Η κλιματική κρίση λιώνει τους πάγους της Γροιλανδίας με ταχείς ρυθμούς, κάτι που ειρωνικά δημιουργεί μια ευκαιρία για επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης που αναζητούν πλήθος κρίσιμων ορυκτών, ικανών να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Μια ομάδα δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένων των Jeff Bezos, Michael Bloomberg και Bill Gates, μεταξύ άλλων, στοιχηματίζει ότι κάτω από την επιφάνεια των λόφων και των κοιλάδων στο νησί Disko της Γροιλανδίας και τη χερσόνησο Nuussuaq, υπάρχουν αρκετά κρίσιμα ορυκτά, απαραίτητα για την κατασκευή εκατοντάδων εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων.
«Αναζητούμε κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου που θα είναι τα μεγαλύτερα ή τα δεύτερα μεγαλύτερα σε μέγεθος στον κόσμο», δήλωσε στο CNN ο Kurt House, Διευθύνων Σύμβουλος της Kobold Metals.
Το λιώσιμο των ηπειρωτικών και θαλάσσιων όγκων πάγου στην Αρκτική αναδεικνύει ένα μοναδικό παράδοξο. Η Γροιλανδία είναι το σημείο μηδέν όσον αφορά στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα μπορούσε επίσης να γίνει το σημείο μηδέν για την προμήθεια των μετάλλων που απαιτούνται για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.
Η λέσχη των δισεκατομμυριούχων επενδυτών υποστηρίζει οικονομικά την Kobold Metals, μια startup εταιρεία εξερεύνησης ορυκτών με έδρα την California, είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στο CNN. Η Kobold συνεργάζεται με την Bluejay Mining για να βρει τα σπάνια και πολύτιμα μέταλλα στη Γροιλανδία, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και τεράστιων μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Τριάντα γεωλόγοι, γεωφυσικοί, μάγειρες, πιλότοι και μηχανικοί έχουν κατασκηνώσει στην τοποθεσία όπου η Kobold και η Blujay αναζητούν τα κοιτάσματα.
Οι εργαζόμενοι εδώ παίρνουν δείγματα εδάφους και χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα με ειδικούς πομποδέκτες για να μετρήσουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του υπεδάφους και να χαρτογραφήσουν τα στρώματα βράχου από κάτω. Χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν τα δεδομένα και να εντοπίσουν πού ακριβώς θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ήδη από το επόμενο καλοκαίρι.
«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Γροιλανδία», δήλωσε στο CNN ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bluejay Mining, Bo Møller Stensgaard. «Αλλά, σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές στο κλίμα έχουν καταστήσει την εξερεύνηση και την εξόρυξη στη Γροιλανδία πιο εύκολη και πιο προσιτή».
Ο Stensgaard είπε ότι επειδή η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες χρονικές περιόδους με απουσία θαλάσσιου πάγου, οι ομάδες μπορούν πιο εύκολα να φέρνουν βαρύ εξορυκτικό εξοπλισμό και να προωθούν τα εξορυσσόμενα ορυκτά στην παγκόσμια αγορά.
Από την άλλη, το λιώσιμο των πάγων στην ξηρά, εκθέτει το έδαφος που ήταν θαμμένο κάτω από πάγο για αιώνες ή και χιλιετίες. Ως αποτέλεσμα, η εξερεύνηση του εδάφους για πιθανά κοιτάσματα είναι και αυτή πιο εύκολη πλέον. «Καθώς η μελλοντική τάση δείχνει τη συνέχιση του λιωσίματος των πάγων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει προσβάσιμη περισσότερη γη και μέρος αυτής της γης μπορεί να φιλοξενεί πλούσια κοιτάσματα ορυκτών», είπε στο CNN ο Mike Sfraga πρόεδρος της Επιτροπής Αρκτικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Γροιλανδία θα μπορούσε να είναι μία πολύ σημαντική τοποθεσία για την εξόρυξη άνθρακα, χαλκού, χρυσού, σπανίων γαιών και ψευδαργύρου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας, έχει κάνει αρκετές «αξιολογήσεις για την ύπαρξη ορυκτών πόρων σε όλες τις εκτάσεις ξηράς που δεν καλύπτονται πλέον από πάγο» και η κυβέρνηση «αναγνωρίζει τις δυνατότητες της χώρας να διαφοροποιήσει την εθνική οικονομία μέσω της εξόρυξης ορυκτών πόρων».
Ο Sfraga είπε ότι η θετική στάση υπέρ της εξόρυξης δεν στερείται σεβασμού για το περιβάλλον, το οποίο είναι κεντρικό στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της Γροιλανδίας. «Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας υποστηρίζει την υπεύθυνη και οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών της πόρων, ώστε να συμπεριλάβει την εξόρυξη ενός ευρέος φάσματος ορυκτών», είπε ο Sfraga.
Ο Stensgaard σημείωσε ότι αυτά τα κρίσιμα ορυκτά θα «αποτελέσουν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η κλιματική κρίση». Εν τω μεταξύ, ο πάγος που λιώνει στη Γροιλανδία, ωθεί τη στάθμη της θάλασσας ψηλότερα, και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες που μελετούν την Αρκτική.
«Η μεγάλη ανησυχία για τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής είναι ότι εξαφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες και προβλέπεται ότι θα εξαφανιστεί πλήρως σε 20 έως 30 χρόνια», είπε στο CNN ο Nathan Kurtz, επιστήμονας της NASA που μελετά τον θαλάσσιο πάγο. «Πλέον κατα τη διάρκεια του φθινοπώρου, δεν υπάρχει η μόνιμη, Αρκτικού τύπου παγοκάλυψη, παρά μόνο μία παροδική, εποχιακή παγοκάλυψη».
Πηγή: CNN.com