Το 1975 στην Ελλάδα υπήρχαν 10 γυναίκες διπλωματούχοι Μηχανικοί Μεταλλείων - Μεταλλουργοί. Η Λίνα Αγατζίνη - Λεονάρδου, Ομότιμος Καθηγήτρια ΕΜΠ, ήταν μέσα σε αυτές και, διεκδίκησε τη θέση και το μέλλον της στη βιομηχανία αξιοποιώντας την αγάπη για το αντικείμενο της, τη στέρεη επιστημονική της κατάρτιση και το σεβασμό προς τον εαυτό της και τους συναδέλφους της. Ίσως αυτά είναι τα στοιχεία που κρατούν, ακόμη, ως κύρια «διδαχθείσα ύλη» οι φοιτητές και φοιτήτριες της, στα 37 έτη της Ακαδημαϊκής πορείας της.
Ε.: Ο εξορυκτικός - μεταλλουργικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;
Λίνα Αγατζίνη - Λεονάρδου: Πριν, ακόμα, τελειώσω το Λύκειο είχα αποφασίσει να γίνω Χημικός Μηχανικός. Έτσι, όταν έδωσα Εισαγωγικές Εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 1970, η Σχολή των Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ήταν όχι απλώς η πρώτη αλλά και η μοναδική μου επιλογή. Δεν ήθελα να γίνω κάτι άλλο. Η Σχολή αυτή, λοιπόν, η οποία υπήρχε μόνο στο Ε.Μ.Π. εκείνη την εποχή, είχε δύο τμήματα, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και το Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών Μηχανικών. Η βαθμολογία μου με κατέταξε στο δεύτερο τμήμα. Έτσι, ως απόφοιτος, βρέθηκα επαγγελματικά στο χώρο της Μεταλλείας - Μεταλλουργίας, έναν συναρπαστικό χώρο με πολλές και διαφορετικές προκλήσεις και εμπειρίες που σε ενδυναμώνουν και ως επιστήμονα και ως άνθρωπο.
Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;
Λίνα Αγατζίνη - Λεονάρδου: Την εποχή που τέλειωσα εγώ τη Σχολή μου, το 1975, οι γυναίκες διπλωματούχοι μεταλλειολόγοι - μεταλλουργοί ήσαν ελάχιστες. Στο Μητρώο του Τ.Ε.Ε έχω το νούμερο 10. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση τότε για μια γυναίκα μεταλλειολόγο ήταν να βρει δουλειά, ιδίως αν επιθυμούσε, όπως εγώ, να δουλέψει στη βιομηχανία. Η απόρριψη ήταν η πιο πιθανή εκδοχή.
Η πρώτη μου δουλειά ήταν στη ΛΑΡΚΟ Α.Ε., αρχικά στο Τμήμα Μεταλλουργικών Ερευνών, στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Λαρύμνης, και αργότερα στα Μεταλλεία Ευβοίας. Το πώς προσλήφθηκα, όμως, στην εταιρεία αυτή, που ήταν μεγάλο σχολείο, είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία δείχνει το πνεύμα της εποχής αλλά, δυστυχώς, δε χωράει σε τούτες τις γραμμές.
Η μεγάλη πρόκληση, όμως, μέσα στο εργασιακό περιβάλλον της βιομηχανίας ήταν να γίνεις αποδεκτή από το επιστημονικό προσωπικό (ανδρικό) ως ισότιμη και από το μη επιστημονικό προσωπικό (εργάτες, τεχνίτες, κ.λπ.) ως εξίσου ανθεκτική με εκείνους στις δύσκολες συνθήκες δουλειάς. Για να τα επιτύχεις αυτά, και ιδίως αν ήσουν άπειρη, επιστράτευες όλες τις δυνάμεις σου, πνευματικές και ψυχικές, παρατηρούσες τον κόσμο γύρω σου, πολλές φορές έσπαγες τα μούτρα σου αλλά, στο τέλος, μάθαινες και τότε γινόσουν καλύτερη. Γι αυτό πάντα συμβούλευα τους φοιτητές μου, αγόρια και κορίτσια, να δουλέψουν στη βιομηχανία, έστω και για λίγο.
Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;
Λίνα Αγατζίνη - Λεονάρδου: Ήδη οι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στον Κλάδο του Ορυκτού Πλούτου κι έχουν καταλάβει θέσεις, όπως Διευθυντών Μεταλλείων για παράδειγμα, που στην εποχή τη δική μου ήταν αδιανόητες. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, τη συνάντησή μου με έναν Διευθυντή Ορυχείων μεγάλης κρατικής εταιρείας, αείμνηστον τώρα, όταν τον επισκέφθηκα στο γραφείο του, την περίοδο που έψαχνα δουλειά. Μου είπε: «Εγώ να προσλάβω γυναίκα σε ορυχείο; Να μου κοπούν τα χέρια από τους αγκώνες». Ο χρόνος τον «εκδικήθηκε» καθώς, μέχρι πρόσφατα, γυναίκα μεταλλειολόγος ήταν όχι απλώς Διευθύντρια αλλά Γενική Διευθύντρια Ορυχείων της παραπάνω εταιρείας. Εν κατακλείδι, η εποχή της πλήρους ισοτιμίας των γυναικών στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών έφθασε ήδη.
Ήδη οι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στον Κλάδο του Ορυκτού Πλούτου κι έχουν καταλάβει θέσεις, όπως Διευθυντών Μεταλλείων για παράδειγμα, που στην εποχή τη δική μου ήταν αδιανόητες.
Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;
Λίνα Αγατζίνη - Λεονάρδου: Οι «πρώτες ύλες» για μένα είναι:
- Αγάπη για το επάγγελμα σου
- Στέρεες επιστημονικές γνώσεις και συνεχή ενημέρωση ώστε η δουλειά σου να έχει ποιότητα
- Aντοχή στις επαγγελματικές αντιξοότητες (κοινώς, μην το βάζεις κάτω)
- Διεκδίκηση του δίκιου σου, όχι μόνο σε συλλογικό αλλά κυρίως σε ατομικό επίπεδο
- Αξιοπρέπεια στη συμπεριφορά σου και προς τους ανωτέρους σου και προς τους κατωτέρους σου
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η κα Στυλιανή (Λίνα) Αγατζίνη - Λεονάρδου είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων –Μεταλλουργός ΕΜΠ (1975) και Διδάκτωρ Υδρομεταλλουργίας του Imperial College (1981). Έχει εργαστεί στη ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ και στη ΜΕΤΒΑ ΑΕ.
Από το 1982 έως και το 2019 υπηρέτησε ως Καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου καθιέρωσε, για πρώτη φορά, και δίδασκε τα μαθήματα «Yδρομεταλλουργία» και «Στατιστικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Πειραμάτων». Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγήτρια ΕΜΠ.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Υδρομεταλλουργία - Βιοϋδρομεταλλουργία με εφαρμογές στην επεξεργασία μεταλλευμάτων, ενδιαμέσων μεταλλουργικών προϊόντων και μεταλλοφόρων στερεών και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Έχει διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων και είναι εφευρέτης διεθνώς πρωτότυπης υδρομεταλλουργικής μεθόδου για την αξιοποίηση φτωχών νικελιούχων μεταλλευμάτων, η οποία εφαρμόζεται βιομηχανικά στην Αυστραλία και στην Κίνα. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε συνέδρια καθώς και 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Υπάρχουν περισσότερες από 3500 αναφορές από ξένους επιστήμονες στο δημοσιευμένο έργο της.
Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο