Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια αρχική επένδυση 50 εκατ. ευρώ στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών και σε έργα υποδομής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η χρηματοδότηση ανακοινώθηκε στο Kinshasa Economic Forum που διοργανώθηκε για πρώτη φορά και στο οποίο συμμετείχε η ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron παρευρέθηκε στο Forum μαζί με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για την εσωτερική αγορά και τις διεθνείς συνεργασίες, Thierry Breton και Jutta Urpilainen και περισσότερους από 50 Διευθύνοντες Συμβούλους γαλλικών εταιρειών.
Η χρηματοδότηση ανακοινώθηκε στο Kinshasa Economic Forum που διοργανώθηκε για πρώτη φορά και στο οποίο συμμετείχε η ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron παρευρέθηκε στο Forum μαζί με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για την εσωτερική αγορά και τις διεθνείς συνεργασίες. Thierry Breton και Jutta Urpilainen και περισσότερους από 50 Διευθύνοντες Συμβούλους γαλλικών εταιρειών.
Η επένδυση σε έργα γεωλογικής χαρτογράφησης, αστικών υποδομών και ψηφιακής εκπαίδευσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Global Gateway της ΕΕ, η οποία στοχεύει να αντισταθμίσει την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.
Το ήμισυ του προϋπολογισμού των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατίθεται για την πρωτοβουλία, προορίζεται για τις αφρικανικές χώρες για βασικά έργα υποδομής, καθώς και για επενδύσεις στον ενεργειακό και παραγωγικό τομέα.
Η ΕΕ εξετάζει το δυναμικό των κρίσιμων ορυκτών της ΛΔΚ
Παρά το γεγονός ότι κατέχει εκτιμώμενα ανεκμετάλλευτα αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών αξίας 22,6 τρισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν των μισών από τα μεγαλύτερα αποθέματα κοβαλτίου στον κόσμο, το Κονγκό παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαγωγέας ακατέργαστων πρώτων υλών. Το 2019, το 84% των εξαγωγών κοβαλτίου του Κονγκό προωθήθηκε στην Κίνα.
Η Επίτροπος Διεθνών Συνεργασιών της ΕΕ, Jutti Urpilainen, τόνισε ότι οι συνεργασίες με το Κονγκό «πρέπει να αφορούν κάτι περισσότερο από την απλή εξόρυξη» και ζήτησε μια win-win σχέση που θα αφορά σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας, προωθώντας την επεξεργασία και την παραγωγή ημιτελών ή τελικών προϊόντων εντός της ΛΔΚ, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα πιο ανταγωνιστική.
Η Urpilainen τόνισε επίσης ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα είναι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Η ΛΔΚ εμπλέκεται σε μια παρατεταμένη διπλωματική κρίση με τη γειτονική Ρουάντα, την οποία η Kinshasa κατηγορεί ότι υποστηρίζει ομάδες ανταρτών που εδρεύουν στη ΛΔΚ.
Ο Επίτροπος Breton ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα θεσπίσει τον πολυαναμενόμενο νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες στα μέσα Μαρτίου, με στόχο την εξασφάλιση για την ΕΕ κρίσιμων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, του κοβαλτίου, του μαγγανίου και των σπάνιων γαιών που απαιτούνται για ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες.
Η οικονομία της ΛΔΚ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με αύξηση του ΑΕΠ 6,1% το 2022, ποσοστό που προβλέπεται να φτάσει το 6,7% φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ. Τα στρατηγικά ορυκτά της χώρας - απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση – την καθιστούν μία χώρα με τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες. Τον Νοέμβριο του 2022, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της ΛΔΚ σε Β3 από Caa1 με σταθερή προοπτική, ως αποτέλεσμα θεσμικών βελτιώσεων.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε ότι η αξιοπιστία της χώρας «παραμένει περιορισμένη από το πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο και το επιδεινούμενο περιβάλλον πολιτικού κινδύνου».
Με πληροφορίες από african.business