαιτούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Breton τόνισε δύο βασικά ζητήματα: το πρώτο είναι η υπερβολική εξάρτηση από χώρες, όπως η κυρίαρχη παραγωγός Κίνα, για πρώτες ύλες όπως το μαγνήσιο που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα και μηχανήματα και το δεύτερο είναι η αναμενόμενη «κολοσσιαία» αύξηση της ζήτησης.

Η εξάρτηση της Ε.Ε από τις εισαγωγές μετάλλων και η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι παράγοντες που έχουν ενισχυθεί αρνητικά λόγω των βιομηχανιών έντασης ενέργειας που επιδιώκουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός της Ένωσης λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία υπήρξε ιστορικά σημαντικός προμηθευτής αλουμινίου, νικελίου, χαλκού, κοβαλτίου και παλλαδίου στην Ευρώπη.

«Θέλω να επενδύσετε σε δραστηριότητες στην αξιακή αλυσίδα των κρίσιμων πρώτων υλών», είπε ο Breton σε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Société Générale, Deutsche Bank και Santander Group μεταξύ άλλων.

«Μερικές φορές αντιμετωπίσατε προκλήσεις στην Ευρώπη, λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, των μακροχρόνιων διαδικασιών αδειοδότησης ή της έλλειψης οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπου μπορεί να κατηγορηθείτε ότι υποστηρίζετε έργα με χαμηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τραπεζών.

Έχοντας να συντονίσει τη νομοθεσία σε 27 κράτη-μέλη, η Ένωση υστερεί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, που έχουν ήδη εισάγει νομοσχέδια για την εξασφάλιση καθαρής ενέργειας και πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ε.Ε θα κάνει διαθέσιμο το European Sovereignty Fund, ένα σχήμα χρηματοδότησης για να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να μετακινηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ε.Ε έχει ελπίδες να περιλάβει την Ουκρανία, καθώς και άλλες χώρες, στην ανάπτυξη του τομέα μπαταριών που βρίσκεται υπό σχεδιασμό, είπε ο Breton. «Φυσικά, δεν μπορούμε να επενδύσουμε μόνο στην Ευρώπη. Γι' αυτό έχουμε δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες σχετικά με κρίσιμες πρώτες ύλες με τον Καναδά, την Ουκρανία, τη Ναμίμπια και το Καζακστάν. Και προχωράμε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες».

Πηγή: reuters.com

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER