Οι γυναίκες έχουν αποδείξει την ικανότητα τους σε θέσεις ευθύνης

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει την ικανότητα τους σε θέσεις ευθύνης

Για την Ελίζα Μαρουγκλιάνη, Προϊσταμένη Αγορών και Κεντρικής Αποθήκης του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS ο γνώριμος, από μικρή ηλικία, τομέας μεταλλουργίας αποτέλεσε συνειδητή επιλογή για την επαγγελματική της δραστηριότητα, που αριθμεί πια 24 χρόνια. Η πορεία της αποδεικνύει ότι ο κλάδος αξιολογεί, πλέον, την ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού του, βάσει των αποτελεσμάτων του έργου που προσφέρει.

Ε.: Ο εξορυκτικός - μεταλλουργικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά- και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Ελίζα Μαρουγκλιάνη: Ο εξορυκτικός - μεταλλουργικός κλάδος, μου ήταν πολύ «οικείος» από μικρή ηλικία καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια κοινωνία, που εξαρτιόταν από αυτόν. Μεγάλωσα στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, όπου οι περισσότεροι μπαμπάδες, εργάζονταν στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (τότε οι περισσότερες μαμάδες έμεναν σπίτι) και αναπτύχθηκαν με τα χρόνια, συναισθηματικοί δεσμοί με τη βιομηχανία αυτή και τον κλάδο της μεταλλουργίας. Όταν επομένως παρουσιάστηκε η ευκαιρία, την άδραξα και εντάχτηκα σε μια από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Ελίζα Μαρουγκλιάνη: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν τα τελευταία 3 χρόνια, από το 2020 που ξεκίνησε ο COVID-19, ο πόλεμος της Ουκρανίας το 2022 έως και σήμερα, που το οικονομικό περιβάλλον είναι ρευστό και οι αγορές χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. 

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;

Ελίζα Μαρουγκλιάνη: Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός γυναικών που εργαζόμαστε στον εξορυκτικό - μεταλλουργικό κλάδο σε θέσεις ευθύνης, έχει αυξηθεί. Έχουμε επιδείξει (δε χρειάζεται να το αποδείξουμε) όλα τα χαρακτηριστικά αυτά που χρειάζονται για να φέρει εις πέρας κάποιος με επιτυχία το έργο του, ανεξαρτήτως του εάν είναι άντρας ή γυναίκα και οι μεγάλες και σοβαρές εταιρείες του κλάδου το αναγνωρίζουν.

Ε.: Work-Life Balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Ελίζα Μαρουγκλιάνη: Η διαδικασία εξισορρόπησης των απαιτήσεων της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ενός ανθρώπου (ανεξαρτήτως φύλου) είναι δύσκολη και σε αυτή συμβάλλουν, εκτός από τους/τις ίδιους/ιες οι οικογένειες αυτών και οι εταιρείες.

Η συνειδητοποίηση της κατάστασης, η αυτογνωσία του τί μπορεί, τι θέλει και τί ονειρεύεται να κάνει ο καθένας μας, ο προγραμματισμός, η ευελιξία κ.λπ. σε συνδυασμό με μια εταιρική οργάνωση που αναγνωρίζει τη σημασία της ισορροπίας αυτής και εφαρμόζει πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση, είναι τα εφόδια που χρειάζονται για την επίτευξη της ισορροπίας.

Οι γυναίκες έχουμε επιδείξει (δε χρειάζεται να το αποδείξουμε) όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να φέρει εις πέρας κάποιος με επιτυχία το έργο του, ανεξαρτήτως του φύλου του, και οι μεγάλες και σοβαρές εταιρείες του κλάδου το αναγνωρίζουν.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελίζα Μαρουγκλιάνη εργάζεται στην MYTILINEOS από το 1999 και τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι Προϊσταμένη Αγορών και Κεντρικής Αποθήκης.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER