Η εξορυκτική βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες

Η εξορυκτική βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες

Μπορεί η βιομηχανία εξόρυξης να βελτιώσει την περιορισμένη της ποικιλομορφία για να εξασφαλίσει το μέλλον του εργατικού της δυναμικού; Σύμφωνα με την Linda Doku, ειδική σε θέματα εξόρυξης για την Wood Mackenzie: «σε μια εποχή όπου η καινοτομία εκτιμάται ιδιαίτερα, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις που προάγουν τη διαφορετικότητα θα έχουν ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στη μεταλλευτική βιομηχανία παρά την εστίαση στη διαφορετικότητα και την ένταξη γυναικών στο εργατικό δυναμικό κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται σε εταιρείες εξόρυξης ανέρχεται σε περίπου 15,7%, αυξημένο μόνο κατά 1% τα τελευταία πέντε χρόνια – και οι αριθμοί είναι χειρότεροι σε επίπεδο διοίκησης. Μόνο μία στις 20 παγκόσμιες εταιρείες εξόρυξης διευθύνεται από γυναίκα.

Η εξόρυξη υστερεί σε πρόοδο όσον αφορά στην ισότητα των φύλων. Τα στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι ο κλάδος έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, κατά μέσο όρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο με 24,9%. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι πρώτος με 27%. Και ενώ τα οφέλη της διαφορετικότητας αναγνωρίζονται ευρέως, γιατί ο τομέας της εξόρυξης αργεί να ανταποκριθεί; Και τι πραγματικά μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία των φύλων;

Η διαφορετικότητα αποκτά νέα σημασία στην εποχή της καινοτομίας

Η μεταλλευτική βιομηχανία αλλάζει ραγδαία. Καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων υφίστανται έντονες διακυμάνσεις, οι εταιρείες του κλάδου υιοθετούν καινοτόμες λύσεις και συνδεσιμότητα για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Σε αυτή τη νέα εποχή, η οργανωτική ευελιξία και η ταχεία υιοθέτηση της καινοτομίας είναι στρατηγικές επιταγές. Και αυτό κάνει τη διαφορετικότητα ακόμη πιο σημαντική.

Οι εταιρείες που προωθούν τη συμπερίληψη και προωθούν τη γνωστική ποικιλομορφία έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνούν τις επιδόσεις άλλων εταιρειών του κλάδου και τείνουν να είναι πιο δημιουργικές, καινοτόμες και παραγωγικές. «Η εστίαση στο ανθρώπινο στοιχείο σε έναν όλο και πιο «εικονικό» κόσμο είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία».

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Οι εταιρείες «αγκαλιάζουν» την αλλαγή

Παράλληλα, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, η βιομηχανία εξόρυξης χρειάζεται διευθυντικές ομάδες που θα ενθαρρύνουν τις αλλαγές. Και όταν η αλλαγή αποκτά μια μονιμότητα, το κλειδί της επιτυχίας είναι η μετασχηματισμός της διοίκησης με τρόπο ώστε να ενδυναμωθούν οι ομάδες εργασίας και να βοηθηθούν στην οικοδόμηση μιας αίσθησης κοινότητας και εμπιστοσύνης. Ίσως αυτός ακριβώς ο μετασχηματισμός να μπορούσε να επιταχύνει τη στρατηγική επιταγή για τις εταιρείες εξόρυξης να προσλάβουν περισσότερες γυναίκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική αλλαγής εφόσον οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι εκτιμώνται ως άτομα έχουν τη συλλογική δύναμη να οδηγήσουν τις οργανωτικές αλλαγές και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, άρα και την κερδοφορία. Αυτό είναι απαραίτητο στο άκρως ανταγωνιστικό τοπίο στο οποίο δραστηριοποιούνται σήμερα οι εταιρείες εξόρυξης.

Η μετασχηματιστική ηγεσία συνήθως περιγράφεται ως υποστηρικτική, ευέλικτη, συμπονετική, νοιάζεται και φροντίζει – χαρακτηριστικά που, για οποιονδήποτε λόγο, είναι πιο διαδεδομένα στις γυναίκες. Επίσης, ένα τέτοιο στυλ ηγεσίας οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη αφοσίωση των εργαζομένων σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό ιεραρχικό περιβάλλον. Ενισχύοντας τα κίνητρα και το ηθικό, η μετασχηματιστική ηγεσία μπορεί επίσης να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ικανοποίηση που αντλούν οι εργαζόμενοι από την εργασία.

Η βιομηχανία εξόρυξης έχει μακρά ιστορία που στηρίζεται στη σκληρή δουλειά και την επιμονή, ενισχύοντας, ωστόσο, ένα σύστημα που σέβεται δυσανάλογα πολύ την αντρική ταυτότητα. Αυτή η ταυτότητα έχει φθίνουσα σημασία στο σημερινό κόσμο που αλλάζει ταχέως. Οι εταιρείες εξόρυξης και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί που ακολουθούν παραδοσιακά ένα μοντέλο ηγεσίας ιεραρχικού ή ανδρο-κεντρικού  — που συχνά περιγράφεται ως διεκδικητικό, ελεγχόμενο, κυρίαρχο ή ανταγωνιστικό— θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες εάν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Είναι καιρός για αλλαγή προτύπων

Καθώς ο ρυθμός των αλλαγών στη βιομηχανία εξόρυξης επιταχύνεται και υιοθετείται η τεχνολογία, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για την ποικιλομορφία. Υπάρχει έντονη η ανάγκη για ηγέτες που μπορούν να εμπλακούν ουσιαστικά και να παρακινήσουν τις ομάδες πιο δυναμικά, και αυτό ενθαρρύνει την ύπαρξη γυναικών στον κλάδο. Η βιομηχανία εξόρυξης τις χρειάζεται.

Ωστόσο ακόμη και οι πολιτικές ποικιλομορφίας μπορούν, τελικά, να είναι αναποτελεσματικές στην επίτευξη αλλαγών στην περίπτωση που περιλαμβάνουν υπερβολικά φιλόδοξους στόχους για την ισότητα των φύλων, μη ρεαλιστικούς χρόνους για αλλαγές ή πολιτικές με κριτήρια που είναι είτε πολύ περίπλοκα ή καθόλου ευέλικτα. Υπάρχει επίσης κίνδυνος κάποιοι εργαζόμενοι να αιστανθούν υποτιμημένοι, λιγότερο άξιοι και κάποιες φορές έως και αποκλεισμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται άμεσος επανασχεδιασμός τους ώστε να εκπληρούν τον πρωταρχικό τους σκοπό.

Πηγή: forbes.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER